Srpski tehnički list

ји 5

7

БРОЈ 8. п 9.

На српској обали вршиће се скорпм још један прилично велики рад, а то је насип од Поречке Реке до села Голубиња. Тај посао спада у лакше радове, у обзиру на његово извршење, а отпочеће се по казивању главног предузимача тек идуће године, Услед овога касно предвиђеног почетка није ово место ни било предмет ближег занимања од стране комисије; камени мајдани у околини нису ограничавани, него само прегледани, псто тако и земљиште, потребно за бараке п остале потребе предузећа, није узимано у обзир.

На Гребену довршују се припремни послови и грађење путова за покрет и превоз ведиких камених маса. Са врха Гребена п његовог подножја спроведени су путови са благим нагибима (30 на 100), тако да се пуни вагони могу сами са теретом кретати низ брдо до пристаништа, а одатле товарити у лађе ради грађења насипа у кориту дунавском. Празни вагони међу тим покретаће се с почетка коњима, а доцније и парном снагом (малим локомотивама), док буду готове. Путови ови довршени су сада, а скорим ће се и шине на њима поставити.

Од грађевина на Гребену подижу се сада бараке за становање раденика, једна механска барака и станови са канцеларијама за српског царинског и полпциског чиновника. Доцније ће се подићи једна или две омање грађевине за ручне магацине и остаде потребе предузећа.

Потребпо је овде споменути, да је барака за становање радника одвећ скучено саграђена, јер за 60—100 радника има једва по 8 квадратна метра на једно лице; бојати се дакле, да ће здравствени услови за раднике на Гребену бити врло рђави. Овај случај треба, да буде у напред узет у обзир за сваку евентуалност.

Болнице, канцеларије за инжењере државне и предузимачеве штале, подигнуте су на аустро-угарском земљишту преко пута од Гребена, а 27, километра од села СОвињице у8. воду.

Све наведене грађевине на српској обали код Гребена још су у послу, а по свој прилици биће до половине октобра текуће године довршене.

Целокупни послови на Гребену врше се за сада на узаном и доста скученом земљишту, које ће по изјави предузимача бити по свој прилици довољно за све време трајања радова.

Ова скученост на малом простору и на малој ширини од обале добро ће утицати на лако одржавање реда и дисциплине код радника, као и на лакоћу снабдевања животним потребама, пошто је све лако концентрисати.

Величина уступљеног земљишта од стране државе за потребу предузећа износи, рачунајући од врха Гребена, око 500 та дужине; ширипа од обале одређена је уговором између министра народне привреде и предузимача на 50 ш. Општинско земљиште уступила је доњо-милановачка општина држави бесплатно, но пошто је готово све стрмо и врло неравно, то је предузимач морао да га увећа куповином једног приватног винограда, на коме су грађевине по готову све и подигнуте. Земљиште уступљено предузимачу ограничено је према уговору са министром народне привреде на 50 та од обале у ширину. Исто тако обележен је на земљишту — у природи — и онај део Гребена, који се према пројекту регулације пма уклонити. Линија тога деда Гребена простире се на 150 ш од обале.

За наведени део Гребена, који према пројекту саме регулације треба да се просече, неће држава за извађен

РЕГУЛИСАЊЕ ЂЕРДАПА

СТРАНА 187.

и на остале послове употребљени камен наплађивати нпкакве таксе. Други мајдан камена у тој околини није у своје време био предвиђен, међу тим је за потребу грађења барака сада отворен један мањи камени мајдан више самих барака. Количину овог извађеног камена, ради наплате таксе, лако је прорачунати, пошто су сви саграђени објекти на суву п на видику.

Предузимач је наговестио, да ће му, може бити, у пзузетном случају, ако се на данашњем простору неби. могао са радовима, а нарочито са просторијама становања раденичког, довољно развити, бити потребно, да један део својих раденика за време летње сезоне премести на острво Пореч. Међу тим није о овоме ништа, одређеније могао да се изјасни.

Односно ове евентуалности потписаној комисији част је приметити, да би за добар полицијски и царински надзор угодније и целисходније било, да раденици буду концентрисани око Гребена, па тек у случају озбиљније потребе, да буде један део раденика настањен на острву Поречу. Царинска и полицијска контрола на Поречу као на острву тешка ће бити, пошто је оно заклоњено од српске обале, а приступ лађа и чамада непрегледан. Овакојако пак биће згодније, да у таком случају потребе, предузимач откупи од приватних један од оближњих винограда или да држава изврши експроприсање. За приватне бараке, касапнице, дућанеит.дД., које би српски држављани могди подићи близу Гребена радп снабдевања раденика, част нам је напоменути, да је конфигурација земљишта такова, да готово не дозвољава смештај овакових грађевина. Цео терен, који је употребљив, лежи у обиму од 50 ш од обале и уступљен је, према томе, предузећу.

Услед ове оскудице у земљишту морадо је предузеће п да откупи један од приватних винограда. Приватне бараке према томе биле би удаљене 600 и више метара од Гребена, или би се морале сместити на приватна земљишта, близу границе предузимача, у приватне винограде.

Како ће број оних лица, која буду тражила дозволу За подизање барака у околини радилишта бити врло велики, а у интересу је наших држављана, да, 18вестан број ових људи добије дозволу за точење пића, држање касапница, издавање хране и т. д; то да би се избегле несугласице, нереди, кријумчарења, утаје алата, а нарочито експлозивног материјала, продаја испод руке разних ствари које припадају предузећу и т, д. ит. д.: потребно ће бити, да полицијска власт даје дозволу само лицима познатог доброг владања и чија је одговорност у моралном и материјалном обзиру гарантована. Нарочито би ваљало забранити свако продавање и уступање механског п другог права другим лицима,

Српска би власт имала да прошпшше уредбу за одржавање реда у оваквим баракама, даље, један ценовник консомација, и нарочиту пажњу ваљало би обратити на чистоћу, а поред овога и срески лекари, сваки у своме среву, имали би да се брину о одржавању санитеских и хигијенских прописа.

Ово је све по мишљењу комисије од велике важности, пошто је у општем интересу Србије, да се троше искључиво наши производи, а да се ово трајно може постићи, нужно је, да су сви артикли од несумњиво добре каквоће и да испуњавају све хигијенске услове,

Ради доброг п лакшег одржавања реда, препреке кријумчарења и утаје материјала сваке врсте, потребна,

19