Srpski tehnički list

— 200 —

дама. Да је то учињено раније, када је Удружење протестовало, било би мање штете и мање понижења.

Електрично Друштво Овчар и Каблар крајем прошле године обратило се Удружсњу тражећи моралну потпору и заштиту против несолидних странаца предузимача, али, пошто се Друштво тога сетило тек у последњем тренутку, када је ствар већ дошла пред редовни суд, то је Удружење било принуђено да овај позив одбије, јер се није хтело ни могло мешати и уплетати и у судске спорове,

Самостална Монополска Управа обратила се

Удружењу, да из своје средине изабере једнога стручњака, који "би са осталим стручњацима (једним профе· сором Универзитета и једним архитектом Министарства Грађевина) израдио програм за израду пројекта за зграду монополске управе а доцније био члан оцењивачког суда. Удружење је из своје средине изабрало прво г. П. ]. Поповића архитекту, а када се овај није могао примити те дужности, онда г. Драг. Маслаћа архитекту, који јеи учествовао у томе раду.

И поред све добре воље, да Удружење оснује збирке грађевинског материјала, скица, цртежа, пројеката и т, д „није се на томе могло ништа радити због оскудице материјалних срестава, а то ће се у опште тешко моћи извести пре но што Удружење буде имало свој дом. Дужност нам је, да на овоме месту изјавимо благодарност г. ЈЊуби Денићу инспектору у пензији који је са г. г. инжењерима Г. Гагићем и Л. Зисићем поклонио и поспао Удружењу осам великих фотографских снимака разних објеката у окр. ваљевском и извесан број дописних са сликама Ваљева и околине; исто тако и г. Огњану Кузмановићу, који је Удружењу поклонио фотографска снимка са радова на Честобродичкој прузи.

карата четири

Када би сви инжењери слали Удружењу фотографије извршених објеката у њиховоме делокругу, као и копије својих већих и важнијих пројеката, Удружење би у томе случају могло скупити лепу збирку.

још при првом саветовању о излету у овој години пала је мисао, да се не иде на страну, но да се прегледају и проуче домаћи грађевински радови. Према тој замисли управни је одбор предложио екскурзију: кроз Ђердап, Турна Северин, Неготин, Зајечар, Бољевац, Честобродица, Параћин, Београд. То је био и једини предлог, те се при томе и остало.

Октобра 24. прошле 1907. године преминуо је у Бечу, далеко од отаџбине, родбине и пријатеља, редован члан Удружења, сарадник Српског Техничког Листа, друг наш Петар Г. Караџић. Омрћу његовом Удружење је претрпело знатан губитак. Мир пепелу његовом и нека му је светао помен међу нама. Другови и пријатељи покојнога Караџића уписали су га за члана утемељача нашег Удружења.

У току ове године приновило се 19 редовних, један помажући и један члан утемељач и сада је бројно стање чланова овако; редовних 174, ванредних 3, помажућих 5, почасних 2 (2) свега

203 члана.

утемељача 19,

По члану 32. Устава Удружења ове године иступају из управног одбора: подпредседник г. К. Савић и три члана коцком изабрана а то су г. г. Јов. Ђ. Симеоновић, Душан Божић, и Душан Томић, а пошто су поред њих поднели оставке на чланство у управном одбору и г. г. П. А. Димић, Драг. Мирковић, Драг. Маслаћ и Милоје Јовановић, то данас скуп има да изабере потпредседника и седам чланова управног одбора.

Завршујући овај извештај управни одбор сматра за дужност, да заблагодари свима, који су га у раду помагали,

20. маја 1908. год. у Београду Председник Удружења Орп. Инжењера и Архитекта Н. Манојловић. Пословођа Драг. Мирковић

Чланови управног одбора

Ј. Љ. Симеоновић, П. А. Димић,

Д. С. Томић, Душан Божић, Драг. Маслаћ и

Милоје Јовановић