Srpski tehnički list

— %4

БЕСЕ ШАСЈЕ

Фабрични димњак гд ојачаног бетона. — Димњак 33 метера висок, унутарњи пречвик на дну 1, м. 14, а на врху 1, м. 10 обично озидан био би тежак 215 тана, од ојачаног бетона пах тежио је само 130 тона, притисак по квадратном сантиметру износио је 500 грама. За извршење било је потребно 6000 килограма гвожђа и 60 убних метара бетона. Цена 10000 динара, заједно са громобраном.

Распоред снаге Њујоршке централе на БаЏгоад. У двема централама производи се обртна струја (Отеђафтот) од 22 периоде и 11000 волти напона, која се разводи ваздушним кабловима у осам подстаница. Овом се струјом снабдева пруга дугачка 470. километара. Подстације су тако снабдевене, да су подпуно осигуране оп пожара. Сви су спроводници обезбеђени од међусобног додира а при том су лако приступачни. Свака подштација има по једну батерију акумулатора (буфербатерија) којом се доведена струја високог напона претвара у једномислену струју од 660. волти. Сви се једномислени и наизмгнични прекидичи као и електризни мотори послужују на разводној табли. Прекидачи високог напона одвојени су једн ол другог бетонским зидом.

Подштације су снабдевене делом унформер има од 1500 киловита и једнофазним трансформаторима од 550 киловата делом с унформерима од 1000 киловата и трансформаторима од 365 киловата. Секундарни намотаји трансформатора дају струју од 460 волти напона и снабдевени су — ради прилагођавања разним напонима -— с више спона за зезу. ТГрансформатори се разхлађују ваздухом. Акумулаторска батерија —- по свој прилици највећа на свету — у стању је да даје потребну струју за једно-часовни рад од 22000 ампер-сати.

Довод струје врши се помоћу треће шине, се одељци снабдевају из централе двама проводницима. Шина што доводи струју има особит профил и на сваку дужину од 3.20 т. подупрта је ливеним подупирачима на праговима. Изолатори допуштају врло мало вертикални покрет шине.

Возни прибор чине моторска кола (125 кола, свака имају по 4 мотора од 100 коњ. снага) и локомотиве (35). Највеће брзине вожње возова састављених из локомотиве и теретом од 250 до 900 тона износе 64 до 128 километара на сат. Моторска кола се крећу 84 км. на сат.

Благајникова пошта

чији

Положили су претплату на лист следећа г.г. претплатници :

По 20 дин: Васа Тешић предузимач из Београда.

116 ИО да а

Милан Танић адвокат; Хлебарско Акц. Удружење; Ф. Голубовски каменорезац : Фабрика Гођевац; Кафана Шумадија, сви из Београда; М. Божиновић и Син индустријалци из Књажевца; Димитрије Расић капетан из Ниша; Е. В. Голдшмит, директор

М. Олуцки, инжењер

инж. шећерне фабрике из Београда ;

| из Београда ; Јосиф Колачек брзвар из Београда; М.

Ив. Живковић и Комп. трговци из Београда; Технички Факултет Универзитета у Београ у; Фрања Шистек, инжењер, директор рудника у Бору; Давид Дајч агент ; Ђурђе Лазић инж. капетан 1. кл.; Стеван Илић инж. п.пуковник; Стеван Вошковиђ инж. мајор; Богдан Гавриловић проф. Универзитета; Стеван Гикић нач. рудар. одел. у пензији; Ј. Исајловић агент ; Петар Велимироваћ држ. саветник ; Јован Атанацковић ђенерал у пензији; Милан Туцаковић инж, мајор.

По 5 дин. г.г.:

Живорад Николић, техничар, Београд ; Милошевић, техничар, Београд; Павле Галиш, тесачки:

Живојић

мајстор из Београда.

Претплатницима.

Молимо г.г. претпатнике да ·'изволе полагати претплату на лист следећој г.г. повереницима: За окру: Београдски: г. Јован Симеоновићв. инж, Ватомир Рајић инж. За округ Ваљевски; г. Јбуба Денић в. инж. иг. Чеда Гагић инж.

За округ Врањски: г. Свет. Јовановић инж, и г. Чеда Младеновић инж. :

За округ Крагујевачки г. Лука Ивковић в. инж. и г. Стеван Миросављевић инспектор.

За округ Крајински: г. Божидар Минић инж. и г. Божидар Глумац инж.

За округ Крушевачки: г. Никола Писа инж. и г. Душан Божић инж.

да округ Моравски: г. Настас Поповић виши инжењер и г. Дим. Поповић инж. За округ Нишки: г. Јосиф Ринер в. инж. За округ Подрински: г. Петар С. Бојић инж. За округ Пожаревачки: г. Светозар 'Русидес 'в. и г. Петар Ракић инж. За округ Пиротски; г. Драгутин Матић инж. За скру Омедеревски г. Јован Банић в. инж, иг. Милија Нинић инж,

За округ Руднички: г. инжењер.

За округ Тимочки; г. Влада Здравковић инж. г. Аца О. Миленковић инжењери г. Петар Караџић инж.

За округ Топлички: г. Лазар С. Живковић изж,

За округ чачански: г. Јордан Видановић инж, и г. Живко Радовић инж

За округ Ужички: г. Емил Краловец В. инж, и г.

и Г.

инж.

Димитрије Милошевић

Ђорђе Јевтовић инж. Господу поверенике молимо, да новац = по едбитку поштарине — одмах шаљу баггајнику удружења

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Мих. Ј. Валента шеф инжењер општ. Београдске. Одговорви уредник: Нестор Манојловић, начелник Минист. Финансија у пензији. Ресавека ул. бр. 69. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд. Узун-Миркова 4