Srpski tehnički list

= 95 =

Михаило Голубовић, Михаило Јањушевић, Настас Поповић, Нестор Манојловић, Нешко Смиљанић, Никола Б. Несторовић, Никола Писа, Огњан Кузмановић, Павле А. Димић, Петар Караџић, Петар Јовановић, Петар Николић, Петар Ј. Поповић, Петар Путник, П. Смедеревац, Светозар Зорић, Светозар Поповић, Сима Шевић, Сретен Лазаревић, Сретен Вукашиновић, Стеван Бурмазовић, Пт Стеван Марковић, Отеван Миросављевић, Филип Трифуновић, Хранислав Опасић ни Чеда Гагић.

Пошпредседник г. Д. Леко, отвара скупу 9 часова пре подне, и одмах је предложио за секретаре скупа гг. Душана Божића и Петра Караџића п. инжењере што је скуп усвојио. |

Прелази се на дневни ред. Пословоћа г. Ј. Станојевић, чита:

ИЗВЕШТАЈ)

УПРАВНОГ ОДБОРА О РАДУ УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА У ГОДИНИ 1905/6.

Управни одбор има част поднети ХУГ-том главном годишњем скупу извештај о раду удружења у години 1905/6.

“ Да би управа одговорила задатку, који јој је постављен и да би оправдала поверење, које јој је указано одстране главног скупа, не хотевши уважити оставку о прошлим Тројицама, то се она трудила да жељену циљ постигне, али је у томе слабо успела, и то с тога што то није зависило само од чланова Управе већ много више и од осталих редовних чланова Удружгња.

Према податцима и записницима месних скупова овако стоји:

Од прошлог главног скупа четрнаест пута је сазван месни скуп, и на тим скуповима овако се кретао број чланова: на првом било је осам присутних чланова; други и трећи нису одржати због недоласка чланова; на четвртом 8; на петом 12; на шестом 16; на седмом 20; на осмом 18; на деветом 9; на десетом 25; на. једанаестом 22; на дванаестом 23; на тринаестом #1; и на четрнаестом 13. Према овоме од 78 месних чланова највећи број био је 25 а кајмањи 8. Просечни број присутних чланова заједно са члановима Управе на овим скуповима био је 13, а то је тек шести део чланова што стално живе у Београду.

Из наведених бројева види се живост у раду нашег Удружења.

На овим скуповима рађено је ово:

1.) Поднет је један оригиналан рад, који није прочитан што није било довољно чланова на седницама, које су, биле за то «дређене.

2.) Реферата и извештаја било је пријављено следећих:

а.) Извештај контролног одбора о накнадном прегледу касе и давању разрешнице. Овај извештај је примљен и издата разрешница управном одбору тек на четвртом ванредном састанку 14-ог новембра прошле године на коме је било присутних четири члана из Управе и четири од осталих чланова.

6.) Реферат г, М. Л. Павловића, Закон о регуписању и употреби вода. Дебата је трајала два са-

станка, поводом које је Удружење тражило да једног члана Управе Вода бира Инжењерско Удружење, али је то у Окупштини пропало.

в.) Реферат о канализацији од г. Јоце Омедеревца. Ово је изазвало дебату између г. Смедереваца и г. Павловића што је трајало три седнице.

г.) Реферат г. П А. Димића: Извод расправе о образовању инжењера

д.) Реферат г. М. Л. Џавловића: О пукотинама на каналу у бари Венециј: и о паду каналског тунела на дунавско страни.

б.) Претресање концесије издате г. Штајнлехнеру од стране Трговачког Суда на искључиву употребу и израду армираног бетона. Ова је концесија пала услед протеста Удружења а на тужбу г. М. Антоновића архитекте.

ве.) О занатским школама, реферат од г. Станојевића. 3.) На писмени предлог г. А. О. Милинковића, да се инжењери не премештају претписом већ указом, управа је упутила писмо г. Министру Грађевина тражећи да се закон у томе смислу измечи.

4 На писмени захтев панчевачке црквене православне општине за оцену планова иконостаса Удружење је упутило као члана оцењивачког суда г. Милорада Рувидића, који је писмено известио Удружење по свршеном послу, заблагодаривши на поверењу.

У току године двојица од чланова Управе били су услед путовања стално спречени да присуствују седницама и раду управе, с тога је месни скупна место г.г. Пере Поповића и Светозара Поповића изабрао г. г. Миливоја Л. Павловића и Јована Станојевића.

На дан 19. априла т. год. Владимир Поповић поднео је немотивисану оставку на чланство у Управи, коју је Управа примила са осудом. По томе је изабран за пословођу Удружења г. Јован Станојевић.

На дан 5. маја т. г. председник Удружења г. Јоца Станковић садашњи Министар Грађевина упутио је писмо п,председнику којим јавља „да не може до- | лазити на седнице нити што радити за предстојећу скупштину.“'

За овогодишње екскурзије Управа је сазнала жељу чланова циркуларом и према броју пријављенох биће две екскурзије, и то једна у Милано на светску изложбу а друга у Обилићево.

Управни одбор одржао је четрнаест седница на

којима су свршавани текући послови, као питање о

стању удружења, набавке страних часописа и друга питања. Заснована је и читаоница Удружења која и није посећивана од стране чланова Удружења.

Технички Лист је издат и ове године само у једној свесци и то за прошлу 1905. год.

Од нових чланова ове су године примљени као редовни: гл. Веселин Трипковић архитекта, Андрија Станић, Владимир Игњатовић, Јован Обрадовић и Јордан Петровић инж, и помажући члан г. Михаило Милијевић.

Удружење је изгубило ове године двојицу од редовних чланова и то Г. Димитрија Стојановића држ. саветника у пензији, и г. Косту Живковића начелника