Srpski tehnički list

СТРАНА 196.

Грађевински послови у Софији. — На скупу удружења вестфалских и доњорајнеких архитеката и инжењера, који је држан 80. октомбра по новоме календару, држао је извесни г, 5 ђеп једно предавање о грађевинским радовима у Софији, из кога се види, да ће стара, по турскоме начину озидана Софија, са узаним, кривим улицама, бити порушена скоро сва, да би уступила место новој вароши, која ће имати широке, праве улице и простране тргове. При подизању нове вароши предвиђено је и знатно проширење, јер је предпостављено да ће број становника, који је до пре кратког времена износио око 85000. порастити у најближој будућности на 100000. Експропријација се врши врло брзо јер се зграде процењују на начин који не потребује много времена, а сопственицима процењених зграда одређује се одмах место за подизање нових зграда. Против оваквог рада, пак, ретко се когод и жали. Са извршењем регулације отпочели су у Софији тек пре две године и до сад је порушено већ преко 1200 старих зграда а подитнуто преко 1000 нових. Једновремено са извршивањем регулације, варошка управа ради и на грађењу нове општинске куће, једног великог купатила (пројекат за ово купатило израдио Е. КбОгафђег из Беча — а стаће неколико милиона диаара), једног покривеног трга, новога. водовода (који је већ довршен), електричног осветлења, и канализације.

У регулациономе плану има улица са 60 и више метара ширине.

Своје предавање завршио је предавач са напоменом: да му се регулациони план Софије „не допада са свим, али га тим више задовољава енергија са којом се варош на најрадикалнији начин обнавља, и изгледа му, да су софијанци у подизању своје нове вароши претекли не само Маџаре у Будапешти и Сегедину но и саме американце.

по Решвеће Ваихенипд-у До Е.

Осветдење гасно и електрично са хигијенског гледишта. — У „Мппећепег тефепизеће Ууосћепзећи “ изашао је чланак од От. Петекофера, о осветлењу гасном и електричном са хигијенског гледишта, из кога вадимо ове податке: у

Према испитивањима од Ренка издаје једна Едизонова светиљка, од 17 свећа јачине, сваког сата по 46 топлотних јединица, а један гасни пламен исте јачине 988 топлотних јединипа за исто време.

У минхенском дворском позоришту, у празној дворани, пење се, на галерији, температура за један сат, при гасном осветлењу, од 16% на 27% а при електричном од 16 на 16,89. Кад је дворана пуна разлика је

' Под топлотном јединицом разуме се она количина топлоте коју прима 1 Кр воде, кад се температура њена за 19 0 повлси.

СИТНИЈЕ БЕЛЕШКЕ

БРОЈ 11 п 12.

мања, јер и сами људи велику количину топлоте производе, При гасном осветлењу била, је температура на галерији 22,8' КВ, а при електричном 17,69 Е.

Један одрастао човек издаје, просечно узев, сваког сата 92 топлотне јединице; једна једина стеаринска свећа за исто време издаје 94 топлотне јединице, или 17 таквих свећа 1598 топл јединица; гасни пламен од 17 свећа јачине даје за исто време 795 топлотних јединица; светиљка са петролеумом од 17 свећа јачине даје 684 топлотних јединица, а једна електрична светиљка од 17 свећа јачине само 46 топлотних јединица.

Према испитивањима од Фојта, троши један човек сваког сата до 88 грама кисеоника из ваздуха; један јасни пламен од 17 свећа јачине троши 214 грама кисеоника; једна стеаринска свећа 30 грама или 17 таквих свећа 510 грама; електрична светлост пак не мења у том погледу ниуколико ваздух Један човек издише из себе сваког сата 44 грама угљене киселине; један гасни пламен издаје од себе 150 грама угљене киселине; једна стеаринска свећа 28 грама илп 17 таквих свећа, 406 грама, а једна светиљка са петролеумом од 16 свећа, издаје 289 грама угљене киселине.

У сравнењу са дневном светлошћу, показује се гасна светлост за '/ слабија, докле је електрична, нарочито у распознавању боја, јача п од дневне светлости. Међу тим је засењавање код гасне светлости слабије а код електричне јаче:

Несретњи случајеви су чешћи и у већој мери код гасног осветлења услед експлозије и тровања, но код електричног услед додиривања едектроводних жица, јер се ове последње могу под земљом спроводити.

Према испитивањима. од Фишера, Ерисмана, Сојке и Рувнера, најјестиније осветлење је, за исту количину светлости, светиљке са петролеумом. Гасно осветлење је два пут скупље, едизонова светлост трипут скупља; олајна светлост седам пута, стеаринских свећа 27 пута, а воштаних свећа 60 до 70 пута скувља од петролеума.

Пловидба у Угарској. — Дужина пловних река и канала у Угарској износи до 8000 Кт, и то: 1088 пл на Дуназу, од Тебена до Оршаве; 461 Ктш на Тиси од Тисафиред до утока у Дунав; 604 кт на Сави од Сиска до утока у Дунав; 229 Кт на Драви од Закања до утока; 127 Кт на Керешу од Ђоме (Суота) до утока: 118 Ка на Марошу од Арада до утока; 49 Кт на Босути, од Љубра до утока; 285 Ка Францовог канала ; )15 Кта на Беги; 8 Кип на Тамишу, од Панчева до утока и 26 ка на Платенсе-у.

Паробродско привилеговано Дунавско друштво има на Угарским линијама 101 парну лађу са точковима и 19 пропелера, а укупном снагом од 45010 коња и 20954 тоне моћи ношења,

Концесионираних друштава за пловидбу има у Угарској 41.

ШТАМПАНО У ДРЖАВНОЈ ШТАМПАРИЈИ