Srpski tehnički list

СТРАНА 98.

'Те тако поређане закључке, које је и скуп усвојио, пропратили су ретеренти опширном мотивацијом ва сваку од наведених тачака.

Из те мотивације, ја ћу вам изнети кратак извод.

Т. 0 плану за регулисање вароши.

"Основа за све грађевинске радове у једној вароши, јесте регулациони план. (С тога, већ при изради тога плана, треба имати на уму санитарне захтеве, те према њима удешавати како распоред појединих крајева и улица, тако и распоред, облик и величину појединих плацева.

Ти захтеви у кратко исказани ови су:

а), да се подземље одржи суво и чисто; ђубре да се што брже и што потпуније уклања из вароши; текуће воде да се одржавају чисте; варош да се снабде са довољно воде, светлости, ваздуха и зеленила; да се учине предохране против шкодљивих заната; да се план за регулисање распростре на што већу површину и у њему одредити према потреби за разне делове, ширину улица и ширину појединих комплекса (блокова).

6), при избору ширине улица и ширине комплекса, треба поглавито тежити, да се добију улице и плацеви, који ће одговорити разним грађевинским захтевима; где је год могуће избегавати услове за подизање станова у дворишту (авлији); стварати услове за грађење мањих засебних станова; онамо где ће саобраћај бити велик предвидети широке улице; у улицама мирним, где су само станови, без радњи и дућана, давати улицама мању ширину; градити разлику у величини комплекса, према томе каква ће се насеобина, односно какве ће се врсте зграде на њима подизати ; за фабричке крајеве и за виле, предвидети велике комплексе; за веће станове и у крајевима где ће дућани бити, предвидети комплексе средње величине; за крајеве где ће бити мањи станови и где ће бити сиротније становништво, предвидети мале комплексе.

Остављање великих комплекса са великим плацевима, у намери да се највећи део плаца употреби за башту, показало се илузорпим, јер, услед утецаја шпекулације, подизане су, на таквим плацевима, на место башта, зграде и станови у дворишту, те су тиме створене рђаве здравствене прилике. С тога се треба клонити таквих претпоставака.

в), планове за регулисање вароши, треба подврћи прегледу и где је год могуће чинити измене у горе означеном правцу.

г), где закони који постоје, сметају или отежавају извршење плана за регулисање, ту се треба постарати за нарочит закон, којим ће се те сметње отклонити.

П. 0 измени облика и граница празних плацева.

Сама израда плана за регулисање какве вароши, није довољна, ако се не могу предузети мере за савлађивање тешкоћа, које се јављају при извршењу тога плана.

Једна таква тешкоћа јесте неправилан облик и испреплетане и искривудане границе појединих плацева, јер такво стање спречава онакву поделу плацева у једном комплексу, какву захтевају општи интереси плана за регулисање. Самовоља или неувиђавност само једног сопственика, у стању је да спречи или осакати извршење плана на који пристају иначе сви остали сопстве-

Јафе = та аији-- 7

РАД УДРУЖЕЊА

БРОЈ Ти 8.

ници. За такве случаје потребно је дакле да се извршење плана законом осигура. Разлози пак за то ови су:

а., Повлачење праваца појединих улица ретко ће се моћи извршити тако, да поједини плацеви задрже исти положај и облик и то тако, да они у исто доба, одговарају и захтевима правилне поделе. На против, у већини случајева, биће потребна исправка граница па, и потпуна измена облика плацева. У извесним случајевима то ће се моћи вршити пристанком сопственика, али, да се неби око преговарања дангубило, као и за случај непристанка сопственика, треба, да би се самовоља спречила, законом осигурати општини право да може мењати и облик и границе појединих плацева и то: «е), кад треба потпомоћи правилну поделу а спречити поделу плацева, која би била штетна и по економне и по здравствене интересе; — (8), кад самовољу мањине треба подврћи вољи већине, или кад треба заштитити интересе сопственика мањих плацева, од надмоћности сопственика већих плацева; 7), кад повећавањем броја плацева, треба сузбити претерано скакање цене плацевима; — д), кад саобразно већ подигнутом делу вароши треба у вези са истом, извршити проширење вароши,

6., Измене облика и граница, вршиће се на основу претходно израђеног и утврђеног плана за регулисање вароши.

в., Да би се те измене лакше извршиле, треба их ограничити само на онај комплекс у коме се, према регулационом плану, налази дотичан плац, 1. ј. треба избегавати замену или накнаду плацева једног комплекса за плацеве другог комплекса.

г., Право на тражење измене облика и исправке граница, припада већини сопственика, ако они у исто доба имају и више од половине површине дотичног комплекса. Међу тим, то право може добити и мањина, ако и општина призна да је таква мера неопходно потребна.

д. Пројект за измену облика и граница израдиће и одобриће представништво општине. При изради тога пројекта треба строго пазити, да се ни један сопсгвеник имања не оштети, те с тога треба обратити пажњу не само на величину површине, већ и на положај и на вредност плацева. Сопственицима треба оставити право жалбе, која ће се решити административним путем.

ђ., На плацевима, који нису регулисани, треба вабранити подизање грађевина, ако би се тиме отежала измена.

Прописи за измену облика и граница, унети су за сада у грађевинске уредбе за Хамбург и за Цирих од 1893. године. -

11. 0 спајању планова у један комплеке,

а., Под извесним приликама, може се показати корисније, да се, на место вршења измене облика и граница појединих плацева, откупе сви плацеви једног комплекса, па подела на плацева изврше тек онда, када се потреба за то јави.

6., Спајање више плацева у један, вршиће се на захтев оне већине сопственика, који имају више од половине дотичне површине, ако то одобри општински одбор; или ће се вршити по закључку општинског одбора, ако се томе не противи она већина сопственика, која има више од половине дотичне површине.