Srpski tehnički list

СТРАНА 100. ПРЕДЛОГ ЗАКОНА 0 УРЕЂЕЊУ

Чл, 149. Право породице на пензију.

Удовица и деца умрлих сталних службеника вадо-

бијају право на пензију од дана смрти мужа, односно оца, ако је службеник био најмање три године члан пензионог Фонда.

Чл. 150. ·Изузетна пензија породицц.

Удовица и деца оног сталног службеника, који је

пре три године улагања умро услед повреда при вр- |

шењу службе, имају такође права на пензију, као да је дотични службеник провео десет година у сталној служби.

Чл. 151. Милост породицт.

Удовица и деца оних сталних службеника , који су умрди пре три године улагања у пензиони Фонд, 2 ни по чл. 150. немају права на пензију, — добијају, осем посмртне плате, једном за свагда, тромесечну плату дотичног службеника. ИЗ пензионог Фонда.

Чл. 152. Величина удовичке пензије.

Удовичка пензија равна је петом делу последње плате, на коју је удатано, ако дотични умрли службеник није улагао више од десет година; а ако је улагао више од десет година, онда за сваку даљу годину пезија се повећава са један од сто стадне плате.

Међттим, ви у каквом случају, ова пензија не може бити мања од 300 динара годишње ни већа од 9000 динара.

Ова пензија пздаваће се месечно, крајем свакога, месеца; но признанице за пензију треба да овери дотична општинска или полициска власт.

Чл. 158. Обустава пензије.

За дуг мужевљев пди очев не може се од пензије удовице или деце ништа узети за извршење пресуде, нити, пак под забрану ставити. Напротив, за дугове удовице и деце може се забранити само једна четвртина пензије.

Чл. 154. Губитак удовичке пензије.

Право на пензију из овог Фонда губе, и то:

1. удовица, кад се преуда или ако буде осуђена због каквог злочинства;

9. женска деца, кад се удаду или ако буду 9осуђена због здочинства;

3. мушка деца, кад наврше 91. годину живота, или ако се и пре тога рока прогласе пунолетна законим путем и на послетку ако буду осуђена због злочииства.

Ча 155. (0 пензији распуштеница, Она удовица, која се законим путем ма из ког

узрока растави од мужа, нема права на пензију посде његове смрти.

ДИРЕКЦИЈЕ ДР. ЖЕЛЕЗНИЦА БРОЈ 6. и 7.

Ча. 156. (0) цензији усвојене деце.

Усвојена деца а тако исто и пасторчад немају права на пензију.

Чл. 157. Удовичка пензија нестали: службеника,

Жени и деци сталних службеника, којих не стане, може се дати пензија ш пре, но што се судским путем огласе за мртве, ако постоје основи, да дотични службеник није више у животу.

Ако се, пак, доцније нестали службеник пронађе или појаве основи, да је још у животу, пензија ће се обуставит!.

(сем тога, може се жени пензионера, који је лишен пензије усљед каквог злочинства, одобрити изузетно и привремено цела или неки део пемзије.

У свима овим случајевима, управни одбор доноси решења, која, дирекција подноси министру грађевина, на преглед п одобрење

Чл. 158, Уживање пензије на страни,

Шензионовани службеник, а тако исто п његова удовица и деца могу становати п ван Орбије; ву докле су год на страни, одбијаће им се од пензије десет од сто у корист пензионог Фонда.

У таким случајевима, уверења о способности за примање пензије морају се оверавати српским властима.

Чл. 159. Решења о удовичкој пензији.

Пензија се издаје из фонда по решењу управног одбора пензионог Фонда и то на захтев удовице или и старатеља, ако има и малолетно депе.

Чл. 160.

(0 доказима права на пензију.

Шраво на пензију доказује се: 1. ако је остала удовица с децом а) изводом из протокола, венчаних за доказ њена, брака са умрлим јој мужем; 6) изводом из протокола умрдих за доказ смрти мужевље, ву изводом из протокола крштених за доказ брачног рођења деце и њихових година старости, г) уверењем општинског суда да су деца У животу ; д. у случају ако је удовица остала сама: а) изводом из протокола венчаних , 6) изводом из протока, умрлих ; 8. у случају ако су деца остала сама: ај изводом из протокола умрлих родитеља, 6) изводом из протокола крштених, в) уверењем власти да су деца у животу.

Ако се изводи из црквених књига не би могли набавити, онда се место ових могу употребити као Доказ и друга законска средства.

За изводе из црквених књига, за уверење и потврђења власти а тако исто и за решења, која се односе на пензију удовица и деце, неће се наплаћивати никакве таксе.