Srpski tehnički list

— 068 ==

"и социјални закони и законодавство о индустријској

својини, чини други, одвојен курс. 5

У Данцигу предаје се општа политичка економија, наука о финансијама; вежбања из политичке економије, статистика, о банкама и о берзама, о лржавним дуговима и општинским, о индустријској и социјалној политици, с бољим ученицима и вежбања из науке о финансијама. У засебном курсу, предаје се и индустријско законодавство у ком се нарочито. тргтира и заштита раденика, надзор над фабрикама и чување индустријске својине, Слобода учења и овде је као и у поменутим двема школама.

У Минхену.

агрикуптурна и трговинска политика,

Предавања обухватају политичку економију и науку о фанансијама. Општу народну економију, науку о техничким пословима, економски покрет у Немачкој у Х]Х веку, |раденичко питање, кредит, индустријску и трговинску по литику, и рачуноводство. Док је грађевинским инжењерима остављен слободан избор, машинским инжењерима је политичка економија обавезан предмет.

У Дармштату. Постоји курс о принципима политичке економије. Раденичко питање, социјализам и социјалне реформе, банкама, индустријска и трговачка политика, наука о финансијама, вељбања из политичке економије, трговачко књиговодство. Курс о новцу, о кредиту и о банкама смењује се из године у годину с курсом о принципима политичке економије. Курс о принципима по“ литичке економије је обавезан за грађевинске инжењере и за машинске, а курс индустријске и трговачке лолитике само за машинске инжењере.

У Карлсруе. Предавања обухватају : општу

наука о новцу, о кредитуи о

политичку економију, индустријску и трговинску политику, политику популације и колонијалну политику раденичко питање, вежбања из политичке економије и социјалног законодавства и рачуноводство. Ученицима је остављен слободан избор за све курсеве.

У Штутгарту. Курс обухвата : литичку економију, принципе трговинске политике и о банкама. Правни односи између послодаваца и раденика, по примерима из праксе; Индустријску економију и рачуноводство. Ученици имају слободан избор предмета.

У Хановеру предавања обухватају: 'индустријску економију, изабрана питања о социјалном законодавству, политичку економију и њену историју: Студенти бирају сами предмете и нису обавезни да походе вежбања,

У Енглеској готово се нигде не предају е-

кономија и социјалне науке у техничким школама. Овај недостатак не потиче отуда што се у Енглеској

не увиђа за то потреба, већ долази отуда што у Енглеској преовлађује мишљење, да се техничари не треба да образују чисто дидактички по школама, већ да њихово образовање буде више из праксе, примене.

општу по-

Тако у Сатђисе, одељак за инжењерску вештину на универзитету нема катедру за економију и социологију, ту катедру има универзитет у одсеку за моралне науке.

У Лондону, ни краљевски научни колеж у 5ошећ Кепатејоуп-у у коме је рударска школа, ни централни технички колеж кензингтаунски ни технички колеж у Епшабигу -— ова два последња су део института Ситија и Лондонских корпорација — немају катедре ни предавања из економије и социјалних наука,

Једино колеж универзитета у Вилафоћу у свом факултету вештина и наука има предавања из логике и економије, и један курс зајавну администрацију и економију.

Исто тако у Зће еја у факултет за примењену науку на универзитету има курс економије за инжењере. У Аустрији бечка техника има курс теоријске политичке економије, курс примењене политичке е кономије и курс науке о финансијама. Један курс техничке економије и курс „индустријске економије намењен нарочито будућим машинским „инжењерима и хемичарима. И најзад један курс о рачуноводству.

У Белгији Рударска школа покрајине Најпашћ има курс социјалне и индустријске економије, и

један курс индустријског рачуноводства и трговинске и индустријске географије по један час недељно 3: два месеца, за овај други курс, који је установљен тек 1907 год; још нема професора.

У Лијежу. Технички факултет на универзитету (есоје зрестаје дез ага еб шапшасћигев еф дез 11 дез) има предавања из политичке економије. Није објављен детаљан програм о тим предавањима. Не пре“ даје се индустријско рачуноводство.

У Италији. Краљевски виши технички институт у Милану даје инжењерима што из те школе излазе. поред курса правничких нау«а још и курс попитичке и индустриске економије, Програм овог курса рачуна се да је од најбољих, нај јаснијих и најмето дичније склопљених програма у погледу на ролу индустријалаца. У Турину Политехничка школа има курс индустријске економије и законодавства.

У Напољу. У Политехничкој ју се индустриска економија и јуриспруденција (права)

У Швајцарској. Политехниика школа у Цириху има предавање из економије која спадају у групу факултативних или слободних предавања

школи преда-

У Сједињеним државама.

Будући инжењери добијају прилике да стеку потребно знање из економије и социјалних наука или у техничким специјалним школама или на универзитетима, где се предаје за све студенте, па били они техничари или не,