Srpski tehnički list

— 09 .

ских Државних Железница. Ни данас се не зна: где ће се подићи зграда за технику, за универзитет, за разне универзитетске институте, и т. д. ит. д. — Већ су на простору некадашње митрополитове баште подигнуте приватне грађевине и просечене улице. Мало по мало попуњавају се све велике парцеле у Београду, те ће за јавне грађевине преостати окрајци, или ће се у своје време морати рушити цели комплекси кућа.

Има ли у Општини града Београда кога

који о свему томе размишља, који свим ти, ме управља 2

Мисли ли се о томе, да се од Београда створи лепа варош, или се све оставља ћуди слепог случаја 2

Ми у овај пар, кад се ради на извршењу пројекта за јавну и монументалну грађевину у близини железничке станице, на углед свакоме који у Београд долази, ми у овај пар баш мислимо, да би надлежни требали да размисле о томе: како треба украсити тај део између железничке станице, војне академије, министарства војног и касарне с једне стране као и улице Милоша Великог од кафане Лондона до Етногр. Музеја, с друге стране. Ту има доста празног места које не би требало изгубити, већ искористити.

Али не само то, већ се треба постарати и за остале крајеве. Треба склопити план за размештај јавних грађевина по целом граду, не би ли смо од Београда створили варош, чије грађевине и улице хармонирају с природним лепотама београдског положаја; варош, која ће некад заслужити да буде центар васколиког српства.

Ј.

Време очвршћавања бетола.

Изгледа да под извесним условима није оправдано мишљење да бетон треба употребити што скорије после мешања његових саставних делова. Следећи подаци могу послужити као повод, да се горњи захтев провери према резултатима добијеним опитом

Ево једног факта из праксе. У Хамбургу је грађевинска полиција допуслила једном предузимачу да при раду с бетоном — поглавито у фундирањуисти приготовљава не на месту грађевине већу радионици, помоћу сталне машине за мешање и да га преноси у нарочитим колима до грађевине на којој ће се употребити. У радионици се спремало само толико бетона колико је истог дана могло бити

употребљено на грађевини. Остојање грађевине од радионице било је удаљено више километара и због тога је проходило 2—3 часа док се спремњени бетон употреби. Пробе, које је 'вршила грађевинска, полиција над бетоном, који је доспео до места употребе, показале су увек предвиђену јачину. На овај начин је у прошлој години из дотичне радионице извезено око 50,000 м" бетона за разне грађевине.

(Основна мисао овога начина рада лежи у томеда се одговарајућим мерама вештачки успори време очвршћавања бетона, Извесно је да је топлота од утицаја на стврдњавање портланд цемента Из цемента који лагано чврсне може (се донекле загревањем добити цемент који брзо чврсне. У поменутом примеру задатак је био обрнут. Покушато је овде да се спуштањем топлоте свију састојака бетона добије из цемента с лаганим стврдњавањем смеса, која ће почети да чврсне доцније него што то бива у јсбичвем приликама. У колико је то могуће постићи види се из упоредних опита који су вршени у лето 1904 године. Пут је био следећи: С гомиле на отвореном месту спремљеног шљунка одвојена је рано из јутра извесна количина и остављена на страну, а са истог места те гомиле узета је одмах друга количина шљунка и из ње и одговарајуће количине цемента спремљена је у машини бетонска смеса на 5 образаца за испитивање. Ова смеса натоварена је у колица и провозана у њима 1', час а за то време, помоћу особитих направа одржавата је првобитна температура бетонске масе. Провезена маса саливена је у калупе и спремљени су из ње обрасци. Како шљунак тако и це менти и вода имали су изјутра доста ниску температуру; смеса бетона је такође била прохладна и остала је така све до употребе.

На супрот томе прва количина одвојеног шљунка и одговарајућа количина цемента остављени су да леже на сунцу летњи дан до подне, те је њихова топлота под утицајем сунчаних зракова знатно порасла. Из ових материјала је у истој машини спремљена бетонска смеса. Да би до употребе прошло исто толико време као и код прве смесе остављена је ова смеса да пролежи на мтсту 1'ј„ час; а да се не би хладила или даље загревала, била је покривена, после чега је такође саливена у калупе за обрасце. Ови опити чињени су за разне материјале и то за ситан гранитни туцаник, ситан туцаник из цигле и за шљаку и за оба упоредна опита мешани су у истој размери с цементом.

Резултати тих опита показати су у таблици.

Опити А односе се на смесе, које су спремане у подне, а опити В на смесе спремане изјутра и које су вештачки одржаване при ниској температури.