Srpski tehnički list

СТРАНА 112

Чл. 48.

Државни секциони инжењери стоје пол управом инспекције и само од ње примају наредбе. Они имају своју самосталну архиву и деловоство.

Чл. 49.

Регулацију вароши и варошица, давање линија за подизање грађевина по одобреним плановима, врше самоуправни инжењери под непосредном контролом секцпоног инжењера. А ако општина нема свога инжењера секциони инжењер мора вршити ове послове. Награду своју наплатиће инжењер од општине или од општинских лица према постојећим законима и правилима.

Чл. 50.

Канцеларије секционих инжењера морају бити у окружним зградама, а где то није могуће, онда у приватним, за које ће округ плаћати кирију.

УП. Самоуправни окружни, срески и општински инжењери.

Чал 5

да окружне и среске пнжењере, које окрузи и срезови бпрају према чл. 74. закона о уређењу округа и срезова могу се поставити она лица, која имају квалиФикације државног инжењера, што оцењује грађевински савет.

Ово исто вреди и за општинске инжењере.

Ако за самоуправног инжењера буде изнбран који инжењер у пензији онда поред плате коју има од самоуправне власти задржава и пензију.

а 52:

Дужност, плате и додаци, путни и подвовни трошкови ових инжењера, утврђују се уговором између њих и самоуправних власти. ОСамоуправне власти подносе уговор на преглед и мишлење државној грађевинској инспекцији.

Чл. 58.

Све техничке послове дужни су самоуправни инжињери да врше по истим обрасцима и прописима, који важе и за државне секционе пнжењере.

Чл. 54.

- Самоуправни инжењери подносе најдаље до 81 Децембра сваке године државној грађевинској инспекцији извештај о свима извршеним грађевинама о трошку народном и коштању њиховом.

41. 55:

Самоуправни инжењери могу вршити и све приватне послове по својој струци у колико исти не спадају у делокруг државних власти.

Чл. 56: Самсоуправни инжењери не могу предузимати израду грађевина ни посредно ни непосредно. оно

Самоуправним инжењерима, који буду примљени у државну техничку службу, признају се године проведене у самоуправној служби, као да су проведене у државној.

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА

БРОЈ 5 је:

Ну за оне самоуправне инжењере, које овај закон затече у самоуправној служби, вреди ова одредба само тако ако су пспунилп услове чл. 51 овог закона.

Чл. 58.

За немарљиво вршење техничких послова и наредаба грађевинских инспекција, може Министар грађевина и саобраћаја казнити самоуправне инжењере одузимањем плате као п државне инжењере.

МИ. Овлашћени цивилни инжењери и архитектв.

Чл 799.

1. Да цивилни инжењери или архитекте добију право праксе морају испунити све услове који су прописани овим законом за државне инжењере; а поред тога да су провели најмање 5 година у државној, самоуправној или општинској служби или радећи код каквог овлашћеног цивилног инжењера.

9. Сваки државни инжењер у пензији може бити цивилни инжењер или архитекта.

8. Цивилни инжењери пли архитекте могу бити само српски поданици. Е

4. Цивилни инжењери или архитекте имају право:

а). да израђују пројекте и предузимају у израду, како приватне, тако и јавне грађевине. |

6). Да премеравају земљишта и израђују регулационе планове за вароши и варошице по закону о местима у Србији.

в). Да дају пуноважно пред земаљским властима своје техничко мишљење и уверење о разним техничким предметима,

5. Цивилни овлашћени инжењери пли архитекте полажу заклетву као и државни чиновници.

6 Досадањи приватни инжењери ако хоће да постану цивилни пнжињери морају да пспуне услове по овоме закону.

1Х. Овлашћени грађевинари.

Чл. 60.

Непосредно руковање над израдом јавних грађевина, могу вршити само признати грађевинари.

Чл. 61.

Грађевинари могу бити само:

1. Она лица која су свршила какву техничку школу п провела најмање 8 године у пракси.

2. Она лица, која су свршила са добрим успехом зидарско-тесачку школу, провела најмање 5 година у пракси и положила практичан испит,

Ну онп који су пре овога закона били грађевинари а имају 15 година праксе, ослобођавају се ових обавеза.

Чл. 62.

Сви досадањи предузимачи грађевинских послова, који су чланови зидарско-тесачког еснафа, сматрају се за грађевинаре и дужни су да у року од две године дана положе практичан испит према правилима, које ће Министар грађевина и саобраћаја прописатп.

Који од садашњих предузимача у напред одређеном року не положи испит, престаје бити грађевинар. Од овога се пзузимају грађевинари који су ппемени и имају 10 година грађевинарске праксе.