Srpski tehnički list

СТРАНА 188.

РЕГУЛИСАЊЕ ЂЕРДАПА

БРОЈ 8. И 9.

је (поред међусобне конкуренције) и међусобна контрола, појединих сопственика барака. У опште, ради лакшег отклањања сваког нереда, нужно ће бити, да све приватне бараке буду концентрисане на једном месту, алп ипак да не буду јако збпвене и стешњене у простору. Поред овога, то место треба да је тако положено, да лежи на догледу — видику — полицијским и даринским органима, а у колико је могуће мало подаље од обале.

У близини магацина за експлодни и запаљиви материјал, а најмање на даљини од 100 метара, било би у опште опасно дозводити подизање приватних барака.

У овоме смислу молио је и главни предузимач, да се дају дозволе приватнима п да се пази на одржавање реда, да не би у горепоменутим случајима имао штете, или да не би пала одговорност на његове органе услед нереда пли преступа раденичких. По уговору пак између њега и министра народне привреде, приватне бараке могу се подизати само ван рејона онога земљишта, које је њему уступљено на вршење радова.

Почетком месеца августа текуће године, услед започетих радова код Гребена, уништен је са свим риболов код „Гребенског вира“.

Сип. Збот тога што су радови код Сипа такве природе, да се прилагођавају обали дунавској на великој дужини и на непосредној близини, и терен потребан за предузимачке радове око регулисања захтева много већи простор но код Гребена. Осим овога и радови, који се имају извршити, врло су разноврсни, јер садржавају поред просецања стене у кориту речном п насипање и калдрмисање, а све у великом обиму.

Према реченоме, сви су изгледи, да ће послови у близини Сипа трајати врло дуго, а по свој прилици за све време трајања регуладијоних радова на Ђердапу. Од наше стране требало би дакле одмах с почетка обратити што већу пожњу на испуњавање свих услова, који се односе на одржавање доброга реда међу раденицима и осталим персоналом, санитет, полицију, смештај и уредбу приватних барака ит. д,

Нарочиту пажњу код Сипа ваљало би обратити на снабдевање раденика животним потребама. Сип лежи преко пута Румунији и могуће је, да ће предузеће, у случају незадовољства са лиферовањем наших понуђача, потражити сличне артикде у Румунији на нашу штету.

Камени мајдани за снабдевање регулацијоних радова око Сипа находе се у потоку Кашајни, они се простиру на дужину од 1100 метара од среског пута, који се находи на излазу поточких ждрела.

На целој дужини од 1100 метара вади се камен са обе стране потока и његове узане долине, чији се одкоси са обе стране врло стрмо пењу. Ове мајдане прегледала је комисија у више прилика, а господин Ј. Милојковић, рударски инжењер министарства народне привреде, ограничио их је по прописима рударског 34 кона; као крајње границе простирања њиховог узета је дужина од 150 метара са сваке стране потока, Мера је узета у косом правцу.

Према томе камени мајдани у потоку Кашајни простиру се на дужину од 1100 метара, почев од срескога, пута п 800 метара целокупне ширине. Овако је и рејон њихов ограничен и обележен на земљишту.

Камени материјал пз долине Кашајне превовиће се железницом, кеја је поред потока на целој дужини од 1100 метра саграђена, на излазу према Дунаву пролази кров један 80 метара дугачак тунел, прокопан у старим римским шанчевима за одвођење Дунава.

При радовима код Сипа, велике количине камена биће утрошене за помоћне припремне радове — изузев саграђене бараке — као што је комисија у своме пређашњем извештају имала част напоменути. Вађење камена, из мајдана Кашајне отпочето је у већем обиму још пре пет недеља. Тај камен употребљава се за грађење барака и једног помоћног насипа у води. Овако употребљени камен неће ући у уговором предвиђену ситуацију послова, коју ће предузеће подносити угарској управи регулацијоних послова, него ће се морати засебно премерити и таксирати.

Ради надзора при експлоатацији ових мајдана за помоћне грађевине на суву и води, било би од користи, да се одашље на лице места једно стадно техничко лице, које би се дотле бавило, док се припремни, ра' дови не сврше. Ову потребу имали су част потписани, да напомену и у прошломе извешћу,

У поменути помоћни насип употребљена је осим камена и извесна количина (600—700 кубних метара) шљунка са земљом, од кога је велики део извађен при прокопавању тунела. Тачну количину овог утрошеног материјала лако је израчунати, кад се узме у обзир поред масе насипа и величина тунела, из кога је материјал вађен, Уговором утврђена је п такса за сваку врсту материјала на 10 пара дин. што би се имало наплатити од предузимача.

Уговором између министарства народне привреде и предузимача утврђено је, да граница предузећу уступљенот земљишта за време радова буде срески пут, који води од Текије до Сипа.

Према томе, предузимачу припада само онај део простора, који лежи између извора код Соларије и потока Косовца близу Сипа, а од среског пута до Дунава.

Недалеко од садање привремене царинске бараке на Соларији, у даљини од 150 метара, подигнут је један стадни магацин за динамит и остали експлодни материјал. Обвири безбедности захтевају, да и простор на бар 100 метара око магацина уђе у рејон предузимачу уступљеног земљишта и да се ту забрани приступ непозваним лицима. Цела околина овога магацина сама, је урвина, а земљиште је стрмо и неупотребљиво. Магацин се находи према томе на потпуно заклоњеном и безопасном месту,

Материјал, од кога је зграда саграђена, од дрвета, је, и не може дакле при случајној експлозији учинити много квара околини.

Ради лакшег саобраћаја, нарочито при великој води, као и могућности лаког одржавања реда у рејону, п на овом путу потребно је, да се од њега одвоји дуж целе трасе једна неутрална зона од 25 метара ширине од ивице пута; у сваком случају пак пут у овој зони мора бити приступан јавном саобраћају, ади у неутрал ној зони не би требало подизати никакве, ни приватне ни предузимачеве, бараке.

Поред срескога пута, а испод потока Кашајне находе се, од скора саграђене а још не отворене, три приватне бараке. Ове су бараке саграђене без дозволе полицијске власти, а находиле би се према горњем у предложној зони од 25 метара.

У случају, дакле, ако би господин министар народне привреде пзволео одобрити наведени разлог за, ограничавање земљишта, ове би се бараке мораде уклонити, а евентуално оставити предузимачу, да се за, њихов откуп погоди са сопствеником.

Са старих спрудова бдизу Сипа однело је предузеће неколико стотина кубних метара песка за потребу својих грађевина. Такса за тај песак није плаћена, нити