Srpski tehnički list

СТРАНА 12 пријави и евентуално постојеће нејасности у споразуму е поручиоцем да уклони, При извршењу пронађени недостаци и мапе неће се моћи извињавати нејасношћу или непотпуношћу цртежа.

Измене у конструкцији као и одступања од цртежа, која предузимач сматра за корисна или потребна, треба благовремено и наппемено да предложи поручиоцу.

Предузимач је обавезан да изврши у конструкцији и оне измене, које би му поручпоц наредио и при закључку уговора. О признавању оштете или продужењу рока за довршење усљед ових измена треба по могућстве утврдити унапред какав споразум.

Ако су цртежи за лицитацију извршени од“

стране поручиоца само у општим потезима, то је предузимач обавезан, да на основу оверених копија тих лицитационих нацрта изради потпуно детаљне цртеже за извршење предузетих радова и да их оверене својим потписом у два примерка поднесе поручиоцу благовремено на одобрење, како се рад усљед тога неби задржавао. Један прегдедан и оверен примерак тих грађевинских планова, који ће служити као основа за извршење и примање, вратиће се натраг предузимачу најдаље 10 дана после предаје, ако о томе у особеним условима не би био предвиђен други рок. Ако би поручиоц уговором утврђено међувреме о предаји планова прекорачио, то ће се и предузимачу у истој мери рок за довршење гвоздене конструкције продужити. Кад је предузимач дужан да поднесе детаљне грађевинске планове а при томе набавља материјал и ради, пре но што је натраг добио испитане и оверене планове, то он врши једино на своју одговорност и штету у колико дименсије не би биле рено утврђене у лицитационим цртежима.

Ако се површно израђени спискови тежине сматрају за лицитацију као довољни, то је предузимач дужан, на захтев, да поднесе тачно срачунавање тежине.

За јединичне тежине узеће се:

ва ливено гвожђе (ма= 2б0кер. за варено 5 РМ на О за топљено у и челик = 8850. ,

6. Израда гвовдених конструкција,

"Ови конструкцијски делови морају тачно одговарати цртежима и морају задовољити ове услове:

1. Гвоздени делови, које треба наковницама, или завртњима у једну целину спојити, треба. да су тачно исправљени те да се могу потпуно приљубити један уз други.

МИРУ МО пе То

НОРМАЛНИ услови ЗА НАБАВКУ

| ријала. у ма ком

вроЈ 1

РВОЗДЕНИХ КОНСТРУКЦИЈА

Скривање отвора у спојевима клепањем или

заглављивањем пре испитивања и примања радова није дозвољено.

2. Сви гвоздени делови морају бити према мерама у цртежима уписани — исцела изваљани, односно исковани или изливени, и не смеју бити сваривањем појединих делова образовани. Изузетке треба нарочито навести.

3. Сваку прераду градива, нарочито топљеног гвожђа и топљеног челика, треба вршити или у ладном стању или бар у црвено зажареном стању. Сваку прераду или напрезање матезажареном стању, које лежи између горе поменутих |(т. 3 модроусијањеј) треба по могућству избегавати. Ако се ово при раду

' није могло обићи, то се мора готов комад пре

| погледу;

употребе на згодан начин зажарити до прописне висине |ижарити).

Ако јетопљено гвожђе маказама сечено, онда треба материјал поред ивице сечења најмање за 2 мм. ширине уклонити рендисањем или стругањем; од овога се изузимају мање важни делови за поставу, попуњавање и т. д.

5. Све рупе за завртње и наковнице треба, бушити сврдлима; рупе у мање важним деловима за поставу и попуњавање могу бити и пробијане. Оштре ивице на бушотинама и рупама, које том приликом постају, морају се пре склапања и закивања појединих делова пажљиво уклонити

6. Бушотине за наковнице на деловима, који се имају у једну целину спојити, морају се добро слагати једна над другом. Оступања до највише 8, од пречника бушотине дозвољена су у том но она се морају поравнити с пилом (турпијомј. У тако поправљеним бушотинама. треба увући сразмерно дебље наковнице.

8. Наковнице треба у јасно (отворено) црвеном усијању, пошто се очисте од згорене.. овраме, (испек, (Стићврап), у добро очишћене бушотине "увући и при У бром притиску и то ако је могуће помоћу нарочите справе за накивање, (Миботде) заковати. Оне морају по збивању“ (стињавању) потпуно испунити бушотине.

Главе једне исте наковнице морају имати централни положај, морају бити добро исковане и да су потпуно прељубљене уз заковане делове и при томе не смеју постати никаква удубљења. Крзотине и окрајци, који би после закивања преостали, треба пажљиво уклонити. На главама наковница не сме бити никаквих прскотина. Наковнице углављивати подбијањем није дозвољено. |

По свршеном закивању треба испитати, да ли наковнице потпуно чврсто седе или не. Све