Srpski tehnički list

ОТРАНА 68.

Осим поменутих дужности овр. инжењери предлажу и састављају планове за регулисање река и потока. Тако исто они воде директан надзор над свима државинм окружним и среским зградама, школама, црквама, болницама; обилазе их према потреби а на позив руковаоца дотичне грађевине врше преглед исте и предлажу евентуалне оправке.

Став 9. први део остаје, други гласи; из окружног приреза набавља шеф инжењер за потребу канцеларије:

а) све потребне пнструменте, алате и реквизите;

6) стручну литературу и повремене стручне листове домаће и стране. За сваку поједину набавку тражи се предходно одобрење министарства грађевина.

У року од годину дана окр. инжењери дужни су покупити сав грађевински материјал свог округа и послати га министарству, које ће резултате испитивања, материјала саопштити дотичнима.

Трошкови око прибирања материјала плаћају се из окружног приреза.

Сваке године најдаље до конца марта дужни су окружни инжењери поднети министарству ценовник грађевинског материјала који се у њиховом округу налази, да материјале који се са стране увозе, добијају пижењери ценовнике од самог министарства, грађевина.

Окружни инжењери при изради предрачуна морају

сваку позицију опширно описати. Норме за цене радова са анализом израдиће се у рачуноводном оделењу мивистарства грађевина,

Шеф инжењер поставља и одпушта сам калцелариске послужитеље, којих има најмање два за сваки округ. Они врше и дужност Фигуранта. У случају веће потребе узима се још нужан број Фигураната, који се плаћају из окружног приреза.

М1. Окружни инжењери, два пут годишње прегледају у своме округу — по прописима министарства — из-

раду дигље, црепа, ћерамиде, вештачког камена ит. д. и у случају неправилности поступају по пропису грађевинске уредбе. (која се има израчунати што пре).

Тужбе и извиђаје против окружних џнжењера, расматра грађевински савет, па ако нађе да има дисциплдинарске кривице, саопштава то министарству грађевина, који по постојећем закопу о чиновницима грађан. реда изриче казну, но ако се тиче накнадне штете, онда их министар предаје редовним судовима на осуду.

Док не буде народвих инжењера по окрузима, треба да сваки округ има онолико инжењера, колико је назначено у т. У. ставу 3. овог надрта.

УП. Квалификација инжењера и плате.

Тач. 1. остаје по г. Љ. Николићу.

„ 2. они ђаци Срби, који имају горње квалификадије, а нису испунили војне обавезе, не могу постати ни указни ни контрактуални инжењери ни подинжењери но највише дијурнисте са платом од 1500—2 000 дин. годишње. Изузимају се неспособни за војну службу.

3. Странци свршени техничари са горњом квалиФикацијом, могу постати указни подинжењери тек онда, кад проведу две године у служби као дпурнисте и кад пређу у српско поданство, Шостављају се за инжењере пошто положе испит за то прописан.

4. Свршени техничари полажу по свршетку школе државни теорни испит, при којем заседавају нарочити испитачи поставњени министром грађевина.

РЕОРГАНИЗАЦИЈА ТЕХНИЧКОГ ФАКУЛТЕТА И ТЕХНИЧКИХ ШКОЛА

БРОЈ 5.

5. Техничари по положеном теорном државном испиту ступају у практичку службу, остају у њој две године а по истеку тог рока полажу практички државни испит,

6. Овај испит полажу подинжењери пред испитном комисијом, коју министар грађевина зато одреди Програм тога испита има се саставити тако, да обухвати све врсте грађевина оне струке, за коју дотични жели испит да положи.

7. Из таквог програма даће се кандидату да састави један подпун пројект за који мора уједно написмено да изради и најбољи начин и услове за извршење.

Овако питање добија сваки кандидат по једно, и оно треба да буде узето из природе, тако стављено, да обухвати све радове, који су дужни да се изврше пре израде саме грађевине, задатке треба из природе бирати зато, што би рад сваког кандидата онда и стварну корист по државу, јер би се могао по израђеном пројекту посао доиста, доцније и извршити.

8. Сви прописи вредећи за инжињере који ступају у државну службу, а односе се на полагање државних испита, обавезни су и за приватне (цавилне) инжењери, и свакоме који ове услове не испуни, забрањује се пракса,

9. Подинжењера има само једна класа са платом од 2000 динара.

10. Инжењерима је прва плата 2600 динара, после сваких пет година службе добијају повишицу са 600 Динари, тако да после 25 година службе долазе до плате од 5 000 динара.

11. Подинжењерима се године службе проведене између теорног и практичког испита не рачунају у периодну повишицу.

12. Рок који инжењери имају да одслуже у државној служби а да имају права на пуну пензију изпоси 80 година. У овај рок рачунају се и године службе, које су проведене као подинжењером.

18. Инспектори.

Инспектори се регрутују из инжињера. Грађевински савет бира два кандидата, а министар чини ужи избор између те двојице. Инспектори се постављају указом после „носе назив инжењер инспектор дотичног одељења“ и врше дужност начелника одељења за које су постављени. Инспектори могу постати и професори велике шводе ако имају довољну праксу и ако су оба државна испита — теорни и практични — подожиди.

14. Плата пнспектора је 6000 динара а после пет година проведених у овом чину 7 000 динара.

15. Односно дирекције железничке, састава њеног, установе за образовање стручног нижег и вишег персонада и т. Д. решиће сама желдезничла управа нужне измене и допуне данашњег стања.

У. Додатци и накнада путних трошкова.

1. Окружни инжењери и подинжењери имају за вршење својих редовних послова у округу сталан годишњи додатак, којим ће бити дужни да издржавају подвозна средства. Према окрузима тај додатак износи 1000, 1200 и 1500 динара;

Поред овог сталног додатка имају инжењери и подинжењери кад путују по округу још и дневницу по постојећем закону о трошковима управних власти;

2. за изласке п радове на терену по захтеву приватних наплаћују инжињери подинжењери теренску диурну за рад п подвозни трошак на сахат путовања по постојећем закону. За планове грађевина, воденица,