Srpski tehnički list

— 378 —

Више је пута било случајева, да се при подизању појединих грађевина поведе спор о употреби материјала, или између инжењера и предузимача, или инжењера и преставника округа, среза или општине, који подижу грађевиу. У таким случајевима треба нарочито тражити комисије из Министарства, да извиде спорове и утврде ко је у праву. А кад би инспектори Министарства ванредно вршили прегледе техничких радова у округу, онда би се свакад та питања на лицу места расправљала, па макар и не почели спорови.

При изласку инспектора у округе ради инспекције, њихова би дужност била да испитују, прегледају и приберу све податке који спадају у круг њихова рада. Тако н. пр. изласком једног инспектора у поједине округе, на првом месту утврдило би се, у каквом се стању налазе путови и објекти дотичног округа. Ако би што приметио, кад дође у грађев. канцеларију, има одмах да испита и утврди: јесу ли издавата од стране грађев. одељка потребне наредбе и упутства за оправку, па ако јесу, да извиди, ко је крив што по истим није поступљено. Његов извештај Министарство Грађевина свакад би достављало минист, унутр дела, те да се одговорне власти, које нису извршивале наредбе, узму на одговор и казне. А неби било као до сада, да се рефератима окр. инжењера и не обраћ пажња, и полицијске власти, чим виде на аакту потпис инжењеров, и не узимају га у рад, што се може потврдити многим примерима из праксе.

Неки пут се жале поједина лица, или надлештва Госп. Министру, на некоректан рад, или поступак појединих инжењера, што у нечему нису вршили законске прописе, или су радили противно, као што често читамо и преко јавности о многим таквим случајевима. Инспектори би свакад, приликом излас: ка у округе извиђали и ове тужбе и по њима наређивали даље шта треба.

Приликом доласка у грађев. канцеларије, свакад би прегледали и канцеларијски рад појединих одељака. Контролисали би који су послови на раду и који још чекају да се узму у рад; да нема заосталих предмета, по којима се није ништа радило, и у опште, како је уређена дотична канцеларија. Том приликом имало би још много послова, које би инспектори имали да ураде. Тако: увидели би, да ли се при саопштавању лицитација, тражењу појединих квартова, појединих молби приватних и предузимача, наплаћивала прописна такса, да ли се на поједине жалбе

одговарало на време; јесу ли на време одређиване комисије и састављана колаудац. документа; да ли се поступа правилно по закону за поједине оправке ит.д. ит.д.

За сваку неисправност упућивати одговорне на правилније. вршење закона, а по потреби узимати их и на одговор и примењивати законске казне.

За 19 год. од како је подписати у служби није имао прилике ни једном да види, да који од г,г. начелника Министарства, или инспектора, поред специјалних послова за које су дошли, прегледају који пут и остали рад грађевинског одељка. Оно истина, може изгледати, да се има поверења у инжењере и да није нужно контролисање савесним инжењерима, али ми опет мислимо да за инжењере не може бити никакве увреде, ако му когод од старијих и прегледа канцелар. рад, или у току рада на грађевини контролише рад.

Кад би се овако радило, онда не би и звани и „незвани“ пребацивали инжењерима, како они раде без икакве контроле и да само њима (и докторима) нема никад суда. Овакви приговори у најобичнијем спору врло се често чујуод стране којој није био по вољи инжењерски увиђај. Многи верују кад инжењер учини што криво, да никоме не одговара. Ми сами треба да захтевамо контролу над нашим радом, али онда тражимо и то, да нас наши старији заштите од самовољних прохтева и тужакања појединаца, — па макар били и прваци партијски, — којима су инжењери криви, што им нису учинили по вољи и задовољили какве њихове шпекулативне прохтеве и интересе.

(С тога понављамо: инспекторима треба да је дужност с времена на време и без нарочитих позива, да обилазе поједине округе, прегледају грађевинске послове и о њима подносе извешћа Госп, Министру, који ће према истима ценити, који су грађевински одељци и како вршили законске прописе и своје дужности.

26-Х-909. год. Ваљево

Чед. Гагић ВИШИ инжењер