Srpski tehnički list

БРОЈ 5

Ну, израду и оправку грађевина до 3000 дпнара вредности могу вршити и предузимачи и сви они мајстори, који се обично запимају грађевинском радњом.

Чл. 68.

Најдаље у року од једне годпне дапа по ступању овог закона у живот, отвориће Министарство грађевина, и саобраћаја практичне зидарско-тесачке школе.

Програм за предавање и полагање пепита прописује у овим школама Министар грађевина и саобраћаја а по саслушању грађевинског савета.

Х. 0 саставу комисије за примање свршених грађевина.

Ча. 64.

Комисију за прпјем (калаудпрање) државних, окружних, среских и општинских грађевина којих вредност прелази 10000 (десет хиљада) динара, одређује Министар грађевина.

Комисију састављају: по један члан из инжењерског и архитектоног оделења, један члан оделења које је грађевину пројектовало, пројектант грађевине ако није бпо надзорни инжењер, надзорни инжењер и један члан рачунско-статистичког оделења.

Чл 69:

да пријем државних, окружних, среских и општинских грађевина, којих вредност не прелази 10000 (десет

ПРЕДЛОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗАКОНА

ОРАВА А

хиљада) динара, саставља комисију сама инспекција у своме делокругу.

Чланови комисије су инспектор или његов заменик и надзорни инжењер.

Чл. 66.

За окружне, среске и општинске грађевпне, поред чланова одређених по чл. 64 овог закона, у комисију улази н по један изасланик округа, среза или општине.

У сваком пак случају предузимач грађевине је члан комисије.

Чл. 67.

Ови чланови комисије потписују протокол пријема. Ако би било одвојеног мишлења, оно се мора пре потписа протокола комисији саопштити, и на истом протоколу у присуству свију чланова у продужењу, испод потписа изложити, које оверава најстарији члан комисије.

Чл. 68.

У случају да предузимач није задовољан мишлењем комисије п буде захтевао другу, Министар грађевина, саставиће је из других чланова а према пропшсима овог закона Мишлење ове комисије је дефинитивно и противу њега предузимач се може још само суду жалити.

Трошкови око ове друге комисије падају на терет предузимача, ако се докаже да му је жалба била неоснована. (ОВРШИЋЕ ОБ).

ПРЕДЛОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗАКОНА ЗА ВАРОШ БЕОГРАД И ДРУГЕ ВАРОШИ И ВАРОШИДЕ

У

КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ

ава

(СВРШИЋЕ СЕ)

||. Прописи за јавни саобраћај.

Чл. 24.

дграде и ограде са стране улице, морају се поставити у реду по регулационој линији и одобреном ниво-у улице.

У вароши Београду, у улицама, које грађевински одбор одредио буде морају се зграде једна поред друге подизати тако да грађевина цело лице заузме. Осим тога грађевински одбор одређује за поједине комплексе и нарочите силујете.

Општински инжењер дужан је најдаље за десет дана, кад грађевински одбор грађење дозволи, да обележи према плановима регулациону линију п ниво.

Предувимач је дужан, да се тачио придржава обедежене линпје и ниво-а.

Чала. 25.

Општински инжењер дужан је, да о свакој датој линији и ниво-у састави протокол.

Министар грађевина прописаће нарочита правила како ће се овај протокол састављати.

Чл. 26.

Одбор општински, по саслушању грађевинског одбора решава: каквим ће се материјалом, и којим редом улице у вароши калдрмисати.

Чала 27.

Трошкови за грађење нове калдрме, наплаћују се на овај начин:

1. Грађење нове калдрме, заједно са потребним разањем (планирањем) до један метар висине или дубине, у улицама до 10 метара ширине, пада на терет господара плацева у тој улици, тако да је сваки дужан, да плати калдрмисање п разање за половину ширине улице, а у дужину колико му плац износи. Ако разање износи више од 1 метра, онда тај вишак пада на терет општине.

У ширину од 5 метара улази и ширина тротоара,