Srpski tehnički list — dodatak

са

Повучена је и једна пруга из Немањине улице у Београдску вероватно за кланицу. Ова пруга може постати од великог значаја и вредности као трансверзална стога, што би била у вези са Бањичком пругом, али и за њено постројење излишно је свако проширење.

Сада постојећа пруга Макензијевом улицом треба да остане, јер је она проведена према стварној потреби саобраћаја. |

3.) Финансијска страна овога пројекта површно је разрађена. У извештају се вели, да се експропријације не морају одмах изводати, но да се могу изводити постепено према указаној потреби, рушењем зграда у појасу, који је у питању, и под таким околностима ограничава се износ експропријације само на вредност земљишта, што износи, као што смо напред навели.

Славија 4061, 7 те а 70 дин. = 284319.—

Св. Саве улица 1080 та а 50 дин. = 54000.—

Свега 838 319. — динара

Вредност зграда Техничка Управа не узима у рачун, значи, да сопственици треба зграде да

поклоне, или да их напусте и не одржавају док не би саме по себи пале.

Не може се замислити, да ће сопственику хотела Славије, или ма коме другом сопственику, коме се по предложеној регулацији одузима цело земљиште, икада пасти на памет да поруши своју велику и скупу грађевину када зна, да другу не може на истом месту подићи и да за њу неће добити никакву накнаду, него само зато, да општина јефтиније изврши експропријацију и регулацију. А све док је сопственик властити господар своје имовине, мора му се допустити и нико му не може закрати право да своје грађевине одржава у доороме стању, зато, ако се зграде не мисле откупљивати, неће се моћи ова регулација на предложени начин за дуго ни почети а камо ли пзвршити, јер ће

сваки сопственик своју грађевину ревносно чувати и одржавати.

Рачун је израђен површно с тенденцијом, да се покаже могућност за јевтино извођење замишљене и пројектоване регулације, а то не стоји.

Ми констатујемо, да се регулација трга код Славије не може извршити на други начин, него да се претходно откупе све зграде са оних земљишта, која би се целокупна имала одузети за регулацију, а то веома јако мења и повећава суму потребну за извршење ове регулације. Ми нисмо у стању да срачунамо ту вредност ни приближно, јер су у плану изостављене све парцеле и зграде, које су у питању за извршење регулације, (а уцртане, које нису у питању) али, познавајући прилике тврдимо, да ће

та сума прећи и читав милијон, а то би било не- |

сразмерно скупо за оно што би се добило. Када би се томе додали и трошкови за извођење трга и ње-

·вет узме овај предмет што

гово одржавање то би још више поскупило извођење овог предлога.

_ Техничка Управа у своме извештају цени земљиште „Славија“ по 70 дин/т“ а „Светосавска“ по 50 дин/т“, докле се које земљиште простире не види се ни из извештаја ни из плана.

Има још једна чињеница преко које се не сме олако прећи. Техничка Управа предлаже и повлачи нове регулативе с тим, да остави, да се та регулација сама по себи изведе у току година. Сопственици имања у улици Св. Саве имају сада и од раније имања на регулационој линији. На таква имања могли су за своје потребе добити повољан хипотекарни кредит. Новом регулацијом мења се све, јер ипотекарне установе или недају или дају врло ограничен кредит на имања која се регулацијом секу. Чак се може десити, да од појединих сопственика, који већ имају хипотекарни дуг, дотичне установе траже ликвидацију. А то сене може дозволити.

Са овога разлога и што би пројектована регулација несразмерно скупо коштала према добити

| која би се постигла извођењем исте, ми смо миш-

љења, да предложену регулацију не треба усвојити, како из овог тако и осталих напред поменутих разлога.

Према свему до сада напред изложеном наше је мишљење, да Господину Министру Грађевина треба по овоме предмету поднети извештај у овоме смислу:

1. Грађевински Савет до сада је више пута. имао прилике, да по наредби Господина Министра цени делимичне измене регулације града Београда, али је Грађевински Савет сваком приликом нарочито истицао, да је веома погрешно и да не треба одобравати делимичне измене регулације све дотле, док општина београдска не поднесе генерални план регулације а нивелације и програм за извршење исте, са свима пројектованим изменама.

И овом приликом општина је поднела предлог за делимичну измену регулације улице Краља Милана, трга код Славнје, улице Св. Саве и Макензијеве и када се пажљиво расмотри, које је све делимичне регулације подносила београдска општина. на одобрење за последњу година дана, онда се види, да су све те регулације у вези једна с другом и да је тешко ценити их, решавати о њима и одооравати их сваку посебице. |

Грађевински Савет и овом приликом остао је на истоме гледишту и при истоме мишљењу, и зато је био намеран, да се и не упушта у оцену поднетога предлога без генералнога плана, али пошто је Господин Министар изрично наредио, да Грађ. Сапре у расматрање, јер општина има да прави калдрму у Тим улицама, то је Грађ. Савет поступио по наредби и о самоме пројекту лодноси свој извештај даље на драгоме месту.