Srpski tehnički list

— 836 —-

ваљају, да искачу, да кваре пругу ит.д. За то се нападала и Дирекција железница и комисија и фабрика, којаје лиферовала локомотиве. — Једино јег. Милош Илић инспектор, шеф машинског одељења Дирекције, у виду интервју—а изјавио у једном листу, да до њега нема кривице, ако њеу опште има.

Жалећи, што се ова стручна ствар није расправљала у органу Удружења инжењера и архитекта, били смо принуђени тражити обавештења од колега и двојица су били љубазни обећати опширан извештај. За сада можемо јавити, да се у главном дискутује конструкција т. вв. слободне осовине.

ВЕСТИ

Члановима Удружењ“.

Према одлуци Управног Одбора, на дан 14 ог октобра т. год. у 10 часова пре подне после одржаног месног скупа приредиће се:

1 Месна екскурзија.

Ради разгледања извршених радова на дунавским сливовима београдске канализације. Разгледање ће почети од главе Дунавског изливника испод стругаре Прометне Банке. Проћи ће се изливником од Дунава и колектором у Баштованској ул. 10 Позоришне ул Узгред ће се разгледати Булбулдерски испуст, велика каскадау Добрњчевој ул., спој на завршетку тунела, каскада у Позоришној ул. за тим функционисање аутоматских испирача, апарата за чишћење канала и. 1. д.

Позивају се гљлг. чланови да ову екскурзију посете, јер ће имати прилике да виде неколико интересантних објеката и конструкција који су већини чланова непознати.

Скуп ће се одржати у стану Удружења Васина ул. бр. 15.

Стечај за избор три питомца, Према одлуци Господина Министра народне привреде од 26. септембра ове године ХБр. 1253. имају се изабрати три државна питомца који ће на страним политехникама изучавати културтехничко инжењерство и провести извесно време у иностранству на пракси.

Право учествовања на овом стечају имају они кандидати, који су, по положеном испиту зрелости положили и дипломски испит на грађевинско-инжењерском одсеку нашег Техничког Факултета или које равне школе на страни, са најмање врло добрим успехом, и који су потпуно здрави и способни да издрже напоре даљег школовања, што има да утврди нарочито одређена лекарска комисија.

Сви пријављени кандидати морају бити Срби

и српски поданици и нежењени, о чему ће поднети

потребна уверења.

Поред издржавања, које ће износити 2400 динара годишње, изабрани питомци добиће трошак за одлазак и путни трошак за повратак по свршетку студија, сву школарину и испитне таксе, као и издатке за потребне ескурзије, према уредби дотичне школе.

Избор питомаца извршиће Управа Вода, према чијем ће се мишљењу одредити, коју ће групу културтехничког инжињерства изабрани питомац изучавати, на којој школии у коме се року имају за-

вршити студије. Ближи услови определиће се уговором.

Пријаве треба слати Хидротехничком одељењу Министарства Народне Привреде најдаље до 20 октобра ове године.

+ Сретен Лазаревић. При закључку Листа добисмо жалосну вест да је наш добри друг и вредни члан Удружења, Сретен Лазаревић инжењер преминуо 79'т. м. у Трстенику где се последње две године бавио на раду као шеф | грађевинске секције пруге СталаћУжице. Саопштавајући ову тужну вест нашим колегама, ми ћемо у идућем броју опширније

проговорити о животу и раду покојника, коме

нека је светао помен међу нама!

Исправка. У чланку „Квашење угља при ло-

жењу“ штампаном у 40 броју техн. листа, десила се штампарска грешка и преметање слога што је искварило смисао дотичног места. То место, на стр. 395 у десном ступцу а другом пасусу озго треба да гласи:

ај За све ово троши се, дакле топлота коју развија угаљ на огњишту одузима знатан део њен. Последица је овога смањивање температуре огњишта и околине, што иде у прилог трајашности и одржавању овога. Растављени састојци водени биће понесени за тим промајом ина том путу, у удаљенијим (вишим) деловима ложишта, цевима и каналима за искоришћење понова састављани, те сагоревају, понова образујући воду и развијајући одговарајућу количину топлоте. Ова топлота, као што знамо .....“

А на крају горњег пасуса да се дода реченица:

Ново образована пара иде даљеи понаша се као и остали гасови сагоревања док не оде у одвод,“

Даље после 1) и2) треба да дође и:

„ 9). Као последица свега овога уштеда горива и смањивање трошкова одржавања. “

Уредништво.

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитект Кирило Савић ванредан професор Универзитета одговорни уредник; Јован Андрејевић инжењер управник грађевинског одељка општине београдске

Штампарија К Грегоића и друга --

Београд