Srpski tehnički list

— 299—

ти прописима ових правила, као и правилника, који

по чл. 4. буде издао Суд општине београдске.

Рок до кога ће се канализација на таквим има"њима саобразити поменутим прописима објавиће суд општински.

Ни једно имање које не саобрази своју инсталацију каналску тим прописима неће се спојити са улич-

ним каналом. СИ

Уклањање нужничких јама и помијара. Нужничке јаме и помијаре које постоје као и кавали који се напуштају, дужач је сопственик имања ју року који за то остави (уд општински, очистити и затрпати чистом земљом или их и порушити.

Ун 152

Зграде које се подижу у улицама где још

нема уличних канала. |

У зградама које се буду подизале после објаве

јових правила, или на којима би се предузеле веће о-

правке, а налазе се улицама где још нема уличних

канала, мора се извршити канализација у свему по

прописима ових правила као и по правилнику који

буде издао Суд општински, тако, да се могу спојити уса уличним каналом чим се он сагради.

Ми 18;

Дужност одржавања. Све спроводнике, као и све поједине делове и "сва постројења која у имању сачињавају инсталацију за одвођење воде и нечистоће, дужан је сопственик о "своме трошку одржавати у исправном стању, према „прописима које за то буде издао Суд општински,

Чл. 14.

Преглед и испитивање стања канализације у имању.

канализацију има

општинског, да у

каквом

Стручно особље одељења за "права пошто покаже уверење Суда "свако доба преко дана, прегледа и испита у се стању налази каналска инсталација у приватним имањима. Поглавито је дужност тога особља да се уверава о томе да ли су сви спроводници у таквом "стању да не пропуштају ни воду ни гасове,

Такав преглед и испитивање може се вршити само радним даном од 8 часова пре до 5 часова по подне пошто се претходно о томе писмено извести сопственик имања и они који станују на томе имању.

Нађене недостатке дужан је сопственик поправити у року који му се за то остави. А ако је услед неисправности наступила каква штета, дужан је сопственик исту накнадити.

Одељење за канализацију дужно је уверавати се "о стању у коме се налази канализација у имањима.

У року од најмање сваких десет година, мора се свака каналска инсталација подврћи поновном прегледу“ По,

Шта се сме каналима годводити.

Каналима из имања смз се одводити ;

а. сва нечиста или употребљена вода и помије које може вода да носи или да их спира;

6. људски екскременти, тарди и течни кад су водом толико разређени да их вода може носити;

в., _ сва (матеорска вода (кишница и отопљени снег) из горњих сливова, а за доње сливове забрањено је уводити метеорску воду;

Г., по особеном допуштењу и подземна вода.

Забрањзно је у канале пуштати или убацивати! ђубре, пепео, крпе, песак, отпатке из кујне и од јела, лед, снег, коске и у опште чврсте предмете и материјеИсто тако забрањено је у канале пуштати „запаљиве материје и оне које могу изазвати пожар, експлозију или у опште штетити канале и отежавати њихово функционисање и одржавање. Вода и друге течности, које имају већу топлоту од 35% или које садрже шкод љивих киселина,' алкалија или соли не смеју се пуштати у канале, Вода од |кондезације као и она која се употреби за расхлађивање воде из парних котлова или из занатлијских и (индустријских радионица може се пуштати у канале само по особеном 'допуштању Суда општинског. То се допуштење може и опозвати.

Течности које садрже предмете и материје, укоје се не смеју пуштати у канале, могу се у канале пустити ако претходно буду ти предмети или материје одстрањене или се учине нешкодљивим тако, н пр пролазом воде кроз таложнике, могу се задржати чвр· сти и тежи предмети, као и масни делови; неутралисањем, дезинфекцијом, расхпађавањем и Т.д. може се вода учинити нешк«одљивом.

Ако тако пречишћавање воде није могуће, онда се таква вода мора са имања одстранити другим нешкодљивим путем.

Чл. 16. Казне

Неиспуњавање одредаба ових правила, као и рађење противно правилнику, који буде „издао Суд општине београдске, повлачи за собом новчану казну од 10 до 60 динара или одговарајућу сказну затвора ако по кривичним закону или полицијским уредбаме

нису предвиђене веће казне. Казне изриче општински суд.

Уа 17. Принудно извршење ·

Без обзира на казну може Суд општински административним путем а о трошку сопственика, принудно извршити све што се прописује овим правилима или правилником, који буде Суд издао, придржавајући се за то законских прописа.