Srpski tehnički list

Ат

= УРА Иоанн "Зи - ВН

ОТРАНА 192 ТОРА ВОВОВ И нобок и 8 Ако н ЗА ВБЕФГРАД

БРОЈ 11 и 12

отварати само по одобрењу министра грађевина, а по претходном саслушању одбора општинског... У овом случају нови плацеви морају сваки ва себе имати најмање 600 квадратних метара површине и најмање 18 метара лица.

Члан 27.

Само оне улице могу бити засађене дрвећем, које су најмање 18 метара широке,

Одузимање и уступање земљишта и накнада за иста.

У „Члан 28.

Одузимање земљишта ради просецања нових или проширења постојећих улица, бива по закону о експропријацији за опште народну потребу од 15. марта 1866. бодине, стом само изменом, што два проценитеља бира грађевински одбор, а два проценитеља бирају сопствечици земљишта, а ова четворица бирају петога за председника, ;

На случај, да се изабрана четири проценитеља не сложе у избору председника, онда истог одређује министар грађевина.

Проценитељи полажу заклетву, да ће у оцени савесни бити, и то у општинском суду у присуству сопственика имања.

„Процениоци оцењују да ли услед регулације или

улепшања улице има места накнади или не: они одре-

ђују величину накнаде у новцу, или решавају, да накнади нема места, стога, што заостали део плаца услед регулације добија већу вредност. |

Члан 929.

Ако на одузетом земљишту за проширење улице или јавног отвореног места, постоји и каква зграда онда се има поступити овако:

ЈЕ Кад општинска власт нареди, да сопственик плана уклони своју зграду и да се на регулациону линију повуче, онда се сопственику зграде и плаца

одређује накнада по процени изабратих вештака према |

члану 28. овог закона.

%. Кад сопственик зграде сам исту уклони или се сам на регулациону линију повлачи ради подизања нове грађевине, онда се за зграде не. даје никаква награда, но само за одузето земљиште, ако томе места има.

Члан 30.

Кад сопственик плаца, по одобреној регулационој линији и усвојеном парцеларном плану излази напред од пређашње линије, тако, да му се има један део приватног, општинског или државног земљишта, уступити, онда је обвезан исти део да прими и да га плати по оцени проценитеља изабратих по овоме закону.

Но ако би ово додавање било пред већ постојећим зградама, а простор који се додаје не би био већи од % метра дубине онда у том случају сопственици добијају те просторе дуж лица свог имања бесплатно,

_ Члан 81.

Ако услед просецања (нове улице, проширења и продужења постојећих улица, сопственик плаца излази

"са својом зградом или плацем на лице улице, или угао

улице где пре регулације није био, дужан је да плати општини по оцени проценитеља онолико, колико се нађе, да је вредност имања услед регулације скочила.

А

Члан“ 52.

Ако услед одобреног регулационог плана остају плацеви појединих сопствепика између пограничних суседа или улица, такви, да се на њима не могу угодне зграде подићи или да је приступ тим плацевима по плану регулације онемогућен, онда општина може те плацеве са зградама експроприсати и нову поделу плацева извршити.

Исто тако може општинска власт и читаве комплексе зграда и плацева или поједине делове од истих према потреби експроприсати, ако је то за правилну поделу плацева или извршења регулације потребно.

Експроприсање комплекса и вршење регулације по овом члану закона, врши се на предлог одбора општинског а по одобрењу министра грађевина. Процењену вредност дужна је општина сопственицима имања пре заузећа да исплати.

Члан 33.

Ако сопственик плаца или зграде није задовољан ба извршеном проценом и неђе да плати општини средством вештака досуђену суму изабратих по члану 28. овога закона, онда ће се оценити вредност целокупног имања пре регулације, и вредност имања, онако, како се има извести по плану регулације, па ће се оставити сопственику имања на вољу или да плати досуђену вредност општини, или даму општина целокупну вредпост продењеног имања, онако како је до регулације било исплати и имање на тај начин откупи,

Члан 834. с ,

Кор-сокаци могу се затворити без икакве накнаде приватним лицима, ако имања истих лица, по одобреном регулационом плану имају или добијају улаз са стране улице. Земљиште од ћор-сокака ако је општиноко уступа се граничним суседима, који су дужни да га приме и по оцени проценитеља општини плате.

„Калбе против решења општинске власти

и. грађевинског одбора.

Члан. 35.

Противу решења општинске власти и грађевинског одбора подноси се жалба министру грађевина, чије је решење извршно.

Грађански правилник. Члан 836.

На предлог министра грађевина, Краљевим Указом прописаће се грађевински правилник, како се линије регулације обележавају и како се поједине просторије у грађевинама или делови на истима у погледу јавне безбедности, техничке сталности, сигурности од ватре, хигијенском и архитектонском морају израђивати.

Ослобођење од порезе.

Члан 37.

Све нове грађевине од тврдог материјала са два спрата (приземни и први спрат] или више спратова, које буду са лица улица подигнуте по одредбама овога закона, ослобођавају се од порезе на приход за време

у У