Srpski tehnički list

СТРАНА 144,

"2. Снупљање екскремената у судове.

Да би се екскременти што краће време задржа-

вади у кући, као и да би се избегде тешкоће п непријатности око извожења пестих, заведено је, у неким варошима скупљање екскремената у свакој кући, у нарочито за то начињену бурад или канте.

Такви се судови или сваког дана или сваког четвртог дана извозе п замењују празним. У првом случају узимљу се канте од 40 до 50 дитара запремине, а у другом бурад од 100 до 150 литара.

да извожење судова имају нарочита кола.

При свем том што је овај начин много бољи од првог, ппак има са њиме заједничку ману, која чини и један п други начин неупотребљив за веће вароши. Та мана је у томе, што и за испражњивање рупа и за изношење судова, треба, готово по све дневно, велики број кола. Како је пак транспорт колима на већа отстојања скуп, то је и сама система пзвожења скупа, а нарочито у оном случају где се екскременти пе могу продавати у близини вароши или преносити железницом у удаљеније крајеве. Но и у том случају потребни су нарочити вагони за транспорт, за тим машине за преручивање у вагоне и на послетку велики резервоари у близони ставице, ради прикупљања за оно време кад се поља не ђубре,

Ако додамо још, да поред ових редовних пздатака, за извов, морају се чинити пздатци за зидање рупа у којима ће се екскременти скупљати, или за зиднње простора, где ће се судови држати, као и за зидање канала, којима ће се одвозити помије и метеорска вода, онда је очевидно, да је ова система не само скопчана са многим непријатностима већ и скупа.

Тако на пример за Београд, ако рачунамо да једна, озидана помијара кошта 800 дин. и да има до 5000 кућа, коштало би Београђане па 1,500 000 дин., поред издатака за грађење канала и поред плаћања сваке године до 11/, милион, испражњивање помијара. зопдане ћелице за бурад, са извожењем стале би још скупље.

Они, којп ову систему препоручују, тврде да се не само знатан део трошкова пеплаћује, већ и пзвесна добит има, продајом екскремената за ђубрење, |

Ну у том случају трошкови постају још већи, јер се екскременти морају прерадити т. ј. ослобађањем од сувишне воде удесити за ђубрење. Јер, тврди екскременти имају до 75%/, а мокраћа до 95% воде, а само 95 односно 59), материја за ђубрење.

да ово прерађивање има више метода.

По једнима се додаје екскрементима негашен креч и прах од угља или тресета (торфа), те тиме добија густа маса, која на ваздуху губи велики проценат воде н тиме постаје удеснија за ђубрење.

По другима, мешају се екскременти, ван вароши, заједно са ђубретом из кућа п са улица, па онда оставе да на ваздуху што већи део воде испари.

Трећи опет снабдевају сваку кућу са нарочитим пећима у које екскременти долазе и чврсти делови сагору а мокраћа испари.

Неки опет излажу екскременте дестилацији и тиме добијају светлећи гас, са осталим споредним продуктима, као: амонијак, тер, олај п др.

На, овај је начин осветљена гостионица код „Париза“ у Бреслави.

На послетку има их, који мешају екскременте са прашином од тресета, са струготинама и сличним отпадцима, па пз те масе граде у Форми цигала гориво, а пепео од тога, употребљују за ђубрење.

ГРАЂЕВИНСКИ РАДОВИ У БЕОГРАДУ

БРОЈ 8. и 9.

Да ли се и којом од тих метода збиља постизава, какав приход, нема поузданих извештаја. У опште пак може се рећи,- да се једва исплаћују и трошкови око прерађивања, а камо ли и остали трошкови.

У кратко дакле, с обзиром што по овој системи остају људски екскременти, дуже или краће време у самом обиталишту, те тиме пуне просторе наших станова, шлодљивим и непријатним гасовима, као и с тога што је зидање рупа или ћелица скупо, извожење ђубрета непријатно, скупо п за саобраћај по варошпма неугодно, и што се поред тога морају градити канали за одвођење помија и метеорске воде, не може се ова система извожења препоручити ни са хигијенске, нћ са Фипанспјске стране.

П. СИСТЕМА СЕПЕРАЦИЈЕ.

У намери да се уклоне мане системе извожења, као п у оним случајевима где, из буди којих узрока и разлога, није могуће извршити систему спирања, поникде су разне системе за одвођење нечистоће, метеорске воде и подземне воде, сваку за се.

Да укратко изложимо те системе.

1, Лирнурова диференцијална система.

Ова система, која до сада није још нигде потпуно извршена , састоји се из три врсте цеви по свима улицама,

Једна врста или група цеви служи специјално за одвођење садржине из нужника, друга за одвођење метеорске воде и воде која се по кућама употребљује, и на послетку трећа за одвођење подземне воде.

Сем тога, особина је ове системе п у самом начину одвођења екскремената из појединих кућа п из варошп, у намери да се онп одрже у Фришком стању и са што већом коришћу продају за ђубрење поља.

То одвођење врши се пнеиматичним путем на овај начин : ј

Цела се варош подели на неколико квартова или одељака, и у сваком кварту, обично на раскреници главних улица, постави пспод калдрме по један потпуно затворен гвозден резервоар, од тих резервоара гранају се, с једне стране по појединим улицама цеви у које улазе цеви из појединих зграда односно њихових нужника; с друге стране, од сваког таквог резервоара, иду шире цеви гран вароши у један велики резервоар, који је такође потпуно затворен.

Помоћу ваздушне црпке, која се код главног ревервоађа налази и коју покреће парна машина, црпе се и разређује ваздух у главном резервоару и у цевима, које у исте улазе, Отварањем и затварањем одговарајућих славина на уличним и кућним цевима разређује се ваздух и у појединим удлпчним резервоарима и у свима поменутим цевима тако, да услед притиска спољњег ваздуха кроз седишта у нужиицима, појури сва садржина из кућних п уличних цеви у уличне резервоаре, а одатле у главни резервоар.

На тај начин чисте се сваког дана сви нужници, као што изгдеда без икакве досаде, и садржина њихова уклања брзо пз вароши, одакде се или товари у кола, и по пољу расипље или се прерађује.

Ну, овај у принципу веома чист начин одвођења екскремената има такових недостатака због којих се ретко где и то само делимице примењује, Тако, пре свега захтева (се код овог начина брижљиво спајање појединих цеви и потпуна извежбаност и савесност при

опасна | Г- 7<<—