Srpski tehnički list

= #170—

3) Саопштења о екскурзији

Секретар Удружења саопштио је, да су члановима удружења одобрена потребна осуства за скуп и екскурзију, као и бесплатне карте на српским железницама.

Од Српског и Дунавског Бродарског Друштва као и од Дирекција бугарских и ориенталских железница добиће се подвоз у пола цене.

Да би Управа на време могла известити стране железничке дирекције, као и наша посланства у Софији и Цариграду о Шачном броју екскурзиста скуп је решио: да сви учесници екскурзије најдаље до 2602 овог месеца положе унапред благајнику удружења по (120) сто двадесет динара у злату из које ће се суме плаћати подвоз на бугарским и ориенталским железницама, а осим тога и једно преноћиште у Софији и слан са вечером и доручком за све време бављења у Цариграду. Железнички инжењери који ће имати бесплатне карте на целом путу, треба да положе благајнику удружења до поменутог рока само по (60) шесеш динара у злату, на име трошка у хотелима у Софији у Цариграду. |

Ако се за поједине учеснике екскурзије буде на путу потрошило више од ове унапред положене суме, то ће они доплатити. У противном случају, вишак, што претекне, вратиће им се.

Ко од одређеног рока не поуожи новац сматраће се и да неће ићи на екскурзију; а доцније пријаве и пошиљке не могу се ни узимати у обзир.

4) О предлогу г. Јирачека.

Г. Јирачек упутио је Управном Одбору један писмен предлог за главни скуп, а односно новог закона о урбђењу Железничке Дирекције. Одлучено је, да Управни Одбор овај предлог проучи и да реши да ли ће се он износити пред главни скуп или не.

За тим је скуп закључен у 70, часова у вече.

18. М. 1910, Н.М. С.

Прилог теорији земљиног потиска На потпорке зидове

рт. инжењер Макс. Ритер. Цирих.

(свршетак) Услов равнотеже противу обртања око осе О у равни !—8 овај је:

058

д Ређе Создф == р = Сов (д + ду),

из њега излази ла је р== р, ако занемаримо бескрајно мале количине другог реда Уз пљосањ 1—8

додајмо (види сл. 10.), конгруентну призму 17—3—4 чија пљосањ 1—4 пада у главну површину АН и прима притисак р + др. На пљосањ 3—4 дејствује

|

~

И

притисак р" под углом до' према вертикали који је једнак и протнвног смисла с углом под којим деј4127 0' 912" Фф за о == О отпада. Тежина призме 1—2—98—4 износи 7. 1.085". др. Услов равнотеже противу померања у правцу осе а—а која је управна на р'а нагиба пор углом у + Фо' према хоризонтали а лежи у попречном пресеку потпорног зида, гласи: (р =- др) 85 (ду + до") + рдз до'—рдз (4 + 280' = ње фу зт (у + 80); А отуда:

ствује притисак р', јер је лако увидети да

вреди опет еквација (10), па по томе:

— у 5 уло“ [45— Ка) И

р == пе (456— =>) | зи у 85 —

пе в– ји

Где у значн остојање од површине земље.

4 аа)а> Сл. 10. Разломимо сваки притисак р у хоризонталну компоненту рху == рзп џ и вертикалну компоненту