Srpski tehnički list

Број 7 и 8 ТИМОЧКА

ПРСК Не З НОМ до

МИРА ПР ИНЧИ ТЕ ОК мр !

Ћ,

р | ш с " с бај ај пите. отете пецива етен тнте пити пен та тате игру чв о л - и | МЕ | ~ Сеа /

СТРАНА 108

да се већи део висинске разлике савлада између овог села и седла Грамадског.

Да ли би при овој варијанти тунел испод седла Грамадског испао краћи или дужи, неда, се овако од ока решити, но изгледа последњи случај вероватнији.

Комисија није нарочито обилазила терен, на ком би ова варијанта имала да се положи, а то за то не, што је при обилажењу горње трасе имала и довољан преглед доњег терена на већи део распростирања му, а поглавито и за то не, што су јој, из ранијих прилика теренске околности на том потезу добро познате биле, а нарочито господину Бартошу као бив. инжењеру округа Нишког и Књажевачкога.

Обе гореописане трасе носе, на већој половини свог протезања, карактеристику брдских железница, велики успони, мали радијуси кривина са неким повећим вештачким грађевинама.

" Излазећи из тунела Грамадског и прелазећи у слив Тимочки, долином Правачке реке, настају опет две могућности вођења трасе до Дервена, и то:

А. — Траса залази у лево у горњи слив Правачке реке, прелази исту и пада по левој косини ка Дервену.

Овакво вођење трасе имало би ту добру страну, да би се максимални пад на Дервену могао ублажити, јер би се у дужини нешто добило, а сем тога лева косина реке изгледа много сталнија од десне, а и брже би се сишло у долину реке.

Но оваквом вођењу трасе стоји на путу ровито и клизаво земљиште у котлини Правачке реке, и ту би се извесно наишло на велике тешкоће ако не при самом грађењу, а оно за цело при одржавању.

Б. — Траса остаје, излазећи из тунела, на десној косини реке испод друма, и прелази реку

на повољном месту, пошто се већ довољно у,

долину спусти.

У Дервену има доста повољна терена на левој обали Тимока за положај станице до 500 та. дужине.

Од Дервена до Нишевца, где настаје клисура, иде траса ка подножју леве косине долине Тимочке, која свуда изгледа здрава и подесна. На овом потезу не наилази се нигде на стеновито земљиште.

Одмах сниже села Пишевца траса, улазећи у клисуру, остаје још на неколико стотина метара на левој обали, прелази за тим на десну обалу, која, погледом на положај слојева кречњака изгледа повољнија, и остаје на истој све

до воденице испод града Сврљига, где онда пресеца онај стеновити нос, на спрам реке Белице, кратким тунелом те да одмах затим пређе опет на леву обалу Тимока, на којој остаје до излаза из Клисуре, код Орловог камена, па даље до

"села Палилуле, где настаје друга много. дужа

клисура.

Од Нишевца па до Орловог камена, дакле на дужину од 2,50 К. траса, се креће у чврстој кречној стени, а одавде па до Палилуле у лепој и поширокој долини.

Одмах испод села Палилуле почиње друга и много дужа клисура Тимочка, према карти од прилике 11 Ка. дуга, која се одликује многим оштрим зупчастим окукама и стеновитим кршним косинама;

Комисија је ишла, овом клисуром час десном час левом косином на 4 Кт. на ниже, а то је до воденице код Врина. Одавде па на ниже клисура постаје непролазима, и комисија морала је да је напусти и да се попне горе на платно код села Свињске Топле.

Комисија је наставила пешке свој пут по висоравњу до Подвиса где престаје та клисура; она дакле није у стању да а ртот одреди, којом ће страном траса у клисури ићи; то ће се тек моћи учинити, пошто се обе стране сниме и у план уцртају; тад ће се по свој прилици показати, да ће траса морати прелазити често с једне стране на другу, и да ће ради тога, морати да се построје многи мостови и тунели.

Земљиште у овој клисури окроз је стеновито и припада Формацији кречњака и тврдог шкриљца.

Код подвиса престаје ова клисура и сад опет траса иде левом обалом Тимока, прелази главни терен испред воденице пок. Мијајла Борђевића и дохваћа се одмах подножја косине, и у великом луку улази у Бањичку малу клисуру на спрам села Рготине.

Терен испред ове клисуре, водоплаван је на левој обали куда траса пролази; но пошто је ова у великом луку положена то остаје од обале Тимока доста удаљена и изван сваке опасности.

да пролаз кроз поменуту малу клисуру биће потребан мањи тунел или повећи усек у стени. ,

Од излаза из ове клисуре па све до Књажевца остаје траса и даље на левој обали у посве сигурном терену; прелази Глоговачки поток, и обилазећи по подножју Главичице остаје између Подвивког пута и Тимока све до прелаза Грезанске реке.

УРИНУ

на У

у у

А