Srpski tehnički list

—- 00 - =

собан да осети лепоту облика, и да их прилагоди својим потребама.

Од свих, многобројних, грађевинских споменика овога доба одржале су се готово само цркве, а црквена архитектура за модерно друштво, са новим грађевинским задацима није довољнг, да даје тон у световном грађевинарству, и са свим је од споредног значаја при решавању модерних задатака. Од световних грађевина одржале су се неколике куле, станови и градови у развалинама, и несумњиво је да су и оне биле у складу са дивним црквеним грађевинама тога доба. Ну поред грађевлна маса других споменика, кад: дрворези, русописи, слике и др. показују јасно, да је било чисто народне уметности;

сведоче о јакој стваралачкој моћи у народу |

и показују облике, који су се традицијом, с колена на колено, одржали у нашем народу до данашњега дана.

Сад цела та грађевинска периода има вредности само за Историју Уметности ; али ако је истина, да је историја учитељица народа, онда је природно да српски грађевински уметници треба у овој периоди, да потраже основе за развиће чисто народне уметности садашњега доба.

Цело наше модерно грађевинарство, у опште посматрано чини утисак безгранично несређене збирке, свих облика грађевинских из свих поднебија и свих народности, без везе са историјом и животом народа; ничега нема што би преовлађивало и ничега што би се показало вредно подражавања.

Паше је уверење да се ми школовани уметници морамо вратити нашем народу, потражити код њега сурадњу, потражити уњеговој души симпатије за форме које ће се модерном техником дотерати и вратити у народ. Свесни смо тога да у Историји нема примера, да грађивинска периода почиње од једнога датума, него да рад читавих генерација ствара једну периоду; али смо свесни и тога, да ће се о српској народној уметности говорити само онда, кад све снаге буду радиле у једном правцу, стварајући облике, које ће народ моћи да прими, и које ће бити у складу са оним што народ већ има. Достојанство наше захтева да вршимо улогу учитеља уметности, коју смо нашим положајем заузели у народу, а то ће бити онда кад будемо успели да нас народ разуме, кад будемо његовим језиком проговорили, и кад будемо могли уверити меродавне чиниоце о потреби, да нас у вршењу наше дужности потпомажу. (наставиће се)

Д. Маслаћ

Паше прилике при надзору над грапењем нових железница,

(свршетак)

Овде у Србији сваки пропуст макар он био од 0,30—0,60 м. отвора обавезно мора бити пројектован одвојено, послат шефу секције на потпис, који га често задржи код себе неколико дана; затим тај ништавни пројекат иде у Управу, и ту чека док сунце не гране да с њега сниме неколико копија, потом га враћају назад у секцију. За све то време предузимач чека и кад добије одобрен пројекат најлепше време за рад можда је већ прошло.

Тамо на страни надзорни органи снабдевени су таблицама састављеним у Техничком оделењу Управе за брзо и лако рачунање кубатуре зида 'и квадратуре лица код мостова или пропуста, и не губе време за рачунање тих података. Овде над прорачуном квадратуре лица и кубатуре зида сваког појединог моста троши се много времена и тај једани исти рад понавља се на свима секцијама и по неколико пута.

Тамо на равним местима на снимање попречних профила не троши се ни један дан времена, ни до приступа к радовима ни после њиховог свршетка, јер се количине земљаних радова на равним местима према уговору рачунају по висини насипа или дубини усека Тако просто рачунање још се олакшава и убрзава нарочитим таблицама, у којима су За разне висине насипа и усека израчунате поповршине попречних профила.

Овде се, на против, троши драгоцено време на снимање попречних профила чак и на местима равним као сто, снимљени профили се цртају сваки одвојено израчунава, а тај посао ради се два пут: једном до приступања к раду и други пут по довршетку радова на дотичном насипу или усеку. Обрачун с предузимачем за насип врши се ипак по кубатури материјалних ровова који се такође одређују снимањем попречних профила. Оваким педантним радом жели се постићи највећа тачност у одмеру извршених радова но та тачност је само илузорна. Резултати ·сложених аритметичких операција којима се израчунавају површине профила и запремина маса без сумње су врло тачни, али сами подаци, с којима се тако педантно рачуна нису и не могу бити ни приближно тачни да одговарају педантном рачунању.