Srpski tehnički list

ољ6

до данас у главном два облика; или се тиче поједидиначних сакокретних кола која се од путничких разлликују само мањом брзином кретања и гломазошћу; или се тиче товарнух возова састављених из товарних Кола с једним моторним колима на челу, која играју Улогу друмске локомотиве (|гасфепт, Товотофецт).

Први облик не одговара економији. Прескупо је да буду свака товарна кола уисти мах и моторна јер је тад размера између корисног товара и сопствене тежине самих кола врло нерационална 4 и моторна кола сама по себи скупа су.

Други облик, и ако би одговарао боље економским условима, не одговара условима вуче. Локомотиза или локомотер на челу воза мора имати адхезиону теЖину сразмерну терету који за собом вуче. А коддруМова где су отпори око 10 пуга већи но код колосека од шина, мора локомотер да добије огромну тежину те опет размера између корисног и некорисног терета испада врло нерационална. Нерационална је и у равници а камо ли у брдовитим пределима. Најзад овамо долази још и та незгода што кола запрегнута једна иза других описују трактврије које се не поклапају, Свака кола усецају другу бразду те је за окретање воза потребна кривина врло великог полупречника и велика ширина друма Тешки локомотери при том још разоравају друм.

Проучивши све то француски пуковник Репата дао је нов правацу решавању проблема „Ројав Јопгдаз“ конструкцијом „ренардовог друмског воза“ код кога се снага с једног аутомобила преноси на сва кола у возу и код ког је кретање тако удешено, да сва кола иду оном истом браздом којом је прошао аутомобил на челу или ако је аутомобил позади воза онда браздом којом су пошла чеона кола. Француски се то кратко каже: а рторшвјоп соптие вј боптпанћ согтеве.

Аутомобил је само извор снаге а ниуколико или бар само у малој мери је и трактер, машина за вучу. Снага се преноси преко вретена на зглобове и зупчаника на све осовине редом дуж целог воза те на тај начин готово цела тежина воза постаје атхезиона тежина.

Тако се у последње време постигло да се воз састављен из четири вагона и аутомобила пење по узбрдици од 189/, и сасвим сигурно силази на ниже, Постигнута брзиоа у равници износи 18 километара на сат с пуним теретом,

Обртање воза удешено је овако: Означимо са а размак осовина са с дужину од предње осовине до краја руде а са с дужину везе између руде и суседних предњих кола. Дужине су гако удешене да постоји између њих овај однос: се — аг + 52,

Код таквог односа стражња кола просецају исти колосек којим су прошла предња, описују сва кола кривину сталног полупречника. Успело се, да се воз окреће у кривини од =- 5 м. полупречника.

Овако састављен и конструјисан воз не терети друм преко мере и даје згодну размеру за корисан то-

Кад је једном нађено правилно решење за конструцију савршеног транспортног срества по друмовима, онда је наравно и с усавршавањем детаља врло брзо пошло унапред.

С почетка, кад је франц. пуковник Вепага (сад. већ покојни) први пут провео свој воз кроз париске улице у присуству комисије одређене да испита употребљивост те новине, онда су кола од којих је био 803 састављен имала по две осовине, била су на четири точка, имала су доста иеспретан облик и у опште далеко су по конструкцији изостала била од садашњих

Садашња кола граде се као што се граде трамвајски вагони и има их неколико врсти нова алинеја, Затворених за путнике у које стаје по 24 путника. Кола су на шест точкова. Средња осовина је моторна и удешена тако

да се може за знатну меру спустити или издићи како би бипа потпуно сигурна вожња и ахо кола наиђу на удољицу или грбину на друму. Око точкова је каучук да је вожња без потреса а сем тога осовине су снабдевене гибњевима,

2. Товарна кола, И ова су на шест точкова три осовине, како би се терет простро на већу површину друма. Средња осовина је опет удешена за издизање и спуштање и служи као моторна. Кола могу да носе око 4000 кила терета а сама теже око 2000 до 2500 килограма. За ова кола не могу да поднесу бандаже од каучука. А има их: затворених и отворених, како је за. коју робу потребно,

Воз је махом састављен из четири вагова и аутомобила. Аутомобил тежи око 2500 км. и има снаге око 70 коња. Управо према потреби. У равном пределу мање у брдовитом више.

Покретну снагу за аутомобил можемо производити како хоћемо, те аутомобила има парних с обичним парним моторима; с моторима на експлозију и то бензинских петролеумских и тд, и тд. '

За парне аутомобиле гориво може да се удеси према пределу: може послужите дрво, угаљ кокс тресет и тад,

Целокупан корисан товар воза може да изнесе 16—18 тони; и при најновијој једној проба такав воз пео се по узбрдици од 189/, брзином око 4 километра на сат. Још се при том десило ово: Вагони су били натоварени џаковима песка и деси се да неколико махова спадне с вагона. Машиниста само за тненутак поврати мало воз уназад, па затим одмах унапрец и. прелази преко џакова и ако је била узбрдица 18'/,; Сви су точкови тачно прошли по истој бразди по џаку..

Ренардови возови из дана у дан улазе у употребу не само у Француској већ и по другим земљама.. У примени их има: у Француској у Холандији у Персији, у Пешти, у Софији а у скоро биће их у Немачкој и Турској војсци.

Тешко је предвидети какав ;ће утицај имати уповар те је вуча тоне по километру врло јефтина, нарочито онде где горово није скупо.