Srpski tehnički list

рој 7 и 8.

в., Вредност плацева, или делова плацева, који се спајају, одредиће се у новцу, а са обзиром на величину површине, као и на положај и вредност плаца. Жалбе да се решавају административним путем.

г., Управа над тако спојеним имањем, повериће се председништву удружења које је плацеве откупило, а према правилима тога удружења.

д., Ако би се на коме плацу налазиле зграде, које би сметале извршењу плана за регулисање, то ће се оне експроприсати за рачун удружења.

ђ. Сваком члану удружења оставља се слободан иступ из удружења, с правом да му оно накнади процењену вредност његовог дела, Одбије ли удружење то, онда оно мора ликвидирати.

ТУ. 0 праву екепроприсања.

Право експроприсања треба да има општина и да се оно распростре:

а., на откуп потребне површине за нове улице, за тргове, отворена места и за паркове, а према утврђеном и одобреном плану за регулисање;

6. на откуп оних делова плацева, који остају поред нових линија уличних, а који се, с тога што су мали, не могу употребити за подизање грађевина;

в. на откуп оних плацева у постојећим деловима вароши, који су потребни, да би се, у интересу здравља и саобраћаја тога дела, могло извршити рационало регулисање. У. 0 прописима за грађевинско уређење вароши (Грађевинска уредба).

При изради прописа за грађевинско уређење једне вароши, треба се ставити на то гледиште, да једне исте одредбе не могу важити за све делове (крајеве)

дотичне вароши, пошто је и сам живот у разним крајевима вароши различит.

Такво гледиште правда се овим:

а. Искуство стечено у већ подигнутим варошима, са једнаким прописима за све крајеве варошке, показује да су услед тога, постали извесни крајеви“ нездрави, а поглавито је то утицало на збивено становање са мало простора у појединим становима.

6. Услед подједнаких прописа и за средиште вароши и за предграђа, створене су прилике за шпекулисање са плацевима, за подизање цене плацева и закупа (кирије) зграда, те је тиме сиротније становништво готово потпуно искључено од сопственог имања и упућено је на збивено становање у нездравим зградама.

в., Између осталих мера, које ће бити у стању да то зло спрече, јесу полицијски прописи, односно про-

РАД УДРУЖЕЊА

бтрана 99

писи грађевинске уредбе, да се у извесним крајевима вароши (обично на перисерији), не могу подизати високе зграде, нити да се зида зграда уза зграду. О тога би требало варош изделити на крајеве (махале), а према, потреби то исто узимати и за предграђа; па онда с обзиром на цене плацева у појединим крајевима и на стање већине, становника у тим крајевима, израдити за сваки крај такве прописе, да се што више постигне раштркано подизање зграда и подизање засебних мањих кућа, а да се спречи грађење великих кућа са много станова. |

г., При изради прописа за грађевинско уређење појединих крајева вароши, треба, у колико се то предвидети може, разликовати:

«., крајеве (махале) у којима ће се допустити подизање само засебних станова;

6. крајеве где ће бити забрањено подизати фабрике, радионице и занатске радње, који проузрокују досаду;;

у., крајеве где ће бити допуштено подизати Фабрике, радионице и занатске радње.

То су у главноме мотиви, којима су пропраћени напред изложени закључци.

Кад се ти закључци и цео ретерат пажљиво проуче, и кад се упореде захтеви који се тим рефератом траже за уређење вароши, са начином како се код нас поступа, при изради регулационих планова и са полицијским прописима о подизању зграда, онда мислим, да ће те се сви са мном сложити у томе, да је потреба а и да је крајње време, да наше Удружење приступи проучавању целог питања о грађевинском уређењу вароши.

Да би се то проучавање олакшало, ја предлажем да скуп изабере један перманентан одбор од десет чланова, који ће проучити сва истакнута питања, која се односе на уређење вароши и од времена на време извештавати Удружење о своме раду.

Тај одбор имао би даље, да спреми и она питања, која засецају у санитетску струку, како би иста, питања могли претрести у споразуму са Лекарским Друштвом.

Ако скуп прими овај предлог, ја се надам, да ћемо ми тада моћи упутити многе наше вароши, на правилан и поступан развитак, што ће бити у интересу сваке вароши, како са Финансијског тако и за здравственог гледишта.

После дуже дебате о појединим тачкама и изменама у реферату, скуп је усвојио предлог за избор Одбора и у исти изабрао: гг. Т. Сељесковића; П. Денића; Св. Ивамковића ; Н. И. Стаменковића ; Н. Манојловића; Вл. Тодоровића ; 1. Јовановића; Д. Лека; Д. Ђорђевића и П. Димића.

18%