Srpski tehnički list

СТРАНА 92,

Ако ти елужбеници за време вежбања или мобидисације добијају плату као резервни официри, — онда ће за све то време примати 13 дирекције само станарину.

Надиичари, радници и занатлије немају право па плату или дневвицу за време вежбања или мобилпзације. Међутим, ако су ожењени и ако су у служби ДИрекције најмање две године дана — овда добијају половину плате или дневнице за. све време војног вежбања а у случају мобилизације само за прва три месеца.

(Све ово вреди само за српске грађане. Страни поданици, у тим случајевима, не добпјају никакву плату и накнаду.

Чл. 85.

Ослобођавање од војене дужности.

Пошто железница и цело железничко особље за време мобилизације служе поглавито војним смеровима п пошто је за све то време неопходно потребно, ради безбедности саобраћаја, да је све железничко особље на окбупу, — министар војни, на предлог дирекције, ослободиће од друге војне дужногти све оно особље, које му дирекција означи као неопходно потребно за вршење железничке службе,

(Овако се поступа и за време војних вежбања, ако то захтева потреба и безбедност саобраћаја,

Чл. 86. Осуства особља.

кад није погребна замена,

Осуства до три дана, но о овоме треба

могу одобравати шефови одељења, увек да пзвесте накнадно дирекцију.

" Осуства до 15 дана шефовима, одељења, указним чиновницима и чиновницима са платом преко 9000 динара као и сва осуства, особља са платом до 3000 динара одобрава дирекција.

Осуства преко 15 дана шефовима одељења, указ-.

ним чиновницима и чиновницима. преко 3000 динара одобрава министар грађивина на предлог дирекције.

Кад директор путује службено линијом дуже од два дана, извештава о томе министра грађевина.

Чл. 87. Плата за време осуства.

За време осуства, које није дато због болести или војног вежбања, добија стално п привремено особље као и чиноввички приправници целу плату за први месец дана, а дијурнисте само за 15 дана, |

По истеку првог месеца даје се, за време даљег осуства, до три месеца, сталном п привременом особљу половина плате и потпуна станарина; # чИНОВНИЧчКИМ приправницима и дијурвистима, половина плате само за даљих 15 дана.

(ве особље које би осуствовало дуже од тог времена, не добија за време тога осуствовања ви плату нп станарину.

Надничари, радници и занатлије не добијају ни плату ни дневницу за време осуства,

Особље, које је под судским ислеђењем и у притвору, сматра се да је на осуству до свршетка ислеђења,

Чл. 88. Премештај особља.

Премештај железничког особља сдужбе, по молби или по казни,

бива по потреби

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА 0 УРЕЂЕЊУ ДИРЕКЦИЈЕ ДРЖ. ЖЕЛЕЗНИЦА

Број 6. и 7.

Премештај по потреби службе и по молби указних, стадних п привремених чиновника са платом ДО динара закључно; Затим, стадних и привремених 9Ваничника, служитеља по свега осталог нижег особља наређује сама, дирекпија.

Указне, сталне и привремене чиновнике преко 3000 динара годишње плате премешта дирекција по потреби службе и по молби са одобрењем министра грађевина.

Премештај за казну сталних и привремених чиновника као и сталних званичника и служитеља изриче дирекција на предлог железничког одбора.

Премештај за казну указвих чиновника одобрава министар грађевина а дпрекција их подноси министру на предлог железничког одбора.

Премештај за казну осталог особља, које овде није поменуто, наређује сама, дирекција, |

Указви п стадни чиновници железничке дирекције могу се преместити у какво друго надлештво само по сопственом писменом пристанку.

Чл. 89. Олужбени додат.

Према природи посла и службе, особљу се може одобрити нарочити додатак за вршење ове службе, и то на предлог дирекције а по одобрењу министра грађевина. Овај додатак прима особље само за време вршења службе, за коју је додатак одређен. При промени службе или кад особље престане вршити службу, за коју је додатак одређен, престаје и додатак.

Ово важи и за указне чиновнике дирекције.

Чл. 90. Дневнице.

· Ва време службе ван места, службовања , све жедезничко 'особље добија нарочиту дневницу у име накнаде трошкова, ако не ужива какву сталну накнаду за вршење тога посла.

Чл. 91. Рачунање дневнице,

Железничко особље има права на потпуну дневпцу, кад проведе 94 сата ван места свога службовања, или ако бављење траје најмање једну ноћ.

Ноћна служба рачуна се од 6 сати у вече до 6 сати у јутру.

За ноћну службу број проведених часова повећава се са 50, по ако овако добивени број ноћних часова заједно са дневнима износи најмање 18 часова, онда дотичном лицу припада цела дневница. На против, ако бављење не траје 18, ади најмање 6 часова, онда има права на половину дневнице,

За путовање у иностранство одређује се према, природи посла и према месту, где се исти врши, нарочита дневница, која не може бити мања од двогубе дневнице, која се у земљи даје. Ма

Ако се полази из места пребивања у иностранство по подне а враћа пре подне онда се 88 те дане рачуна само половина дневнице.

Дневнице за путовање у иностарство плаћају се у злату.

Овај члан важи и за указне чиновнике дирекције.