Srpski tehnički list

. = #20. -

Одсек за. канализацију поднео је на одобрење суду општине београдске овај Правилник

за спајање имања ва уличних каналима у Београду.

УП АА Вентилација и затва- Ова постројења за каналисање морачи против смрада. рају се вентилисати,

Свака вертикална (одводна цев) мора се без сужавања и по могућству без прелома, потпуно заптивена, извести преко крова и капом покрити.

За правилно функционисање, затварача против смрада, прописује се следеће:

1). Ако одводна цев има 50 м,м. пречника, онда ширина затварача против смрада сме бити највише 40 мм; Код ширих одвојених цеви ширина затварача мора бити увек најмање за 15 мм. ужа од ширине одводне цеви.

д). Дубина језика у затварачу гротив смрада мора бити најмање 100 им.

3). Отвори решетке на упадима несмеју изнети више од половине чистог пресека затварача против смрада.

4). Уток' споредне цеви у одводну несме ниже лежати од најниже тачке затварача.

Цеви морају се преко крова на такву висину извести, да каналски гасови не могу продрети у зграде.

Димњаци не смеју се употребити као вентилаци-· оне цеви канализационих постројења.

Ма (илази за ревизију Цело постројење мора бити тако удешено да сви делови буду по могућству што приступачнији. На сваком плацу, што ближе граници према улици, поставиће се на кућном каналу један силаз за ревизију, који мора бити сигурно затворен са зато подесним заклопцем. Сем тога овакови силази поставиће ге и у двориштима, где год се буде указала потреба ради вршења ревизије и правилног одржавања целокупне кућне канализације.

у Чл, 23,

Постојеће кућне ка- За постојеће кућне канализације нализације и нужничке дозволиће се, да оне и даље остану

јаме, само у оноликом обиму, у коме- би оне одговарале у овом правилнику прописаним правилима. Иначе морају се реконструкцијом довести у склад са овим правилником, а ако и то није могуће, онда се морају потпуно напустити.

Постојеће нужничке јаме морају се, чим сопственик изврши каналисање према овом правилнику, затрпати, пошто се предходно од погани изчисте и према санитетским прописима дезинфикују.

Чл. 24. Одржавање и КоН- Овапостројења за каналисање имања трола кућних канали- морају се одржавати увек у исправ-

зација, | ном стању, прописно чистити и

испирати.

Одсек за канализацију властан је да у свако доба контролише исправност ових постројења и да тражи све оне преправке, које би биле потребне за правилно функционисање кућних канализација.

ИТ; Веза са уличним каналом. а 9

Број кућних веза. Према чл. 5. овог правилника сваки сопственик дужан је да · своје имање, у цељи каналисања, веже са уличним каналом, чим на том имању која зграда постоји. Ово везивање сме бити само на једном месту Т. ј. свако имање имаће само једну везу са уличним каналом, сем кишних одводних цеви на уличном фронту; које непосредно утичу у улични канал. У изузетним случајевима може одсек за канали-

· зацију дозволити и више веза једног истог имања са

уличним качалом.

У 26: Употреба кућних кана- _ Кућне канализације одводи ћеу лизација. улични канал следеће материје:

а). фекалије

6). помије (нечисту воду)

в). кишницу.

Забрањено је убацивање у канал чврстих материјала ма које врсте, као што су: кујински одпатци, Ђубре, пепео, песак, прашина, крпе и томе подобно. Тако исто забрањује се и убацивање експлозивних, материја и снега. Спровођење воде од кондензације и нечисте воде из фабрика биће дозвољено само по нарочитом одобрењу одсека за канализацију, но које се може у свако доба опорећи.

Иначе фабрике биће дужне да имају своја постројења за пречишћаване нечисте воде пре но што би се ова у уличне канале пустила.

ТУ. Тансе Уле 27. Основна такса. Свака кућа чим се веже са уличним каналом, подлежи плаћању ниже одређене основне таксе на име употребе уличног канала. При том сматра се да је веза извршена, чим ма и један излив (нужник, кујински излив итд.) ступи у дејство. У 28 Одређивање броја (Основна такса је ова: за сваки простора. _ простор у кући плаћаће се месечно 0.10 дин, Под простором се разуме све што је ограђено са 4 зида. Подруми и тавани рачунаће се у просторе који подлеже плаћању ове таксе онда, ако ма какво постројење канализације у њима буде извршено.

Под једним простором разуме се величина до 50 квадратних метара; сваких других 50 квадратних метара површине рачуна се као засебан простор.

Чл. 29. Потрошак воде. У овој основној такси није обухваћен потрошак воде, потребан, за испирање јер ће се вода