Srpski tehnički list

д-— Фа ==

Железничке Дирекције. Покојни г. Коста Живковић је жртва своје савесне и ревносне службе.

Управа мисли, да ће погодити осећај свију чланова ако покојницима ода почаст устајањем.

Слава им и вечна им памјат!

Пословођ.,

јован Станојевић

За Председника, Д. Леко

Чланови управе:

Д. Спасић, М. Турудић, Д. Томић, П. Омедеревац и М. Л. Павловић.

Подпредседник г.Д. Леко пита да ли скуп да се прочитају сви извештаји па онда дебатује о њима, или о сваком посебие (Чује се: да се одмах дебатује).

Подпредседник моли да се претходно изврши прозивка.

Благајник г. Д. Томић чита списак чланова.

Г. А. Милинковић отварајући дебату о извештају Управног Одбора објашњава неприсуство чланова на месним скуповима тиме, што је велики број чланова махом на радовима у унутрашњости. Налази да Управни Одбор треба да потпомаже чланове Удружења са моралне стране. Наводи за пример како се у последње време чланови гоне с једног краја Србије на други, а министри на старешинске положаје постављају своје рођаке. тест против гоњења чланова као што је радило Лекарско Удружење за своје чланове. Желео би да се будућа Управа више бруне о заштити својих чланова,

ГР. Ч. Гагић, налази да се ни једном министру не може спорити право премгштања, али би Управа требала да ради, да се савесни и неосумњичени инжењери не крећу без потребе са својих места у интересу саме службе. Даље говори о уређењу Техничког Листа. Потребно би било да излази више техничке садржине него у прошлој години.

Управа би требала да улаже про-

Г. ]. Смедерева слаже се с предговорницима да Улрава треба да води више бриге о члано._ вима. Говори даље о моралном упливу Удружења на радове Општине Београдске при чему је показан успех.

Г. В. Поповић, говори о осуди, којом Управни Одбор прелази преко његове оставке. Објашњава да је оставку дао услед неслагања са Управом о уређивању Техничког Листа, који представља више неку споменицу него стручни орган једног удружења. О отварању читаонице вели да су набављени листови, спремљена соба и написан циркулар за чланове, али му је непознато да је Управа овај циркулар о отварању читаонице разаслала члановима.

Г. М. Турудић, одговара г. г. Гагићу и Поповићу о уређивању Техничког Листа; уређивање иде тешко зато што нема довољно рукописа. Ове године тек у половини новембра скупљено је једва толико материјала, да се за 1905. год. штампа о табака. Сва мољакања чланова да пошљу какве рукописе остала,

су .без успеха. Мисли да би у будуће требало радове у Техничком Листу хонорисати, и само у том случају лист ће моћи да излази чешће и доноси ствари од којих ће имати користи чланови удружења а нарочито они у унутрашњости.

Г. П. Димић, вели да је прошле године било говора да се сумом од 5000 дин. из друштвеног капитала подигне друштвени дом. Тражи од Управе обавештење шта је било са тим литањем.

Плредседникг. Д. Леко, одговара, да је то питање још у току прошле 1904-5. год. скинуто с дневног реда, пошто није било одзива од чланова, а мишљења су била подељена где да се подигне домЈедни су предлагали Калемегдан а други двориште Министарства Грађевина, Ове године ништа није рађено на томе.

Г. П. Димић, констатује да је мисао о подизању друштвеног дома пропала с тога, што међу инжењерима није било слоге.

За овим је извештај Управног Одбора примљен, с тим да примедбе уђу у записник. |

(продужиће се)

Благајникова пошта. За претплату положили су: по 20 дин. г. г. Алекса Обрадовић тргов. агент. из Београда. По 10 дин. г.г. јефта Павловић и комп. тргов. из Београда, Васа Тешић предузимач из Београда, Драгутин Степановић рудар инж. из Крупња, Арса ЂорБевић предузимач из Шапца, Риста Ђорђевић предузимач из Шапца, Рака Аћимовић предузимач из Лознице, Милош Оскић предузимач из Шапца, Окружни (Одбор (округ подрински) Шабац, јован Солдатовић трговац из Шапца, Никола Теодоровнћ предузимач из Шапца, Матија Анђелковић предузимач из Шапца, Павле Брушија предузимач Чачак, Мита Радовановић предузимач из Краљева, Лаза Милојевић предузимач из Чачка, Благоје Луковил предузимач из Ивањице, Павле Брушија предузимач из Косјерића, Паун Петровић предузимач из Пожеге, Илија јЈовановић из Пожеге, Велимир Јанковић предузимач из Ужица, Михаил В. Илић шеф инжењер из Обреновца, Свет. Матић инжењер из Обреновца. По. 5 дин. г. г. Милан Маринковић инспектор Ниш, Ж. Ивановић геометар Стара Загора (Бугарска), В. Вишек инжењер из Београда, М. Стефановић цртач из Београда, Драг. Димић цртач из Београда, Т. Милојевић цртач из Београда Дим. Ристић цртач из Београда, Вид. Туцовић цртач из Београда, Антон. Васиљевић цртач из Београда, Илија Костић свр. техничар из Београда. По 2.50 дин. г. Миливоје Соколовић инж. Беч.

ЦИГЉАНА ЈОВ. ПАНЂЕЛА“

Препоручује своју дцигљањну и цреп 1-ве врсте“ под најповољнијин условима.

Поручбине прима 2. Никола Шјабекидегс, јувелар Васина ул. бр. 7. (до Управе Фондова) код сопства. ника А ом. Јов. Панђела. Македонска бр. 23 и да

пигљани Далматинска ул. бр. 27. 2—3 Мао те

Власник за Удружење Срп. Инжињера и Архитекта Мих. Ј. Валента шеф инжењер општ. Београдске. Одговорни уредник: Нестор Манојловић, начелник Минист. Финансија у пензији. Ресавска ул. бр. 69.

Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд. Краљев трг бр...