Srpski tehnički list

БРОЈ 6. и 7, ==,

Одобрење за женидбу може им се дати само опда, ако докажу, да ће поред плате пмати годишњи доходак раван половини своје плате, а чиновничким приправницима, ако докажу, да ће са платом имати годишњег прихода 1500 динара,

ЧКенидба без одобрења лишава супругу и децу права на ма какву помоћ или накнаду а дотични жедезнички службеник може бити још и отпуштен.

Све особље дужно је, да писмено а ради бележења у службени лист, извештава дирекцију о закљученом браку, о смрти своје супруге, као и о рођењу или смрти своје деце,

Чл. 76. Плата особља.

Све железничко особље, изузимајући дијурнисте, занатлије и раднике, има права на утврђену годишњу или месечну плату и станарину или бесплатан стан, у колико то за поједине чиновнике није друкчије наређено нарочитим уговором.

Чиновнички приправници немају права на станарину; но по могућству даваће им се бесплатни станови.

Додатци на личност дају се нојединцима у нарочитим случајевима, на предлог дирекције и по одобрењу министра грађевина.

Овај члан вреди и за указне чиновнике дирекције.

ле „Рачунање плате. Плата се рачуна особљу од дана, кад ступи на дужност, ако то изреком није друкчије наређено. Плате особља одређују се по класама и звањима.

Чл 78; О станарини.

Ако се особљу, које има права на бесплатан стан, овај не може дати због оскудице локала у железничким зградама, — онда ће добијати новчану накнаду, и то:

1. чиновници у Београду са платом од 8500 динара па па више имају 159/, од своје сталне плате;

2. чиновници у Београду са платом испод 8500 динара 30 од своје сталне плате;

3. чиновници у унутрашњости са платом испод 83500 динара 25%/, од своје сталне плате;

у Званичници и служитељи у Београду 20%, од своје сталне плате.

6. Званичници и служитељи у унутрашњости 15% од своје сталне плате.

Овај члан вреди и за указне чиновнике дирекције.

Чл 49. О бесплатном стану.

Ако се особљу, које има права на бесплатан стан, исти да, онда је обвезано да га прими.

Особљу, које већ има бесплатан стан, може се дати други иди место тога станарина и обрнуто. У опште особље се мора покоравати свима наредбама дирекције односно станова,

Овај члан важи и за указне чиновнике дирекције.

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА 0 УРЕЂЕЊУ ДИРЕКЦИЈЕ ДРЖ, ЖЕЛЕЗНИЦА

СТРАНА 91.

Чл. 80. Накнада. за промену стана.

Шри селидби из једног бесплатног стана у други у истом месту, службеник пма права на накнаду за пренос повућанства.

Исто тако, службеник коме се даје бесплатан стан или кад се из бесплатног стана сели па му се даје станарина, има такође права на накнаду селидбе,

Овај члан вреди и за указне чиновнике дпрекције.

Ча. 81. Правилник о становима.

Ближе одредбе о бесплатним становима прописаће дирекција нарочитим правилником.

Чл. 82. Плата за време болести.

У случају болести, стални службеници добијају за шест месеци целу плату са станарином и додатцима. Ну ако болест дуже траје а оболели службеник нема права на пензију, онда ће му се за даљих шест месеци издавати само половина плате а после годину дана отказује му се служба.

Привремени службеници и чиновнички приправници добијају, у случају болести, целу плату за прва три месеца а половину плате за даља три месеца. Ако 60лест дуже траје од шест месеци, отказује им се служба.

У изузетним случајевима, нарочито пак ако је очевидно, да је бодест произашла усљед вршења службе, може се одобрити да стално особље прима за годину дана а привремено за шест месеци целу плату са станарином и додатцима. У свима таквим случајевима решава министар грађевина на предлог дирекције.

«ћенско особље у железничкој служби добија целу плату за три месеца свога боловања

Дијурнисте, у случају болести, добијају своју зараду за месец дана. У изузетним случајевима и ако заслужују призрења, може пм се плата издати још за два месеца, о чему решава министар грађевина на, предлог дирекције.

Надничари, радници и занатдије, као чланови болничког Фонда, добијају у болести помоћ, коју одређује правилник за болнички Фонд.

Ако се у току једне године иста бодест повремено понавља, онда ће се од дапа констатоване 60лести, све време боловања узети у обзир, када се 060лелом особљу одређује плата по одредбама овога, члана.

Чл. 83. Плата за време службе у војсци.

Олужбеник који оде у стајаћу војску да одслужи свој рок, престаје добијати плату и станарину од дана, кад се разреши од дужности.

Чл. 84. Плата за време мобилизације и војних вежбања.

Стадни и привремени чиновници, званичници и служитељи као и чановнички приправници и дијурнисте, кад су на војеној дужности за време вежбања иди мобилизације — добијају за то време ако су ожењени целу а ако су неожењени половину плате, а у оба случаја целу станарпну,