Srpski tehnički list

СТРАНА 54.

П класе динара 2000 и 2 2200.

Члан 19. Техничар, који сврши Факултет (одељење) на Техн. Вел. Школи у Србији или у туђини са добрим успехом, поставља се за подинжењера ТУ класе.

Пошто положи други државни испит поставља се за подинжењера П класе, а пошто у тој класи одслужи две године за инжењера ПТ класе.

Но техничар, који је положио други државни испит не служећи пре тога у државној служби, не може постати инжењер, док не одслужи као подинжењер три године, ако није по свршеној Вел. Школи у Србији учио у туђини две године.

Члан 20. Техничар, означен у т. 2. чл. 2. поставља, се претписом министровим за подинжењерског приправника са платом до 1000 динара, а после две године службе за подинжењера У класе.

Такав техничар, поставља се одмах указом за подинжењера У класе, ако је са одличним успехом свршио школу, која се овим законом тражи.

Подинжењер по овоме члану не може постати подинжењер У класе док није одслужио у а кл. 2 год.

2

И вели а па ВИ Ни а ; Пали равна аи ва но ке 7. 1 " " „ л ава ама

Члан 21. Инжењери се деле на 3 класе. Плата је инжењеру Ш класе динара 2500 Пи 6 8000 ја : 8500 Члан 22. Нико се не може поставити за пижењера П класе док није одслужио у Ш ка. 8 год. > " " " " Р 8 7 Члан 28. Надинжењери се деле на 3 класе. Плата је надинжењеру Ш класе динара 4000 Пра а 5 4500 Тера с 5000 Члан 24. Нико се не може поставити за надинжењера ЈШ кл. док није одслужио као инжењер 1 класе 8 године; за надинжењера Џ класе док није одслужио као надинжењер ШП! кл. 3 год; за надинжењера, Г кл. док није одслужио као надинжињер ШП кл. 9 год. Члан 25. Инспектори п начелници одељења деле се на 3 класе. Плата је инспектору и начелнику одељења ШТ класе динара 6000 Пита : 7000 а 5 8000 Члан 26. Нико се не може поставити за инспек-

тора или начелника одељења

" з

ПОШТАНСКО-ТЕЛЕГРАФСКА ЗГРАДА У БОЉЕВЦУ

БРОЈ 2.

Ш ка. док није одслужио као надинжењер ! кл. 3 год. И кл. док није одслужио као инспектор (начел.) Ш кл, 3 г. з з Р з , | , П Ћ 8 > Но може се поставити да врши дужност и прима илату начелника одељења и надинжењер 1 класе без одслуженога рока, с тим да се може вратити на чини плату што је пмао. Члан 27. Инжењер, који је одслужио у једној класи 4 тод. има права да захтева унапређење у вишу класу. Захтев његов поткрепљен сведоџбама даће се на оцену Грађевинском Савету, који ће о томе у року од месец дана донети своје решење, и ако ово буде по-

вољно за молитеља ставиће се у први буџет сума по-

требна за његово унапређење, које ће се извршити одмах по истеку назначеног рока.

Шри оцењивању захтева за унапређење Грађевински Савет ће осим доказа стручне способности, које молитељ поднесе, узимати у обзир и противне разлоге министра као и вредноћу и понашање чиновника у служби.

Члан 28. Технички чиновник, који је одслужио у једној класи шест година, унапредиће се једном класом.

Члан 29. Шрема потреби може министар грађевина, постављали неуказне техничке чиновнике са платом највише до 2500 динара.

1У. Пензије,

Члан 830. Сваки инжењер, пошто наврши тридесет година државне указне службе, поставља се за надинжењера 1 класе, ма у којој се класи затекао, и ставиће се у пензију са том платом, ако он то захтева или министар грађевина нађе за потребно.

Од ових тридесет година само пет могу бити године подинжењерске службе а остале се не узимају у рачун.

Члан 21. Сваки подинжењер, пошто наврши тридесет година државне указне службе, поставља се за, подинжењера 1 класе, ма у којој се класи затекао, и ставиће се у пензију с том платом, ако он то захтева или министар грађевина нађе за потребно.

Члан 31. а. Године службе проведене у служби самоуправних власти рачунају се као године државне службе.

М. Закључак.

Члан 82. Овај закон ступа у живот

Члан 88. Њиме се укида . :

ШримЕтвА. Колеге читаоци лако ће увидети мотиве, који су били узрок, да се овај покушај за пројекат овако напише. Због тога смо п одустали од првобитне намере, да уза сваки члан дамо и коментар, тим пре, што је то много згодније учинити у усменој дискусији.

Један члан инжењерског удружења

о

ПОШТУДАНСКО-ТЕЛЕГРАФСКА ЗГРАДА У БОЉЕВЦУ

Д. ДИМИЋА, ЕНЖЕЊЕРА"

У главној згради смештенесу канцеларије са по-

требним одељењима за служитеље и два стана за два | за служитеље налази се

# Види лист 52.

чиновника. Испод једног дела ходника, магацина и собе подрум. Зграда је у темељу озидана са у, ломљеног камена и та цигаља, а од те-