Srpski tehnički list

СТРАНА 72

ОК ==(о та) + (и, Ти, + сјени ч т аи пара«

Према, свему овоме, најјевтинији па дакле и најцелисхдинији разметај маса биће за ону подеону линију, за коју се прираштај целокупних трошкова на минимум своди; т. ј. за коју је ДК = о; што другим речима значи : да би се постигао најјевтчнији размештај земљаних маса, треба. подеону линију тако поставити, да се померањем исте навише или наниже, никакве промене целокупних трошкова. извршења, транспорта, не проузрокују; да је АК што је могуће више равно нули, што ћемо овако бележити ДК о; или што је све једно да је:

(ова ла у ега сој ево (а Ре 4 или ожђа + Х(иј ~ Ета... 1;

Као што видимо дакле, горњи услов треба да се испуни, те да се постигне најјевтинији а уједно и најцелисходнији размештај маса при извршењу транспорта земљаних радова.

Пошто се као што видимо неда у напред одредити, за који ће положај подеоне линије наступити најцелисходнија подела земљаних маса, то да би изнашли тај положај подеоне линије, ми ћемо за повољно повучену подеону линију, изнаћи према напред показаноме вредности обеју страна наше једначине |, користећи се практичким таблицама коштања транспорта, и ако исте бројно заменимо, то тада одмах видимо, која је страна замењене једначине већа, у коме случају нашу подеону линију повлачимо навише или на ниже, тако да се већа страна једначине смањује и обратно, и ово чинимо све дотле, док непостигнемо што је могуће више, највећу приближност једнакости обеју страна горње једначине, за који положај подеоне линије, имамо тада најцелисходнију поделу или размештај земљаних маса, знајући уједно свакој маси осим величине још и њено ново место при извршењу земљаних радова.

Сада, када смо изнашли и положај подеоне линије, за коју наступа најцелисходнији размештај маса, и када у опште имамо сва дата потребна за састав предмера и предрачуна коштања, извршења, земљаних радова, приступамо саставу истога, што се у виду таблице најпрегледније даје преставитн. Образац за ову таблицу, као и начин целокупног састава исте, показаћемо доцније на једном засебном примеру.

Бива врло често случај, да се између двеју природних граница транспорта, са коришћу могу да употребе не једна, већ више подеоних линија, што бива нарочито онда, ако су ове природне границе доста удаљене а терен је између

НИВЕЛИСАЊЕ МАСА

БРОЈ 4

њих јако променљив, тако да се масе према једној подеоној линији морају на дужа остојања пренашати, те тада настаје питање, дали је такав размештај маса јевтинији, или ће јевтиније бити на неким местима сувишну масу усека однети у страну, а недостајућу масу за насип са стране донети.

Овај случај наступа при доста развученим таласима линије профила маса, као што је тоу сол. 6. престављено.

У оваким случајима треба према свима околностима испитати, да ли је јевтиније !"" земљишта масе О, на велику даљину преносити, или у место тога исти кубни метар у близини у страну однети, а потребан кубни метар за недостајућу масу [, са стране донети; да ли је дакле у парама: и о + 4 или и>о-а.

Ако је и> о + а, тада ће се задржати све три подеоне линије, које се још према напред поменутоме морају по своме положају за најцелисходнији размештај пробањем утврдити, тако за подеону линију [1 мора да се испуни о,

4, ~ п, пара; за линију ПП мора да се испуни 4, + 0, = и, пара; за линију Ш Ш мора да се испуни о, + 4, =", пара.

У случају пак, ако је и Со - 4, т. ј. ако

је и много јевтиније од о 7 4, или боље рећи,

ако њихово изравнење наступа тек онда, кад положај подеоне линије 1 [1 падне високо, скоро у положај линије |], или чак и више ње, тада отпада П, па дакле и подеона линија ЈЕ Шеа остаје тада заједничка подеона линија 11. У том случају има се ова заједничка линија утврдити пробањем , за који случај мора да се испуни овај услов: о, + јигоп, + 0,

Падне ли ова заједничка подела линија 11, скоро са линијом ШШ, тада би отпалор, ио0,, и тада би имали једну заједничку подеону линију на место првих трију, за коју би вредио овај услов: о, и, + а, до п, + п, ; према коме би се услову иста имала за најцелисходнији размештај још и утврдити.

Из овога досада реченога, може се као правило сматрати: при кратким таласима линије профила маса, или што је свеједно, при кратким транспортима, увек је најцелисходнија, само једна општа подеона линија, док је при више развученим таласима линије профила маса, најбоље испитати засебне подеоне линије, што се нарочито у елучајима двоумице треба увек да учини, чијим испитивањем услова на горе показати начин, ако се више подеоних линија са коришћу не могу да употребе, долазимо сами по

"себи на заједничку подеону линију, која искљу-

чује, као што смо видели многа одношења масе