Srpski tehnički list — dodatak

Год. ХЛТХ.

Љуске од јајета охлађене течним ваздухом дају плавкасту а бели восак зеленкасту светлост.

4. Утицај ниских температура на животне појаве разан је. Стонога гине на температурама испод — 350 док пужеви одржавају хладноћу и до — 120%. Јаја свилене бубе издржавају хладноћу до — 140",

У прво доба мислило се да велика хладноћа утиче штетно на микроорганизме, али се показало да је то погрешно. Извесне врсте микроба, пошто су три недеље прозеле у течном ваздуху, враћене на обичну температуру продужиле су свој живот и рад као да

с њима није ништа ни било.

Исто тако органска врења су неосетљива спрам ниских температура, било да се она измешају непосредно с течним ваздухом или се одвојено хладе до његове ниске температуре. И ако су ферменти читаву недељу дана одржавани на тим температурама, се опазило никакво дејство на њихову активност.

У опште се може рећи: што су организми нижи у толико мање утиче на њих хладноћа. Неке су бактерије, угинуле на —- 213%, док друге нарочито патогене микробе остале су и на тој хладноћи неповређене, Изгледа да течан ваздух може имати извесне важне примене и у медицини нарочито за лечење кожних болести, лупуса, сифилиса, отока итд. кго и реуматичних болова. Течан ваздух има и извесно анестетичко дејство те се може употребити у многим спољашњим операцијама.

5. Да завршимо кратки преглед особина течног ваздуха и последица које он изазива неколиким хемијским реакцијама и применама.

није

овај

У опште узев многе хемијске реакције изведене на температури течног ваздуха знатно ослабе а многе

и сасвим престану. Кад се охлади

зрно натријума и нешто мало (30. куб. см.) сдне

киселине од прилике на — 85%, па се онда натријум баци у ту киселину, неће се појавити никакво дејство Тек се температура настаје бурна реакција често с експлозијом.

између њих. повиси,

доцније, кад

Споменуто је раније, да из течног ваздуха лакше испарава азот од кисеоника, те према томе што дуже

то испаравање траје, течан је ваздух све богатији у кисеонику тако да су последње његове капи скоро чист кисеоник. Из тога излази да у почетку испаравања из течног ваздуха излази азот с врло мало кисеоника. Зажарено парче дрвета наднесено над течним ваздухом у почетку гаси се;

траје у пари има

што дуже испаравање све више кисеоника и онда се за-

жарено парче дрвета пали и изгори с јаким пламеном. У место да држимо зажарено парче над судом

из кога испарава течан ваздух богат кисеоником, спустимо га у суд, у сам течни ваздух. Рекао би човек да ће се оно оквашено и јако охлађено течним ваз-

духом угасити. На против. Не само да ће се горење продужити већ ће оно бити још интензивније ма да

се једно поред другога налазе две крајности: врло велика хладноћа течног ваздуха и врло висока темпе-

ратура запаљеног дрвета.

„СРПСКИ ТЕХНИЧКИ ЛИСТ“

Стр.9. _

Експерименат је много лепши кад се узме веће парче дрвета или кад сеу течан ваздух спусти комад зажареног ћумура, комад плуте ит,д. Поједини запаље ни делићи- прште на све стране и цела појава изгледа као какав ватромет. (сл. 9,)

И гвожђе се запали кад се у течан ваздух унесе већ јако усијано.

Сва горепоменута горења појединих тела у течном ваздуху била су истина нагла и интензивна али не и експлозивна. Има међутим тела која запаљена бачена у течан ваздух експлодују. Такав је на пр. фосфор. Исто ће

тако јако експлодовати смеша течног ваздуха и алкохола кад се запали. Кад се место алкохола употреби петролеум гостиже се исто дејство.

Истуцајмо једну шаку дрвеног угља или ћумура 9

поспимо га течним ваздухом и запалимо. На отворе

ном ваздуху поједини усијани делићи угљена одскачу и производе врло леп ефект који смо видели на сл. 9 Али ако ту смешу затворимо у какав суд па је издалека капслом запалимо, она ће страховито експлодовати. На тај се начин добија једно ново експлозивно срество боље од динамита и њиме је бушен један део Симплонског тунела.

Ма северном улазу у тај тунел, код Брига (Вмаа) намештена је једна Линдеова машина, ксја је дневно производила 150 кгр. течног ваздуха. Онако исто, као што се праве динамитски патрони, напуне се чауре од хартије мекињама или струготинама наквашеним потролеумом и течним ваздухом. (Ове чауре унесене у избушене већ рупе у стени и запаљене електричном варницом експлодовале су с много већом снагом но ма који други материјал за распрскавање. (Ово ново средство за распрскавање названо је оксиликвит.

Сунђер натопљен течним ваздухом експлодира кад се запали. Пшеничне мекиње натопљене петролеумом и течним ваздухом ударене чекићем експлодују тако исто.

6. Као што се из овога краткога прегледа види, ваздух се, и ако до пре кратког времена сматран као перманетан гас, може сразмерно лако и на чисто индустријској основи конданзовати у течност. Течан ваздух, поред своје врло ниске темгературе, задржава маоге особине које има у гасном стању; његов се кисеоник и на тој ниској температури једини с телима која с њим сагоревају у извесним приликама споро у другим нагло и експлозивно, Поред тога, што се конданзовањем ваздуха могу добијати сразмерно лако велике количине кисеоника тако потребног за многе индустријске радње, ниска температуја од скоро 200 степени испод нуле помогла је и помагаће у будуће да се многе физичке појаве како у неорганском тако и у органском свету, како у научном такомну практичном, техничком погледу не само испитују и проучавају већ и разноврсно примењују и усавршавају. У течном ваздуху добила је и наука и практика врло важно орубе чији се значај сада не може у довољној мери ни схватити ни оценити.