Srpski tehnički list

— 169 —

ра == ЕМ' (е — Пру: + (2 + рај: = + ра" одакле се добија да је:

9 с о 6 ра= — =

(еј +

22 | с с 72 9 (р: = = Па" + (>) = — 20 22 2:2 55 214 ) у __ собе + Пао, ЛИ 6 гр рта ли С обзиром што је АЕ с 7 : Па ПИ ле =а-ђ следује ._ а-“њђ (ла аб зета Ра аду Ер та а 2 + 2 (а + 5) 4 а 2 у Е З п Мад рату аб Сада 8 (а+ Њ' 2 а с Па лају бабу • а +ђ То 2 а+-+љ. __ 2100 (2.2050 + 2100) = 2 2050 + 2100 = 1568 пут.

Ова формула одговара потпуно оној од НејтЈон 2-а, а који за израчунавање дужине руде предпоставља да средина осовине А1 и средина осовине В пада у средину колосека о

Према томе ОЕЗ = Оп% + те = 03 + рађа како је Оп"=0" –Фа, тр = (а + ђ) — ра ин 2(а + ђ). ра =(а + ђ)г — аз излази да је

по а -ја = а Цеа 2 аблеј ћу = а“ РА __ зао о (а + ђ) ТЕ _ Б(а—-ђ) = о(а + ђ = 1568 тут

Фабрике су извеле дужину руде 1445 мм. дакле краћу за 123м. м но што то горње формуле траже из разлога тог, да би мало постоље Петсће|везе) ка унутрашњој шини више бегало и да спољни точак вазане осовине А, на спољну шину што слабије приљубљује.

На послетку имам да нагласим још и то, да је слика 4 страна 81 тех. листа, којом је г. Гребенаровић преставио механизам за повраћај (Кисклећуогмпсћипо) погрешна с тога што ручица Миру којој се јавља сила Рз није престављена онако, како је то у истини изведено. Положај ручица МиР сасвим је другојачије изведен. а од овог положаја зависи дејство опруге — гибња — бандаже.

Узроке повремених исклизнућа преставио сам у мом реферату Железн. Дирекцији, а они се не могу приписати машинама или адамсовој покретној осовини, већ поглавито другом једном фактору који не могу овде изложити, док не добијем надлежно одобрење.

Б. 1. Маја 1910. М. Илић

Рад Удружења М! месни скуп Удружења. НА ДАН 17. У. 1910. год.

Овај месни скуп био је заказан најпре за 10 М. 1910 али због недовољног броја присутних чланова (од 50 њих, што су потписали позив дошло их је само 3 — и словом тројица) није се могао одржати.

С тога је овај скуп заказан понова за 17. У. 1910 и на овоме скупу према члану 52 устава, имало се решавати са онолико чланова, колико их буде дошло. Е

Скуп је отворио председник Удружења г. К. Д. Главинић у 6' часова по подне, а били су присутни чланови и то: Г. г. Милорад Поповић, П. А. Димић, Душан Божић, Неш. М. Смиљанић, Ђорђе Златковић, Драгутин Маслаћ и Светозар Ковић.

На дневном реду је:

1.) Попуњавање једног упражњеног места у Надзорном Одбору.

На место пок. Пере Смедеревца изабран је једногласно за члана Надзорног Одбора г. Драгољуб Мирковић управник београдског водовода.

2.) Пријем нових чланова За редовне чланове Удружења пријавили су се и месни скуп примио је за редовне чланове г.г. Тихобрана Маџаревића арх., Драгољуба Стефановића инж., Јована Петровића п. инж. Тодорд Филиповића, Леона Талви, и Косту Анђуса инжењере.