Srpski tehnički list

БРОЈ 32.

У Београду 10. Августа 1908. год.

ГОД. Х Х

СРПСНИ

ТЕХНИЧНИ ЛИг

ОРГАН

Одсек за пољопривредне инжењере на нашем Универзитету.

У једној од последњих седница Савета Техничког факултета професор г. Н. Стаменковић поднео је Савету реферат у следећем смисгу:

Приликом претреса закона о Универзитету, истакнута је у Народној Скупштини потреба, да се на Универзитету обрати пажња и на вишу стручну наставу у пољопривредним наукама. Да би се одговорило тој потреби земље, истакнутој од стране народних преставника предзиђено је чланом 38 закона о Универзитету, да се у философском факултету установи и пољопривредни одсек.

У таком одсеку ф:лософског факултета научно би се спремали пољопривредници, који би могли отпочети рационалан рад у свима гранама пољске привреде. Но тиме би се остварио само један део онога задатка, који треба да испуни виша настава, те да се може :отпочети успешан рад на унапређењу пољске привреде у нашој гемљи.

Други део тога истог задатка пада у дужност нашега техничког факултета и са. стоји се у спремању пољопривредних инжвњера; ради чега би требало упоредо са оснивсњем пољопривредног одсека у философском факултету отворити у техничком факултету и одсек за те инжењере.

Познато је да су поједине гране инжињерства нашле у пољопривреди толико велику примену, да се данас рационалан и економски правилан рад у пољопривреди може вршити само уз сарадњу пољопривредних инжињера.

Проф. Пг. хоп дЧег Со у својим предавањима из пољопривреде и аграрне политике на универзитету у Бону тврди, да је

УДРУЖЕЊА (СРПСКИХ

ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

најважнији задатак аграрне политике појачавање производње с оне површине, која се већ обрађује и да се тако појачавање производње може постићи у првоме реду оним радовима, који регулишу рапионално газдовање водом, а за тим и осталим радовима пољопривредног инжињерства, познатих под именом мелиорационих радова.

Да би се ти мелиорациони радови могли и код нас извршавати дснесен је пре две године особен закон, на основи кога је у Министарству Народне Привреде постало засебно хидротехничко одељење са задатком, да помоћу особља с вишом стручном спремом из пољопривредног инжињерства најпре приступи мелиораци.налним радовима, који су у вези с газдовањем водом.

Тек кад се поред научно спремних пољопривредника буду образовали и пољопривредни инжињери, моћи ће наш Универзитет одговорити потреби коју су имали пред очима Народно Преставништво и Влада, кад су захтевали да се на Универзитету обрати поглавита пажња неговању више стручне спреме у пољопривредним наукама,

Да би одговирили истакнутој цељи Уни-

верзитетски Савет и Савет Философског факултета у неколико пута су тражили од Господина Министра Просвете и Црквених Послова, да се та одредба закона о оснивању пољопривредног одсека философског факултета и у дело приведе, али буџетске прилике нису дале могућности да се та општа жеља занас оствари. Ну пошто је сад Министар Привреде обезбедио потребна новчана срества за оснување тога одсека то је Министар Просвете и Црквених По лова известио ректора Универзитета, да ће се почињући од ове школске године ставити Универ| зитету довољна материјална срества за ос-