Srpski tehnički list

|

СТРАНА 86.

НАЛРТ оЛШТИХ УСЛОВА ЗА ПРЕДУЗИМАЊЕ ОРПОКО- ДРЖАВНИХ ЖЕЛЕЗНИЦА

БРОЈ 2.

Члан 18. Мајдани предвиђени у уговору.

Сав материјал мора се вадшти из мајдана предвиђених у уговору.

Према приликама, нови мајдани могу се отварати по трошку предузимачевом.

Пре него што се отпочне рад у мајдану, предузимач мора о томе известити сопстреника земљишта и са њиме се по локалним обичајима споразумети.

Предузимач мора да пакнади сваку штету, коју би учинио приликом вађења, пренашања или депоновања дотичног материјала, без да има права, у то име, па

потраживање ма које врсте од стране жељезничке ди-

рекције.

Предузимач има да докаже, ако се то од њега тражи, да је одговорио горенаведеним дужностима по да је псплатио све пристојбе за отварање мајдана и грађење приступног пута.

Члан 19. Мајдани које предложи предузимач. Ако предузимач зажели да се замене у уговору

_ означени мајдани са којим другим, у којима се налази

исто тако добар материјал, шеф оделења може му дозволити да овај материјал употреби, али јединична цена, остаје ипак она, која се постигла при лицитацији.

Члан 20. Забрана да се приватним лицима уступа материјал из означениј мајдана.

У случају да предузимач добије дозволу, посреловањем железничке дирекције, да вади материјал 138 приватног мајдана, за потребе ове дпрекције, предувимачу је забрањено да страним лицима уступа од тог материјала без претходне дозволе мајдановог сопственика.

Члан 21. Каквоћа материјала.

Материјал мора бити,. сваки у својој врсти, најбоље каквоће, савршено пзрађен, а има се употребити према строгим вештачким правилима.

Материјал не сме се употребити пре него што би се привремено усвојио од надзорног енжењера. И поред овог пријема, ако би се у току рада показало да усвојен материјал не одговара циљу, он се можо и тада одбацтти и предузимач мора га бољим заменути.

Члан 22. Димензије и распореди материјала и грађевина.

Предузимач не може чинити никакве измене у пројекту. Он је дужап, по налогу шефа секције, да замене одбачен материјал и да поново сагради сваки део грађевине, ако димензије и распоред не би одговарали пројекту. 5

Ако шеф секције нађе да учињене измене нису прстивне солидности п добром укусу, он их може усвојити, али предузимач нема права на повишицу цене, ако су, усљед измене, димензије веће испале или ако је, може бити, вредност материјала пили грађевине виша него што је предвиђено. У овом случају сматраће се као да је грађевина извршена према плану.

Ако су, на против, димензије мање или вредност материјала нижа него што је предвиђено, онда ће се цене сразмерно смањити.

Члан 28. Рушење старих грађевина.

У случају да предузимач има да руши старе грађевине, материјал ће се пажљиво преместити да би се могао прерадити и поново употребити.

Члан 24. У ископима нађени предмети.

Дирекција задржава себи право на материјал и на предмете, који би се могли наћи, на државном земљишту, у одколима или у рушевинама,

Шредузимач има само право накнаде за већу пажњу, коју је полагао при копању или при рушењу.

Дирекција задржава себи право и на драгоцене предмете ма које врсте опи били; њој ће пасти на терет да отштети оне који могу да пмају право за то.

Члан 25. Употреба новог м старог материјала који припада дирекцији

Кад шеф одељења нађе за нужно да се употребе нови џи стари материјал који припада дирекцији, предузимачу ће се плаћати само рукотвор и употреба по јединичним ценама, али са одоитком учињеног попуста при лицитацији. =

Члан 26. Погрешке у конструкцији.

Кад надлежни енжењер посумња да у извршеним грађевинама има погрешака, он може да нареди, било за време грађења било пре коначног пријема; да се поруши и изнова сагради сумњива грађевина.

Трошкови око ове верификације падају на терет предузимачу, ако је сумња била оправдана.

Члан 27. Губитци м читете; случај) неодољиве силе.

Предувимачу не накнађују се губитци и штете ако су проузроковане његовим нехатом, непредвиђеношћу ишли што није располагао са довољним средствима, или што је извршавао некорисне и неплодне радове.

У горе наведеној диспозицији не рачуна се онај „случај неодољиве силе“, који би предузимач пријавио одељењу 10 дана после пошто се десио; но и тада ништа се не може дати у пме отштете без одобрења дирекцијоног.

По истеку горенаведеног рока од 10 дана, предузимач губи право на свако потраживање.

Члан 28. Одређивање цене за непредвиђене грађевине.

Кад се појави потреба, да се изврше непредвиђени радови, или да се вади материјал из других него предвиђених места, цена ће се утврдити према радовима по роду најсличнијим. У случају да је споразум не могући по овој основи, онда ће се цена одредити према уобичајеним ценама онога среза у коме се радови пзвршују.

Пошто се нова цена углави, између шефа секције пи предузимача, послаће се на одобрење одељењу односпо дирекцији,

Члан 29. Увећање количине рада.

Предузимач дужан је да изврши под истим условима и по исту цену и већу количину рада, него што је у уговору предвиђено, ади под условом ла додатак рада не прелази вредност једне четвртине целокупног посла.

Кад овако додан рад доврши, предузимач пма право да раскине уговор.

Члан 80. СОмањивање количине рада. У случају да се количина рада смањи, предузимач

| не може ништа, потраживати, ако смањивање није пре-

шло вредност једне четвртине целокупног предузећа. Ако се рад смањи са више од једне четвртине, предузимач има право на отштету, а висину ове одредиће дпрекција споразумно са предузимачем. У случају несагласности ствар ће се предати тројици изборним судијама.