Srpski tehnički list

ВРОЈ 2.

меља на више са цигљом и сва је олепљена малтером. Кров је покривен црепом и лимом. Поред главне зграде озпдане су још две споредне зграде; у једној од њих смештени су нужншња у другој штала за шест коња, амбар по две шупе.

ико + ++ +

КРАЂА САОПШТЕЊА ПО ПЗвОоДИ п8 СТРАНИХ ТЕХНИЧКИХ ЛИСТОВА

кречним |

СТРАНА. 55,

Ове зграде заједно са оградом плаћене су 27.676 динара. Један квадратни метар главне зграде коштао је 59,76 динара.

Ове су зграде подигнуте о трошку народа среза бољевачког у 1891 години.

КРАЂА САОШШТЕЊА И ИЗВОДИ ИЗ СТРАНИХ ТЕХНИЧКИХ ЛИСТОВА

Професор Л. Тетмајер држао је у удружењу циришких енжењера и архитекта једно предавање о љубичевском мосту, у коме између осталога о гвозденој конструкцији вели ово:

1. Облик главних носача пије повољно изабрат из ових разлога:

а) Мрежасти носачи с кривим појасима изискују прецизну израду у радионици а отежавају монтажу, ако је предвиђено састављање чворова на грађевинском месту. (О обапром на месне прилике и оскудицу у вештим радницима требало је главним носачима дати најпростији облик (паралелни носач) и тако их конститунсати, да се склапање конструкције на лицу места сведе на уметање незнатног броја наковница.

6. Усвојена мала висина крајних вертикала онемогућила је, да се горња мрежа против ветра до крајева пзведе, по томе су горњи крајеви тих вертикала, остављени на милост и немилост штетном утицају ветра.

2, ба свим је предвиђено пренашање притиска ветра из горњег спрега (ођете Утауетатеђипа) на доњи.

8. Облик крајних вертикала и њихова конструкција, на доњим крајевима није добар, док је укрућење појединих делова истих брижљиво извршено.

4. Угаоници, којима су делови горњег појаса један за други с по једном наковницом спојени, не могу се сматрати за органе за укрућење и заједничко дејство појединих појасних фрагмената, пошто по савладаном трењу дозвољавају произвољно мењање углова.

5. Облик попречних носача не би био нерационалан у обрнутом положају (због извијања горњег појаса, услед притиска); овако је горњи појас и усправни лим попречног носача у средњем делу недовољно укрућен.

6. Свеза попречних носача са главнима није савршена, а при томе изостављена су кутна укрућења (Ескалазке ипсеп) између крајњих и првих до ових вертикала, и попречних носача.

7. Патосни носачи доста су јаки, но је требало ове носаче против извијања у страну осигурати крстовима (Апдтеавкгепг).

8. Диспозиција горње мреже против ветра је добра, но појединости нису савршене.

() самом извршењу гвоздене конструкције Тетмајер вели ово: полигонални облик појасева у хоризонатној пројекцији, знатно оступање појединих вертикала из

вертикалне равни, неједнака ведичина напрезања у деловима, једне и исте дијагонале, многобројни мали дефекти и повреде појединих конструкционих органа, доказ су лошег извршења љубичевског моста.

Резултате испитивања на порушеном отвору љубичевског моста експерти (Гетбер и Тетмајер) су обухватили овако: „целокупни облик и положај гвоздене конструкције, облив и положај мосног патоса, промена облика поља, као и начин и величина деформације главни: носача, најзад и природа раздробљене скеле несумњив су доказ, да примерни узрок катастрофи ваља тражити у попуштању једног дела главног низводног носача. Овај носач изгубио је своју моћ ношења њ пао с целокупним својим теретом на скелу, и томе одма за тим сљедовао је и узводни главни носач.

„Испитивање горњиг појасева главни носама, потврђује даље, да су угаоници за укрућење појасниг фрагмената, у свима пољима где су горњи појасеви ма како извијени били, претрпшли окретања око спојниг наковнице као обртниг осовина, да су по томе ти појасни фрагменти у ствари само у виду кинематичког ланца спојени п по томе само пропорционално својим моментима лењивости могли суделовати на пренашању терета, “

На основу досадашњег и на основу резултата статичког прорачунавања за пробно оптерећење експерти

„су донели овај закључак: „услед непотпуне везе и укру-

ћења фрагмената горњиг појасева и искључиве примене ешћет-овог обрасца за извијање (Кигећитозјези ће), који само условно вреди“ степен сигурности крајни: вертикала и горњих појасева спушта се испод оне границе, која је за јавну безбедност потребна, Најслабији органи моста су горњи појасеви у четвртим пољима. Овде спада степен сигурности испод 1'0, Т. ). опасност извијања постојала је у овим пољима непосредно пред довршењем оштерећења, при коме се сурвавање и догодило и само једна случајност, један снажнији потрес био је довољан, да извијање појаса а с тим и пад конструкције произведе. Горњи појас низводног носача у четвртом пољу (рачунато од речног стуба) претрпео је у ствари једно са свим правилно тзвијање СКтећито) “ ми долазимо до закључка, да је прави почетак сурвавању отвора на том месту, а да су све остале деформације и повреде секундарне природе.

Слопштио: К, М. Ж.

о + ++ ——————

СРЕТЕЊЕ Е) о ИЕ ЈЕ)

Даске од цемента. — У најновије време почеле су се употребљавати, а нарочито у Америци, даске од цемента, које су омиљене нарочито због своје угодности.

% 0 Епјег-овом обрасцу примењеном при састављању про-

јекта за љубичевеки мост и обрасцима које експерти у своме извештају помињу говорићемо доцније у следећем листу.

Овај нови материјал састављен је од струготина дрвета, помешаних са цементом. Сразмера мешања "је оваква и то за талпе, даске, тарабу ит. д. 1 део портланд цемента п 3 дела дрвених струготина.

Смеса се пресује у Форме (калупе). Даске, талпе,