Srpski tehnički list

БРОЈ 6 =

||. РЕДОВАН САСТАНАК ИНИЊЕРОЊОГ УДРУЖЕЊА држан 9. октобра 1898. године

Председавао _ г. М. Андоновић. Белешку водио г. В. Н. Вуловић.

Састанак је отворен у 6 часова по подне.

М. Андоновић. Познато вам је господо, да је у „Техн. Листу“ почео излазити пројекат закона о уређењу мин. грађевина и грађевинске струке. Сматрам за, дужност да известим скуп да је мојом омашком стављено; написао (С. Чађевић. Међу тим ствар је овако текла. Ја сам као уредшик листа, умолио г. Чађевића, да ми што пошаље за лист, и он је то учинио, а ја сам држећи да је то он сам написао п ставио тако. — Поводом тога пројекта писао ми јег. Антић писмо у коме вели да то није Чађевић сам написао но да је то рад комисије, које је и он био члан. Ово сам сматрао за дужност да известим чланове удружења, да не би који посумљао у савесност г. Чађевића. — Да је то у ствари тако, тврди мој рукопис на добивеном пројекту за штампу: „Напнсао Стеван Чађевић инжињер“.

Чађевић. Господо, ради објашњења навешћу, да сам у време грађења овога пројекта био по званичном послу у Ужицу. Вратив се отуда дознао сам да сами ја одређен у ту комисију. Одем тадањем г. мин. грађевина г. Пери Велимпровићу који ми преда већ израђен пројект на студију. — Прочитав га изјавим му да се у многоме не слажем и замолим да га задржим код себе. После месец и по и више дана рада на њему предао сам га г. Ведимировићу, а шта је у њему моје а шта других изнећу на јавност.

После овога прешло се је на дневни ред.

М. Андоновић. Како до данас није саопштено скупу конституисање главног одбора, напомињем да је за благајника изабран Андоновић, за деловођу Ј Ковачевић а за библиотекара г. С. Ивачковића, — Сем тога одбор је на основу Устава, изабрао тројицу који ће водити бригу о издавању листа, дакле редакц. одбор у који су ушли: Вуловић, Живковић п Ивачковић,

Познато вам је. господо, да је отпочето скупљање прилога о подизању дома инжињерског и стручне библиотеке. Одбор, увиђајући велику потребу, да се што пре дође до стручне библиотеке, решио је : подноси скупу на одобрење: да се приреди једна забава инжињерског удружења ради саме библиотеке, г. Вуловић саопштиће вам резултате одборског решења.

В. Н. Вуловић саопшти, да је одбор на своме састанку а поводом питања о приређивању забаве ради оснивања библиотеке решио: 5

1-о да се за све што је потребно око припрема за забаву повери управном одбору, као приређивачком одбору.

2-0, да одбор може, сам, у случају болести или осуствовања по званичној дужности једнога више од одборника, њихова места попунити члановима. удружења који су у Београду.

(С. Чађевић. Слаже се потпуно са одборским предлогом, јер је стручна библиотека од велике потребе, Но, како су за то потребни велики издаци, мисли, да не би било згорег да се умоди г. министар грађевина, да се библиотека минпстарства споји са инжињерском која се има образовати или бар да инж. удружењу

РАД ПНЖИЊЕРСКОГ УДРУЖЕЊА

СТРАНА 165

уступи нека дела која се палазе у дупликату у библиотеци министарства. Гласа за предлог одборски.

Н. Манојловић напомиње. да треба прво решити о пштању поднетом, па да се тек после говори о чему другом,

М. Милалшиновић, пита како ће се и на који начин. то урадити, п ко ће поднети трошкове око забаве у случају да се у нади преваримо н у место добити имамо дефицита.

М. Андоновић. Ја се надам, да ће нам забава, доноти више но што ће бити издатака, само ако се 08биљно о томе постарамо. У случају пак дефицита, трошкове ће подмирити удружење као што то раде и друга друштва. — Ако будемо срдачно ову ствар прихватили биће добро, но не желим да се п овом приликом — од неких инжињера покаже тако мало предусретљивости као што је то био случлј до сада при прикупљању прилога за инжињ. дом. ,

Н. Манојловић Када се оваког посла латимо п решпмо ли да се забава приреди, онда морамо бити готови да и све издатке подмиримо у случају слабог одзива од стране публике. — А по извештају благајника, стање је инжињ. удружења врло повољно.

(. Чађевић, слаже се са Манојловићем.

Предлог се ставља на решење и би једногласно усвојен.

М. Андоновић. На дневном је реду: продужење читања предлога грађев. закона за варош Београд и остале вароши. — Умољава Ивачковића да почне читати члан по члан те да се о њима дебатује.

Чита се чл. 20

После подуже дебате, тај члан би усвојен као што је у предлогу. Такође су усвојени чланови 21, 22 и 23

истога пројекта. ,

Чита се чл. 24.

Ј. Х. Јефтић предлаже да се место речи по „Закону о таксама“ стави „према постојећем закону о таксама“.

Усваја се примедба.

В. Антић. Познато ми је господо, да се овај исти пројекат претреса такође и у општини, па сматрам за дужност да скупу напомене, да је и он као члан те комисије поднео следећи предлог који јел усвојен. — Да би дакле било једнообразности овога члана исти предлог поднаша и овде а тај је: да се на нове грађевине не плаћа никаква такса, а да се са преправке и доправке грађевина плаћа 19), од предрачунске суме.

Н. Манојловић се не слаже са предлогом г. Антића, јер би те таксе доста велике, пале већином на сиро-

-машнију класу, која и чини преправке и доправке сво-

јих зграда.

С. Чађевић. Сваки намет има, своју намењену циљ, Тако је и са овим наметом, јер нам је познато да се општини данас плаћа. извесна сума када ко оће да зида, какву грађевину. — Ако дакле та дажбина постоји и данас и ако би она остала и доцније пошто се овај пројекат закона усвоји, то је противан сваком плаћању такса. — Не буде ли тога онда је за редакцију пројекта а никако за предлог г. Антића.

. Јовановић говорп за члан као што је у пројекту и напомиње да сваки онај који диже зграду у стању је п може да плати и 19

22