Srpski tehnički list

5

МА уде"

БРОЈ 8. и 9.

ТЕОРИЈА ИНФЛУЕНЦ-ЛИНИЈА

СТРАНА 127.

р или Е; која ће пак спла п на којој тачци лежати, па да наступи најнеповољније оптерећење носача, одредићемо на следећи начин.

Узмимо да је носач датим системом сила тако оптерећен, да је резултанта свију сила које дејствују на део носача А равна Е,; на део носача ВЈЕ равна К,,, а на део РЕ равна В. Нека су ординате инФлуенц линије у местима поменутих резултаната равне У, У, пи У; то је тада по пређашњем величина уплива датога система сила на носач У = Ку,+ Ку- Клу,

Здамислимо да смо систем сила за бесконачно мали део д на десно покренули, тада нам вредности ордината инФлуенц линија постају п то 9#,=7, - Д ће у, ==, — А ћаа,, п у=79 + А ћ22; величина пак уплива датога система сила, у овом покренутом положају сила У, има ову вредност:

К=ВЕ(у+Д ће )-Е (у -- Д ћа) + Е,, (у,— ДА 50);

Ар

ћа

Ол. 11.

Ако начинимо разлику уплива у оба ова узастопна, положаја датога система сила, добијамо да је иста;

у— К= А (Кле, + Ебде — К,,«ба,);

Ако ставимо да је Ор, =2,; БЕ'=>=, пи Сб===

7

1 2 # 2,2 (ел. 11.), тада је ће, == 7 ба == а Ме 272 даље из сразмера 2,:2—(6,—а): и 2,:2=(, — ал): 6, 7—% ћ— Фа и 4,==2 • ———= == (1 МЕ ове вредности заменимо у вредност Фоа, додијамо :

Ке | = а "“е |__= д _ а,1]. ва = + | г , )- а = 7

добијамо да је 2,==2 • ; и ако

Вредности (20; |се, и |се, заменимо у горњу раздику, добијамо да је:

Р 7 иу ћ Фф __%, К, == У => 2 Бе = (4 1) ило

'1

у = КР= д 2

4

а ма | Мр парни пеш Пра, |

Ми тражимо најнеповољније оптерећење носача, то значи максимални уплив датога система спла, који

ће настати онда, ако разллка упливу система силу У— У буде што мања, дакле треба количине

Вева ћ-ве иде ; ћ

да буду што је могуће више једнаке.

Из вредности горњих количина види се, да исте зависе од појединих сила Е, К, пи К, које нам овде престављају резултанте оних од датога система сила, које нам спде на поједине делове носача дејствују, и од количина а аџа !, п 6, које су у овом случају сталне количине, према томе да би разлика У—= У што мања, била, треба кретањем датога система сила мењати резудтанте К ВБ, и Н,м при том пазити да количина

В+в1 /

што је могуће више буде равна количини

В+ 7 ! ,

11

дакле треба дати систем сила покретати лево или десно све дотле, док се не постигне, да буду оба дела носача од пресека, што је могуће више, датим системом сила, на јединицу дужине једнако оптерећени.

Ми ћемо и за овај случај да наведемо један пример, те да покажемо на који се начин у пракси одређује најнеповољније оптерећење носача, датим системом сида за, случај, кад је инфлуенц линија један четвороугао.

!. Пример.

Нека је распон носача 15,0 т. Да одредимо најнеповожније оптерећење носача следећим системом спла;

<15х 1,9 Х10Х1,5 Хх4,5 > в | ђ 3 (8 4 1 г шу ум 1

а за пресек (О који је за 5,0 т удаљен од А, дакле за (,==5 и 1, ==10. Инелуенц линија је један четвороугао, према коме а износи фота а =а, =>2,0 1,

6 Мр ВН а И НЕ НИТ ттиван р ђ а Ф228- _Б = бен де Це фе на фра) 57 наше ~ - = -%

Сл. 12. За најнеповољније оптерећење треба да вреди:

ВВ Ва а 5 ге -

1! 17