Srpski tehnički list

БРОЈ 5.

2. саставља годишњу статистику, која се штампа у службеним новинама;

8. прибира податке и даје обавештења о промету робе за тарпфне потребс;

4. шаље савеву опште јевропске статистике извод статистичких података ;

5. заступа дирекцију у међународним конференцијама за железничку статистику,

Чт, 16, Управа дирекције.

На челу управе стоји дпректор, који се поставља краљевим указом на предлог министра грађевина.

Он управља свима пословима а у колико наредбе не потичу од њега непосредно, надзирава да за то позвани службеници врше севуколику службу према, про писима и да најтачније испуњују своје дужности и обавезе.

Директор потписује самостално сву преписку и отпрарља све послове на основу овога закона и пословника дирекције.

Директор заступа пуноважно дирекцију државних железница код других надлештва и страних лица.

Води надзор и одржава дисциплину над целим железничким особљем, Њему је, дакле, потчињено укупно особље, које мора да извршује његове наредбе. Директор има права да тражи да му се сваки предмет поднесе на решење.

Чл 17. Главни инспектор.

Директора потпомаже у вршењу његове дужности главни инспектор и заступа га за време одсуства пли у случају болести,

Главин инспевтор поставља се краљевим указом на предлог министра грађевина,

Чл. 18. Шефови одељења.

Одељењима управљају шефови, односно њихови заступници, који се постављају и унапређују краљевим указом на предлог министра грађевина.

Дужност је шефова одељења да се старају и воде надзор, да се сви послови у њихову делокругу врше по закопима, правилницима, упутствима и у опште по свима издатим наредбама.

Сваки шеф по својој струци израђује и подноси дирекцији предлоге за законе, правилнике, упутства и за све повремене расписе и нарочите наредбе.

Шефови одељења, односно њихови заступници, одтоворни су дирекцији за тачан рад и брзо отправљање званичних послова у своме делокругу. Исто су тако одговорни за свако дело, које потиче усљед њихове непажње или што нису поднели дирекцији дотичне предлоге.

Даље, шефови одељења воде бригу да се издатци чине у границама одобреног буџета и одговарају за свако прекорачење. Покрај тога, и шеф блатајничког одељења лично одговара за свако прекорачење буџета, а тако исто и за неуредно руковање железничком имаовином, ако би трпео небрежљивост и злоупотребе.

Кад какав посао по самој природи ствари спада у делокруг више одељења, дирекција ће поступно упућивати акта о томе предмету дотичним одељењима, или

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА 0 УРЕЂЕЊУ ДИРЕКЦИЈЕ ДРЖ. ЖЕЛЕЗНИЦА

СТРАНА 78. ~

ће их, према потреби, позвати да заједнички проуче тај предмет п да о томе поднесу извештај дпрекцији.

На послетку, свако одељење дужно је да извешштава друга одељења о свему ономе, што их може у служби интересовати,

Чао 19. Правни секретар.

У споровима са приватним правним лицима, дИрекцију заступа њен правни секретар, изузетно од оне одредбе у тачци 4. 5. 29. устројства централне управе од 10. марта 18...., године,

Чл. 20. Положај директора ж шефова.

Директор државних железница, главни инспектор, шефови одељења односно њихови заступници и правни секретар могу бити само дејствителни чиновници.

Уа 21. Број особља.

да вршење железничке службе при дпрекцији државних железница поставља се потребан број особља, који се одређује буџетом сваке године.

У ванредним случајима и кад потреба службе нарочито захтева, овај број особља може се на предлог дирекције а по одобрењу министра грађевина увећати и у току буџетске године. С

Овако увећање особља мора се поднети народној скупштини на накнадно одобрење.

ДЕО П. железнички одбор.

Чл. 22, Састав железничког одбора.

Железнички одбор саставља: директор као председник, а као чланови главни инспектор, шефови одсљења односно вршиоци њихових дужности и правни секретар.

У одсуству директора одбору преседава главни инспектор, а у одсуству обоице најстарији члан по рангу.

Ча. 23. Круг рада одборског.

У круг рада железничког одбора спада:

1. да даје дирекцији мишљење о постављању, унапређењу, деградацији, отпуштању п пензпоновању сталних службеника и привремених чиновника и званичника;

2. Железнички је одбор дисциплинарни суд за све железничко особље, осем указног и он изриче све дисциплинарне казне по одредбама овога завона;

3. претреса и даје мишљење о свима важнијим питањима, која се тичу више одељења а дирекција их упути одбору на расправљање;

4. претреса и даје мишљење о предлогу за годишњи буџет;

5. расправља и даје своје мишљење и о свима другим питањима, која му поднесе дирекција а овде нису поменута,

10