Srpski tehnički list

СТРАНА 182 из НАУКЕ

у којој 2 означава брзину за секунд у метрима, К хидраулични радијус=--- Ј релативан пад р

воденог нивоа.

Означује ли ( количину воде за секунд у кубним метрима, то је за пун профи

(ге о Уа те

р = 2г="тл); одакле следује:

д==> >

У тој се формули супституишу вредности од разних падова и полупречници од 0,165 до 0,5; и на тај начин добију се вредности за (0).

Израчунавање јајастих профила извршио сам по Формули

» = вув.Ј

у којој с означава један коефициент, који је зависан од пада, рапавости канала, величине и облика профила.

По Пагсу-ју и Вадп-у, варира вредност од с између 61,3 и 68,5; — по Кибег-у и Отеђепал-у између 5%2 и 684. — Просечна вредност овог коефициента износи 63,1, па сам ија пол. КгићНпе-у узео с = 63. (Нођгесћћ је за Берлин и код јајастих профила узео с==50).

Означује ли т полупречник јајастог профила, | а површину за одводњавање у хектарима, д ко- | личину воде у литрима, која има на хектар и

С -д

секунд да се одведе, тако да је () — ___-_ УНД А дведе, да је () 000

онда је: бора поен

(и ке Ја Уа 2 ~ о а пошто је К = +5дт ир = 7,98 7, то је: о Уз. = 63ЈУ 0,587 Т.Ј, одакле следује: 59

Е > т == 0,16 ј/ ИЛИ 5]

т = 0, Ју 2" Ела М

Горњи рачун вршен је у претпоставци, да је профил сасвим пун, а такав случај може заиста у извесним тренутцима и наступити. Но

ов = Ј

ИЗ ВА О ЊЕ

БРОЈ п И 12

у пракси је потребно, да се потпуно пуњење канала предупреди, пошто треба водити рачуна о кретању ваздуха у каналима. При постепеном пењању нивоа воде у каналима, ваздух се постепено потискује, и ако све иде како треба, он ће кроз оџаке за вентилацију и кроз вентилационе цеви од кућних канала изаћи. Но ако каналски ваздух погрешан пут погоди, могу се проузроковати у каналима опасни напони, који и солидност целе грађевине евентуално у питање доводе. У сваком случају пак тачно определити пут, којим ваздух треба да се креће, практички је немогуће, јер и данас теорија каналских газова није ништа, друго до теорија, која од многих Фактора зависи (температура, киша, владајући ветрови и т. д., те према томе се из ње не може никакав практичан ресултат извести.

У пракси се води рачун о кретању ваздуха помоћу два средства:

1). Код канала, где је и иначе потребно постројење испуста (МобћаизјАв ве), поставиће се праг прелива у висину најцелисходнијега пуњења или мало ниже.

2). Јајаст профил добије извесно узвишење.

Пре је било уобичајено, да се јајасти проФили пуне само до почетка свода. У том случају побринуто је за кретање ваздуха више но Довољно; али је то био луксуз без икаквог оправдања, јер се није при тој висини пуњења постигло најповољније одвађање максималних количина. Јајаст профил при пуњењу од 836%, његове висине, одводи исту количину воде, као и да је сасвим пун. Али при пуњењу од УД његове садржине одводи 67/, више воде, но кад је сасвим пун. Према томе је пуњење од 947. његове садржине најцелисходније.

На основу тих Факата, да би се водило рачуна о кретању ваздуха, а у исто време и да би се моћ одвађања најбоље експлоатовала, ваљало би висину профила узети ћ== 3,4 т. (види сл. 18 лист ХИ) Означује ли Е садржину израчунатог профила, а Р, садржину узвишеног профила, то треба да је:

“= 0,9 Е, а пошто је К = 4,59 7" К,== 450 т'+ 9 фт, то следује: #59 т“= (0,04 (4,597: 9 хт), дакле ==) 14 а "висина јиз=од те = = 3,14: 15

Узвишење х је Функција радијуса, према томе је променљиво; тиме би у уздужном про-

у | Т р и | саћа а А месена и и о ренијавацећ РЦ Ру