Srpski tehnički list

— 248 —

Зграда од 500 т. висине. Идуће године у вароши Њу-Јорку у Америци, друштво „Единађје Ше 1поштапзе Со“ порушиће своју постојећу зграду но Вгоафуау-у, и на истом месту подићи другу од 62 спрата оову грађевину за коју су планови већ на одобрењу код надлежне власти, пројектовео је инжењер Вигпћат из Чикага, а то је фирма која се бави искључиво израдом таквих челичних кула и торњева. Грађевина је подељена на 3. главна дела једна коцка висока 35 спратова и по 40 прозора са сваке стране: изнад овог дижо се други блок од 16 спратова са по 30 прозора са фронталне дужине; а изнад овог долази трећа коцка од 9 спратова и са по 9 прозора. Све то покривено је пирамидалним стрмим кровом од 50 ш. висине наравно са многим мансар-прозорима, а кров је завршен једним павиљоном на стубовима. Ћошкови разних испуста на згради носе сличне декаративне делове. Коштање ће изнети око 180 000 000 франака а то је два пута више него што кошта постојећа зграда. Али се ипак мисли, да ће се за 6000 дућаских простора добити 5—6 пута толико само од кирије.

(Зеће12,. Вацхе ипо)

Н. М; 6.

Електрична железница: Лајпциг — Магдебург и Лајпциг — Хале. Управа пруских држав. железница припрема извођења електричног саобраћаја између Лајпцига и Магдебурга на дужини 118 км; и између Лајпцига и Хале-а на дужини 36 км. Предрачун свих трошкова износи 37500000 франака. За почетак пруге (25,56 км. дужине) Битерфелд-Десау предвиђена је сума 2500000 фр. а извешће се у току идуће године.

За ову сврху употребиће се наизменична једнофазна струја од 15 периода и 10000 волти, а која

ће се добијати применом парне снаге из Мулденштајна (око 5 км. удаљен од Битерфелда) добиве-

не помоћу тамошњег мрког угља.

Ш. Б. Ц. МР...

ВЕСТИ

Клуб Српских Архитекта После неколико претходних састанака архитекти из Београда образовали су клуб под именом; „Клуб српских архитекта“ са задатком: да представља и брани опште интересе Срба— архитекта да помаже и радина развијању српске грађевинске уметности аи других уметности у народном духу; да приређује изложбе радова својих чланова и др.

Редовни члан клуба може бити сваки србин који је стекао права на титулу архитекта, по претходно изјављеној жељи.

Пословима клуба руководи деловођа.

На седници својој од 15 ов. мес. клуб је изабрао за деловођу, г. Владимира М. Поповића архит. Минист. Грађевина;

За благајника: г. Дим. Т. Лека в. ахит. мин. грађ“

У суду части изабрани су за год. 1909 г.г. Свет Ивачковић инспектор Железн. дирекц., Душан Живановић в. арх: и Драгутин Маслаћ архит. Мин.

Грађевина. В.

Оправка моста преко западне Мораве код села Јасике (окр. крушевачки) извршиће се у току ове године Ревизиона је сума :1020,18 дин. која се има издати из мостаринског фонда.

Мазрада веза приватних имања са уличним каналима. на блоку узмеђу ул. Кнез Михаилове, Кнез Михаиловог Венца. Душанове и Позоришне ул. уступљена је на оферталној лицитацији г. Стевану Живковићу предузимачу из Београда, Посао е ћотпочети кроз 2—8 дана.

Болница за туберкулозне. Према решењу одбора општине београдске приступиће се још у току ове године зидању општинске болнице за туберкулозне на земљишту иза државних болница. Офертална лицитација одјављена је за 22 август Кауција 12 000 динара.

Раденички станови. На земљишту општинском у Баштованској ул. пруступиће сеграђењу јелног дела раденичких станова. Лицитација је заказана за 25 август тек. године кауција 10000 дин. за српске поданике. Планови, предрачун и остало изломени су у Грађевинском одељењу општине бео-

радске.

Нове грађевине у Београду.

Од поднетих и прегледаних планова Управа Града Београда одобрила је да могу подићи нове грађевине.

Коста Ђорђевић трг. у Кара-Ђорђевој ул. бр. 87.

Карло Тихи механичар, у Деспота Ђурђа бр. —

' Миленко Живковић у Копаоничкој ул. бр. —

Светозар Нићифоровић наредник у Деспота Ђурђа ул. бр. —

Сретсн Поповић шеф царинске Управе, у Мишарској ул. бр. 5.

Коста Стојановић у Краља Александра ул. бр. —

' Иван Сабо механичар у Которској гул. бр. 9.

Марко и Драг. Колаковић на углу Сарајевске и Вишеградске улице.

Лука Кесић трг. у Трнској ул. бр: 3.

Виктор Вазер, фабрикант, у Проте Матеје улбр. 48.

ул.

ЕС ___________________- =

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Кирило Савић ванредан професор Универзитета

одговорни уредник: Јован Андрејевић инжењер управник грађевинског одељка општине Београдске Штампарија К. Грегорића и Друга—Београд