Srpski tehnički list

- ·- 152 —

в). Оправљени су у режији дрвени на окр. путу Блаце—Јанкова— Клисура.

Оправка је исплаћена из окр. приреза у дин. 146,60.

г). Оправљен је у режији привремени мост преко Стражавске реке, на путу Прокупље —Ниш.

Оправка је исплаћена из окр. приреза динара 138,00.

д). Оправљен је у режији мост преко Туларске реке, на путу „Прокупље—Куршумлија. Оправка је исплаћена из окр. приреза дин. 23,60

пропусти

Ш Јавне Грађевине

А.) У прошлој години довршена је, колаудована и примљена ново сазидана окр. зграда са сутереном, приземним и првим спратом у Прокупљу. Зграда је по извршеном колаудовању одмах употребљена и у истој су смештена надлештва и то: на [ спрату окр. начелство са одељцима грађевинским и ветеринарским, окр. благајна, месна контрола, окр. школски надзорник, самоуправни окр. одбор, и канцеларије ср. прокупачког; у приземљу: првостепени прокупачки суд, пореско оделење ср. прокупачког и канцеларија ср. добричког.

У сутерену су били привремено смештени до 1. децембра ове године притвореници начелства, првостеп. суда и среза Добри чког, пошто су старе апсанске зграде биле порушене, а нова апсанска зграда која је била до 1. новембра подигнута и свршена није била до !. Децембра пр. год. колаудована.

За нове окр. зграде у прошлој години исплаћено је предузимачима : Нишкој акционарској штедионици и задрузи из окр. ванбуџетске готовине и зајма, на име признате им зараде динара 100409,40.

Б). Апсанска зграда и штала. Обе ове грађевине, чије је грађење отпочето у јесен 1908. год. довршене су потпуно у прошлој години, колаудоване и примљене, иу Декембру месецу прошле године предате на употребу. Грађевине су подигнуте у дворишту нове окр. зграде.

Апсанска зграда, која је подигнута под једним кровом, има три подвојена оделења са потребним локалима у којима су смештени притвореници првостепеног суда, начелства, среза добричког и прокупачког и са засебним ограђеним двориштима.

Зграда штала, такође је озидана под једним кровом са два оделења коњушнице (за 20 коња) са две собе за служитеље и прибор, два оделења за болесне (рековалесценте) коње и то за 4 коња, оделење — шупу за смештај кола, и најзад под кровом два оделења — атлукане за сено.

У оделењима коњушнице смештени су коњи топличког жандармер. коњичког одреда, као и коњи чиновника и послуге срезова прокупачког и добричког.

Б). Ограда око дворишта нових окр. зграда са каналом за одвођење атмосферске воде из апсанских дворишта. Првобитни пројект и предрачун за ову ограду израдио је окр. инжењер Г. Н. Ристић. Овај пројект и предрачун изменио је и прерадио г. Др. Маслаћ архитекта Мин. грађевина. Израда ограде и канала такође је уступљена нишкој акционар. штедионици. По пројекту ограда је озидана у темељу и доњем делу парапет од ломљеног камена у кречном малтеру у виду циклопа са фугованим видним површинама. Парапет је покривен тесаним профилисаним каменим плочама, од чврстог ситнозрнастог суводолског и Барловског пешчара. Плоче су положене у портланд цемент малтеру, и саставци заливени и фуговани портланд цементом. Горњи део ограде више парапета изра ђен је и то: улази — капије за кола и пешаке, са улице Хорватовићеве и Лешјанинове, озидане су циглом у кречном малтеру, малтерисане и покривене поцинковани лимом. Капије на улазима за кола и пешаке израђене су по нацрту од јаког гвозденог лима, и црном мрсном бојом обојене. Део ограде над парапетом са улице Хорватовићеве и половина са улице Краљице Наталије, израђен је са стубовима који су озидани циглом у кречном малтеру, малтерисани и покривени профилисаним каменим плочама од чврстог пешчара.

Простори између стубова затворени су гвозденим преплетом — решетком од жице уоквиреном плочастим гвожђем, чији су крајеви узидани у стубове и на доњем крају утврђени у парапетске камене плоче.

Остали део ограде са улице Краљице Наталије и Лешјанинове над парапетом озидан је у пуно циглом у малтеру малтерисан и покривен цропом положеном у портланд цемент малтеру.

Канал у двориштима апсанским за одвођење атмосферске воде израђен је по пројекту окр. инжењера г. Ник. Ристића и то, са два зидана цигљом у малтеру скупљача са гвозденим решеткама на површним и одводним цевима од печене земље. За саграђену ограду и канал исплаћено је у прошлој години из ванбуџетске окр. готовине — зајма динара 10000.

Надзор на довршењу окр. зграде штале изради ограде и одводног канала, водио је Л. Живковић В. инжењер.

В). Школске зграде.

а). Саграђена је нова школска зграда у општини Д. Топоничкој.

6) Саграђена је нова школска зграда у општини Прекадинској.

в). Саграђена је нова школска зграда у општ.

Конџељској. На помоћ за подизање нових школских зграда