Srpski tehnički list

СТРАНА 59.

РЕГУЛАЦИЈА РЕКА

Број 8. и +.

Не далеко испод моста код Етлингена, одступао је Изар од регулационе линије јако у лево, усљед чега су произилазиле млоге незгоде у дољним деловима реке. (види ситуацију сл, 7. километар 9 до 9 с). Да би се Изар упутио у нормалан правац, између корекционе линије и да би се нагонио да однесе спруд с десне стране, постављено је у правцу леве корекционе линије, а не далеко од леве обале, прво косо платно а, сл. 18, код километра 9. Платно је дугачко бш, а постављено је тако, да су 8 метра дошла иза а два метра испред корекцаоне линије. Обешено је о три побијена шиша, (в. ситаацију сл. 19).

Од платна а на 201: размака у правцу корекционе линије постављена су платна ђ,спа. Даље пије се ишло с тога, да се неби затворио пут сплавовима, и да би се оставило реци времена да свој профил постепено мења. Чим је почела вода долазити (висина 1,1, На водомеру код Динголфинта), после 4 до5 дана опазидо се дејство постављених платана. Иза њих образовали су се у дотадањем тлавпом правцу реке спрудови од 80. до 100 дужине, а у исто доба скренуо је главни ток реке У десно, тако да су се, чим је вода спала на Оља, могла поставити одма платна ен |, без икакве сметње ва сплавове. И ако је ускоро за тим спала вода на ба И (лата, ппак се јасно видело, како река мења свој правац у десно, како односи спруд и како дуби корито испред платана, као што се то види из ситуације сл. 18 и попречних профила 1, 2, дано.

Кад је пак по други пут вода дошли (до 1,8), одступио је Изар још више у десно, а иза платана а, ћ с, 4, е, и 1, постали су још већи спрудови.

Од # до Ки. 9 А. допније су постављена на три метра испред корекционе линије, паралелна платна, у цељи да се постигне што брже одношење десног спруда и обале.

0 примени, коштању и извршењу овог система,

У колико се којим системом или у опште каковим радом, на што бољи п пристоји, а узто п јефтинији начин, постиже тражени резултат, у толико је већа вредност тог система или рада. —

Волфов систем регулационих грађевино, поднуно задовољава ово правило. Јер нарочито у оним случајевима, где се има да врши само локална корекција какве реке, дејство овог система надмашује у сваком погледу све остаде системе. Постављањем паралелних или косих платана, на сличан начин, као што је то изложено у сдучају Пи 11, увек ће се моћи на брз и јефтин начин скренути река са неповољног правца у правац нами 10вољан п за тим или оставити постављене грађевине бев икаквог обдржавања или их према потреби са незнатним трошком обдржавати. У сл. 21. представљено је како вода скреће из правца ав у правцу 40 и како се иза платна гомила нанос.

Грађење самих платана је веома просто. Пошто се утврди пи обележи правац у ком ће се платна наместити, побију се у том правцу а у размаку од 2,, до Фет већ спремни шипови(обично без окова) тако да 8 до 6, уђу у земље (како је кад дно речно мање или више покретно). За то време други радници везују у снопове врбово пруће (у виду обичних Фашина) п по неколико таквих снопова (фашина) натичу или нижу једну до друге на једну з10 еп. дебелу мотку, (ти сл, 21).

Тако спремљена платна обесе се и жицом вежу 34 клинове о шипове, са стране реци окренутој.

Платна се могу обесити у којој хоћемо висини, обично се пак вешају за 20—90ст над најмањом водом, јер се при том стању реке овакви послови најбоље и врше.

Цене појединих делова за ове грађевине биле су на Изару ове:

1 шип од смрчевине (Етећке) бта, дугачак, ИЕ дебео, кошта 50 ДО О о марке.

1 назувица од кованог гвожђа | ко, тешка... О ло—0о Марке.

Побијање шипа ба твозденим маљем од 120 до 150 ко. тежине, помоћу макара (Ласта) Тао 200 марке.

1 метар дужине, мотке од смрчевино 3—102а1 дебела... О,о— 0, марке.

Ва 1 метар дужине платна потребне су + до 5 обичне фашине,.,. Одо оо Марке.

| метар дужине платна начинити и жицом везали... (о — 0, марке.

Према овоме платна са шиповима коштају:

1.) Једно попречно или косо платно 8з— а дугачко (ед. 22,) са 2 шипа, у осталом као у случају 1 описано, кошта 10 до 15 марака.

2.) Једно попречно или косо платно 5 дугачко (ел. 21 и 29.) са 8 шипа, као што је у случају ПТ описано, кошта 14 до 20 марака.

8) Један метар дужине паралелног платна, са једним редом шипова од 2 до о, метра размака, кошта, 8 до + марке.

Дужина Фашина за платна је 1'/, до 2 пута већа од дубине оног места тде ће се поставити.

Ако је дубина већа од 2, метра, могу се платна поставити у два и више катова (види СД. 16.)

Да би се овај систем, могао употребити са успехом и при систематичном регулисању какве реке, Воле пред“ лаже извршење, или дефинитивно довршење, ових грађевина, на овај начин:

Усљед тога, што највећи део наноса остаје у п3весном остојању иза платна, треба платна поставити испред корекционе линије. У ком остојању, зависи од природе реке.

Волф је на Изару постављао на ду испред корекционе линије.

Пошто је постигнут циљ, и иза платна нагомилао се нанос, то при малој ВОДИ треба паралелна платна одсећи од шипова и положити их на природну или мало дотерану косину наноса, а онај део наноса који вири над малом водом треба или пре (62. 17. 1), или после (ел. 17. 17), пошто се платно одсече, осигурати простим фашинама да га вода не би однела.

Потапање одсеченог платна може се извршити поступним оптерећавањем шљунком или каменом. При оптерећавању каменом, довољно је потопљено платно покрити само једним слојем камена као што је то у слици 17. ШП и ЈУ показано.

Да лиће осим овога бити потребно, осигурати подножје косине са каменом или пуњеним Фашинама, оставља се надзорном пнжињеру да оцени према приликама.

Овај систем, са паралелним и косим платнима, вели Волф, може се применити не само при систематичном регулисању какве реке пли за местимично чување обале, већ и за затварање рукаваца; за спречавање да се не образују спрудови на местима, где би то од штете било, нарочито у пловним рекама, и на тај начин избећи скуп рад чишћењем корита ривалкама (батерима) ; као ну другим едучајевима, где треба спречити обравовање спрудова. рукаваца и. т. А.