Srpski tehnički list

— 155 —

Дневно померање врха Ајфелове куле. За време од двадесет година колико је трајао

уговор између вароши Париза и друштва остеје Фе Та Тошг Еше! о експлоатацији Ајфелове куле,

који је истекао 1. јануара 1910. г. по новом календару, чињено је врло много опажања о померању кулиног врха услед сунца и ветра. О тим је опажањима донео инжењер Е. Вге! у |„бетше СП извештај. У годинама 1893. до 1895. била су највећа померања услед ветра 6 до 7 сантиметра а изузетно је било и 10 см. Врх куле под упливом промењивог притиска ветра, описује неку криву линију налик на елипсу. При томе велика оса елипсе стоји у неком извесном односу са брзином ветра, али јој се правац, не поклапа тачно с правцем ветра, јер на померање врха има врло јака уплива облик гвоздене конструкције. Под упливом сунчане топлоте обасјана страна гвоздене'конструкцује већма је загрејана но друга која је у сенци. Те услед тога може се и зими и леги констатовати приметно померање врха куле по затвореној кривој линији. Највећма се врх одмакао од средњег свог положаја у августу 1894. године и те са 24 см од истока на запад и 10 см од севера ка југу.

Због тога није била проста ствар одржати осу куле у вертикалном положају. Верификације, које су биле вршене у годинама 1897. и 1898. показале су да се хоризонтална пројекција врха куле није знатно променула за минулих 11 година од како је кула подигнута, Па ни последња огромна поплава у Паризу није ниуколико наудила стабилности Ајфелове куле, и ако су фундаменти били поплављени.

На основу тога је продужен уговор с поменутим друштвом до 1. јануара 1916. одине и-кула се

дотле неће рушити.

Сметње које чини ветар Ниагарским инсталацијама. Лист „Муејззе Коће“ саопштава да је у фебруару ове године ветар учинио да се зауставе машине постављене на Ниагарском водопаду. Источни ветар чинио је на Епе-у толико успор да је друга стена Ниагарског водопада, која је увек била обливена пенушавом брзом водом, остала потпуно сува. Сличне су се појаве дешавале и у годинама 1843. и 1903. Ова сувота трајала је прошлог фебруара око недељу дана. Кад се окренуо ветар, било је потребно неколико дана док је наступило нормално стање.

Лабораторијум за аеронаутичка испитивања. Пре кратког времена отворен је на Марсовом Пољу у Паризу један лабараторијум за прикупљање потребних података и проучавање закона о притиску ветра и отпора ваздуха. О овоме је држао предавање. М. (у. Шеј! у удружењу Зосте(6 Чез Јпсетештв де Егасе. Сличан завод већ постоји у Обззтсеп-у., Тело за које треба одредити колики је отпор ваздуха, полажу у ваздушну струју про-

изводњу вентилатором струја је тад као вихор. Да би се отпор испитао што боље, тело се меће онамо где је струја најравномернија, дакле у непосредној близини места где вентилатор врши аспираацију Париска инсталација у многом одступа од Гетингенске. Тако код Париске инсталације струја ваздуха не прелази непрестано кроз цев једнаког пре сека и зато су решета, којима се одржава једноликост струје и једноликост брзине ваздуха по целом попречном пресеку, намештена само на месту где се врши испитивање, пред уласком ваздуха у овде примењене — 51тоссо — вентилатор. Овај вентилатор покреће се помоћу електромотора од 70 коњских снага а брзина окретања може се регулисати између 40 и 200 обрта у минугу. Цилиндар у ком се производи струја има Зм пречника и 25м дужине и у њему се производи на месту између 5 и 20 метара на секунд За мерење служе и код Париске инсталације манометарске теразије помоћу којих је извршен већ велики број мерења отпора ваздуха на равним и витоперним површинама.

ЈЈ, ВЕСТИ. КОНКУРС Општини града Крагујевца потребан је један инжењер. Овим се позивају сви компетенти, који су вољни примити се ове службе, да се својим писменим понудама и нужним документима изволе јавити суду општине крагујевачке; најдаље до 20 јуна ове године.

Плата је 5.000—пет хиљада динара—годишње Рок уговору од 3—5 година.

Полустални мост од 16.м. отвора преко Каленићске реке у Варварину, оправиће се ове год. по пројекту инспектора г. Н. Поповића.

Предрачунска је сума 1878,82 дин,

Четрдесет мостова и пропуста на путу Крушевац — Разбојна — Бр/с и Брус — Плеш Јошаничка Бања, саградиће се ове год. по пројектима окр. инжењера г. Хр. Спасића. Предррчунска је сума 54 737.31 дин.

Члан утемељач. Г. Васа Јовановић бравар овдашњи положио је Улружењу 100. — динара и том сумом уписао свога почившег брата и редовног члана Удружења Миливоја Н. Јовановића — Баћу пређашњег инжењера општ. београдске за члана утемељача нашег Удружења. Хвала г. Јовановићу.

Оснивач дома. Другови и пријатељи почившег Миливоја Н. Јовановић—Баће инжењера прикупили су међу собом 100—динара, и том сумом уписали га за члана оснивача дома нашег удружења