Srpski tehnički list

спремимо према потреби житку или гушћу кашу, која наливена или набијена у саставке свода прелази брзо у камениту масу равну по тврдоћи и најчвршћем камену. Наша немоћ и наша ништавна срества нису нам дозвољавала да са каменом лако рукујемо и да га по вољи без дангубе и великих трошкова пренашамо и намештамо у одређено му место.

Ето због тога огласисмо ми камени мост неспособним да одржи конкуренциу са лаким и пролазним гвозденим конструкцијама и жртвовасмо добре му стране, које речито говоре у корист његову.

Да упоредимо сад те добре стране камених мостова са гвозденим сравњујући трошкове око извршења једних и других заједно са временом трајања и трошковима око њиховог одржавања.

Значајна одлика камених мостова јесте несразмерно дуже време трајања према гвозденим мостовима, који у сравњењу са каменим могу да се назову прелазним а не сталним конструкцијама. Век добро конструисаног и правилно изведеног каменог моста може се са сигурношћу рачунати бар 500 година док гвоздени мост не може више трајати него 70 до највише 100 година.

Но у већини случајева гвоздени мостови постају раније неупотребљиви; јер су саобраћајни терети на дотичноме путу прешли ону границу за коју јг тај мост прорачунат и конструисан. Код камених мостова прелазни терети губе се према постојаноме оптерећењу и њихова примена је неосетна за напрезања свода.

Трошкови за одржавање камених мостова знатно су мањи но за гвоздене конструкције. Код првих одржавање креће се у границама од 0,5—19/, од коштања но несумњиво је да се ови трошкови могу из-

бором подесног материјала јсш знатно смањити. Код гвоздених мостова трошкови за одржавање 2%/, од ко-

штања објекта могу се сматрати као доста умерени. Због неопходног периодичког премазивања бојом, испуњавање китом ит,д. не могу се ови трошкови спустити испод извесне границе.

За лакше гвоздене мостове са дрвеним патосом треба горњим трошковима од 2%, уложеног капитала додати још и трошкове за одржавање и обнављање патоса.

Ако за камене мостове узмемо средњу цену за одржавање ОДА а за гвоздене 296 и стопу интереса за наше прилике узмемо 5%/ то ће годишњи трошкови амортизације, одржавања и интереса на уложени капитал бити следећи.

за камене _ за гвоздене Коштање Ка __Кг амортизација ког Кг, 1 100 100 интерес Ка. 5 Кг. 5 " 1004. ; =аљ“ ТОбуце одржавање 0,5. Кал 2,0. Кг 100 100 Свега 5,5. Ка Кг х 8 100 100

Камени и гвоздени мост били би према томе једнако рационални с погледом на трошкове кал би било :

5,75 Ка ==8 Ка или Ка == 1,39 Кг.

Камени мост може дакле за 40%/, бити скупљи па да укупни годишњи трошкови ипак не буду већи него код за 409 јевтинијег гвозденог моста.

Ови бројеви имају само приближну вредност ну сваком слузају варираће према врсти конструкције,

каквоћи материјала, солидности израда и т. д. Као,

(Наставиће се)

Природни и вештачни Портланд Цемент.

Псеводом тога што белгијски природан портланд цемент, због своје ниске цене, знатно штети индустрију вештачког дакле правог портланд цемента, покренуто је у немачкој јавности питање: који је цемент бољи тако звани „природан“ или „вештачки“ портланд цемент.

Опште је познато да се природан портланд цемент добија простим печењем на. високој температури кречног мергла који садржи 70 до 80%/, креча.

Како поједино камење, и ако је из једног и истог каменолома, нема нити може имати једнак проценат креча, то је јасно да ће и добивен продукат бити састављен из материјала 1.) који је случајно са свим добро испечен 2.) који није довољно испечен, јер је у камену више креча било и 3.) који је препечен, јер је

у камену било мање креча, него што треба.

По себи се разуме да овакови продукат не може бити једнаког састава, што се од правог портланд цемента у првом реду тражи; за тим недостаје извесност, да ће цемент бити сталне запремине (уошепђев А лдло) што је такође један од најбитнијих услова најзад, са водом замешен цемент, не показује прогресивно растећу отпорну снагу, него има случајева да по истеку једног или више месеци отпорна снага опада, тако, да за испитивање овакових цемента, није довољно 28 дана.

Погрешно је, дакле, на основи немачких норми упоређивати белгијски природан портланд цемент са. правим портланд цементом.

И у грађевинској пракси приликом употребе белгијског природног цемента, било је веома рђавих резултата. То долази ван сумње отуд што сирови материјал није пре печења био интимно измешан.