Srpski tehnički list — dodatak

Год. ХУШ — 1907.

Стр.. 29.

СРПСКИ ТЕХНИЧКИ лист _

дужењу а ђ једна тачка р" таква да Р' р' буде равно Т > 03 1, и ако се из те тачке повуче са дужином

Р' Р' као полупречник један кружни лук који сеч> обим у шу, имаћемо у п' Положај радилице који одговара тачци р', и величина угла х даће релативно положај

радилице према мртвој тачци т када се игла ендикатора налази у Р.

Ако мотор прави М. обртаја за минуту, угаона брзина мотора је

А Х 360 Ж 60

и тачка Р је маркирана иглом ендикатора у времену == У "Ово претходно објашњење олакшава општа схватања, која ће се изложити.

Опит „Раније паљење“. једним мотором „Отрјех-ом“ од 4 коњске снаге, број обртаја између 260—-280, паљење са, тавпебо 51155 Возећ. Положај ручице У моменту откачивања прекида био је мерен врло тачно за сваки подеок сектра ранијег паљења, с једним нагнутим нивоом стављеним над ручицом.

Пошто су узети обични дијаграми, да би се знало која је тачка била која показује најраније паљење, и која даје максимални ефекат мотора, узеће се дијаграми по овој изложеној м тоди, следећа је таблица тако и добивена, служећи се светлећим гасом за пуњење мотора.

Опит се врши

Ја ет . Бе 5 Е о сз Ф 15 ВА 99 55) 000 бу МА ноу бубе су ПЛИВА ЕС ОДО Ооо о О с 65 ~ 12 (0 <к 0 даљ 5 === <о д КИ печена да ог > се осе вољне МЕ 5 одосоеововаава оооосов Фоо Е = ф а Фд „о о а, с = палати и инриан [-ој и о > = са с 5 а 53 [о ш 60 М5 МО 00 г~ ХО ~К 00 1510 8 Од солоо о 555 ; пасасслена Раца ба ОДЕ [2 5 5 [и а. 5 о 5 5 2 > 5 Ја с Ба н 25894 Ф 5 а, 15 # = ОГ НЕ ла 5 оф Ф 180 Фе Ф с 09 Ф ју го ~ Но | н 5 н са 5 гаса о НЕ: кУ 5 а Басе Е а а. 3 Ф ње О о 5 н ше ко Наљ оаљ оло сосоослзх~оссч оО~ ла Бе и- — мМса со == ~ А ННВ папа · Е О о ЕН 5 ~ Е ан ка КЕ о Е т "оре мо емошг 22 |. о 5 ЧЕ Ф за по у Е СРЕ | 8 а папа Бу 5 БУа . еф о со О 4 со = со со ~ О О 4 ~ со Боа ако Ко о оре Маса са ~

У оба случаја раније паљење најбоље је на дијаграму обичном од 24%, из овога се види даје у обе серије опита у ствари мала Разлика између угла где изгледа да се паљење врши, и угла где се врши паљење пошто у највећем размаку нема веће разлике од 8. хиљадита секунде. Просечан обрт мотора је 27%, дох инерција делова у покрету, и она од индукције магнетске успорава стварни моменат паљења, ова инерција мења се мало према углу над којим дугме напада полугу прекидача за овај мотор који је на пробу, намештен такав као што је. Ова инерција је била просечно од 163 десето-хиљадита секунде, и она изгледа да не зависи од мотора.

Може се сматрати као доказано на основу ових опита; ;

19), Да оно што је условљено звати раније паљење није у ствари ништа друго, до време потребно док се не савлада инерција органа машинских, начин, паљење се врши тачно Или готово тачно у мртвој тачци.

на тај

2%), Да ово раније паљење зависи од делова мотора и њихових положаја.

30). Да оно.не зависи У трајању) од брзине мотора.

Ако су ови закључци тачни, време инерције паљења, пошто је стално за један дани мотор, у колико брже се окреће мотор у толико се угао ранијег паљења повећава.

Пре но што су предузети ови опити, ако би мотор правио 310 обртаја, дохазало би се да би требало 329 раније паљење да би мотор дао максимални искоришћени рад. |

Дакле ако се подели средње (просечно) време инерције које смо нашли да је 0.“ 0163, са угаоном брзином од 3296 што је очевидна сагласност, каже се, да би се повећала брзина, треба удесити раније паљење, ова примедба. је тачна, и да би била сагласна с нашим закључцима, треба је само другојачије: формулисати.

Када се брзина повећава, да би се одржала максимална корист, треба повећати угао ранијег паљења, Треба напоменути још да су сви опити вршени са таарпбђо5, и да са индукцијоним калемом неби се имала иста инерција у кретању разних делова моторових. Времетрајања експлозије

Ми ћемо применити исту методу да би се одредило време трајања експлозије,

На дијаграму може се видети да је курба компресије врло правилна до тачке где се притисак појачава нагло и оштро, очевидно је да то нагло појачавање притиска произилази у почетку паљења експлозивне смеше, то је тачка коју смо узели за меру у доле означеним таблицама, од тога тренутка притисак расте све дотле. докле курба не образује један врх више или мање заокругљен. затим опада.

Ми појимамо да у томе моменту сагоревање је са свим довршено, а кад би се одређивао положај ручице који одговара, пређени угао од положаја тачке