Srpski tehnički list

— 362 —

Путен Сообшена из Петрограда следеће писмо : Милостива Господо!

С осећајем искрене радости прочитали су чланози Сабрања Инжењера Путова Саобраћаја Ваше писмо основано на тежњи Вашега народа к братству с Русима.

Сабрање Инжењера П. С. сматра за своју пријатну дужност да саопштава Вашем Удружењу све штампане радове Сабрања, публикације и извешћа о празновањима и скуповима и т. д. Сабрање ласка себе надом, да ће и Удружење Српских Инжењера и Архитеката са своје стране налазити ссу живом обћењу са Сабрањем и не сумња, да ће семе дружбе Славенских народа засанути. С савршеним поштовањем за Сабрање Инжењењера П. С.

Чланови — Распоредитељи Савета

Инжењери : В. Гаљчински С. Жван Н. Крушиков.

Писмо Удружења Српских Инжењера и Архитеката, којим се Управа Удружења била обратила Сабрању Инжењера П. С. у Петрограду гласи;

Сабрању Инжењера путова саобраћаја Петроград

Милостива 1 осподо

Оскудица културних веза међу Руским и Српским народом штетно и болно се одазивала на нашим узајамним односима у пркос неисцрпном осећају узајамне братске љубав“.

Силом околности везани с западним, нама туђим светом, српски инжењери и архитекте били су до сад мало упознати с својим руским друговима и њиховим стваралачким делањем.

Управа Удружења Српских Инжењера и Архитекта сагласно жељи Удружења да ступи у ближи додир с својим колегама у Русији, решила је, да се обрати на Сабрање Инжењера Путова Саобраћаја с молбом, да оно ступи у везу с Удружењем Српских Иижењера и Архитекта у цељи узајамног зближења и упознавања с радом Удружења или појединих чланова њихових на пољу културног развића земаља, сједињених везама родства и братске љубави.

Ради достигнућа те цељи Управа моли Сабрање да не одкаже размену журнала и других издања наших Удружења, да Саопштава Удружењу Срп. Инжењ. и Арх. би-

ографије својих угледнх чланова, јубиларне године и друга празновања Сабрања, његових чланова, техничких института и т. п. Имајући у виду благу цељ: зближење двају братских народа, не сумњамо да ћзмо код Сабрања наћи жељени одзив и да ће се наша мисао обратити у живо дело. Очекујући благосклони одговор остајемо

Са савршзним поштозањем

Председник Удружења Секретар К. Главинић

Ж. Димитријевић

Брз и љубазни одзив братских колега нам из далеког Петрограда допринеће без сумње не мало да се укрели наша вера у братство славенских народа, која је судбоносним догађајима иоследњих дана била поколебана, а чији би губитак изазвао у срцу Српскога народа мучни бол и неизмерну празнину.

Студија економије и социјапне науке на техничким шкопама.

2. Лруге државе

У Немачкој. Све више техничке школе (Тесћо!зеће Носћзсћи!еп) имају катедре са којих се држе предавања економских и социјалних наука. Апи је број предавања у тим школама врло различан. Па чак и систематска је подела разнолика. Ако примимо да се предмети могу у принципу односити на три главне групе: на групу чисте политичке економије, групу примењене политичке економије и и групу финансијских наука; онда су и ове групе разнолико заступљене; сем тога многа су од ових предавања необавезна, само ,„препоручена“ ученицима.

У Берлину курсеви политичка економије и економске политике (где се подразумева социјална економија), као и вежбања из политичке економије трају годину дана. Курс науке о финансијама ограничен је на један семестар; курс о банкама, о берзи и о трговини, взжбања из тога трају годину дана. Ученицима је осаављзн слобода: избор тих курсева Индустријско законодавство, трговачко право и закон о патентима чине особиту катедру.

У Ахену предаје“ се политичка економија, принципи наухе о финансијама, социјално“ законодавство, трговина и трговачка политика, о новцу, о банкама о берзама и статистика. Вежбања се држе из политичке економије по два сата недељчо кроз целу годину. Студенти у Ахену имају исту слободу избора као и у Берлину. Индустријско право, у које долази

==