Srpski tehnički list

БРОЈ 6. и 7.

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА 0 УРЕЂЕЊУ ДИРЕКЦИЈЕ ДРЖ. ЖЕЛЕЗНИЦА

ОТРАНА 99.

Од овога се изузимају они чланови, који по овоме закону немају или изгубе право на пензију.

Чл. 141. Величина, пензија.

Годишња пензија одређује се службенику према његовој последњој сталној плати, коју ужива при стављању у пензију.

После навршених десет година сталне службе, службеник има права на пензију од 4#0%% своје плате а за сваку годину преко тога времена пензија се повећава са 2'%/,, сталне плате тако, да после 95 година сталне службе добија целу плату као пензију.

Машинистима, ложачима, влаковођама, манипулантима возова, кондуктерима и кочничарима рачунаће се у 85 дана сваки месец који проведу у тој служби као стадни службеници, при срачунавању година службе за пензију, тако да после 80 година, имају пуну плату као пензију.

Сваки службеник, који се стави у пензију, добија, од дирекције решење управног одбора о величини пензије која му припада.

Противу овога решења може се поднети жалба грађанским судовима, да пресуде по одредбама овога закона.

Чала. 142. Увећавање година службе.

Кад стални службеник, као члан пензионог Фонда, при вршењу службе буде телесно осакаћен и за службу онеспособљен, — онда ће му се, при одређивању пензије, покрај редовних година сталне службе, признати још пет година. Но ако и тада не би имао десет година службе, онда ће му се одредити толика, пензија као да је провео десет година у сталној служби.

Ово вреди и за пензију удовице и деце, кад службеник погине при вршењу службе,

Чл. 148. ЏШраво на улагање.

Кад стадан службеник, као члан пензионог Фонда, да оставку пили кад се из службе отпусти, нема права да тражи да му се улог врати.

Но ако је такав службеник провео најмање пет година у сталној служби, има права да и даље улаже у пензиони Фонд, те да тиме ујамчи право на пензију својој породици на случај смрти,

Такав службеник треба редовно да улаже месечне удоге; но ако остане дужан три месечна улога, па и после опомене те улоге не плати, губи права на даље улагање,

Чл. 144. Повратак у државну службу.

Ако се пензионовани чиновник понова прими у ма какву државну службу, неће му се издавати пензија, за, све оно време док је у служби.

Но ако се такав службеник понова прими за сталног службеника дирекције, онда ће му се признати тиме и пређашње године службе,

Чл. 145. Трајање цензије..

Пензија почиње тећи пензионованом службенику од дана, кад се разреши од дужности и изузпмајући случајеве предвиђене у овом закону траје до дана његове смрти, и још месец дана.

Чл, 146. Губитак пензије.

Право на пензију престаје :

1. у случају смрти, на месец дана од дана смрти, као посмртна месечна пензија ;

2. кад се пензионар осуди због злочинства или на затвор дужи од године дана; или ако учини дела, 3607 којих службеник губи службу по овоме закону, и на послетку, ако је његово владање такво да служи на саблазан и поругу чиновништва.

У последња два случаја, дотични пензионар предаће се на суђење железничком одбору, па ту пресуду дирекција подноси министру грађевина на преглед и одобрење.

Противу пресуде на губитак пензије, осуђни пензионер може се жалити грађанским судовима да пресуде по смислу овога закона;

3. кад пензионар, који је из ма каквих разлога стављен у пензију, неће на позив да се врати у сталну службу п ако му се даје стална плата, коју је имао при стављању у пензију а више не постоје узроци, са којих је стављен у пензију.

О престанку пензије, у том случају, решава управни одбор пензионог Фонда, па то решење дирекција подноси министру грађевина на преглед и одобрење.

Чала, 147. Улог привремених службеника.

Привремени чиновници, званичници и служитељи улажу редовне месечне улоге, као и стални службеници, за све време њихове привремене службе,

Кад привремени службеник постане сталан, признаће му се у сталну службу ч све оно време, које је провео у железничкој служби као привремени службеник, но тада треба да уплати у пензиони Фонд и све остале улоге по одредбама овога закона.

Ако, пак, привремени службеник да оставку или се отпусти, враћа му се улог без интереса. Исто тако на случај његове смрти враћа се улог без интереса ње“ говој удовици и деци

Ну ако такав привремени службеник, при вршењу дужпости, буде осакаћен и за службу онеспособљен, онда му се улог неће враћати, но добија пензију из пензионог Фонда као да је био стални чиновник са десет година сталне службе:

Исто тако, неће се враћати улог ни онда, ако привремени службеник погине при вршењу дужности, али тада удовица и деца погинулог службеника имају право на пензију пз пензионог Фонда, и то толику, као да дотични службеник има десет година стадне службе.

Чл. 148. Враћање улога.

Улози, ма под којим видом ушли у пензиони Фонд, враћају се из тога Фонда само у оним случајевима, где 33кон овај то изреком опредељује и то увек без интереса.