Srpski tehnički list

— 171 —

ру == р Соз џ, Па ћемо по слици 8 добити да је хоризонтална компонента земљиног потиска Е;

Н . о Е Сов(м + 8) == | рад == уђе: (ибн ни) и А 2

ћ 1 о' ду — — ућре (450 — 6) ђе ЛЕ с 78 2)"

ћ је нисина потпорног зида. А сам потисак земље износи ;

–> Е Е 2) устава лаје (35 Сове +)

Поновимо још једном шта смо претпоставили били при извођењу овог обрасца :

1). Земља је комогена и без кохезије

2). Угао трења земље, о, не зависи од величине притиска (претпоставка која је усвојена и опитима готово потврђена,)

3) Унутарње силе у земљишту мењају се поступно од места до места.

4) Кроз сваку тачку земљине приземне АВС пролази по једна крпва површина клизања.

Нарочитих претпоставка о облику површине клизања није било. Чак и напред поменуто мишљење, да те површине морају бити међусобом сличне, нема уплива на величину земљиног потиска. Даље није нигде било речи о одредби призме највећег притиска ; овакве претпоставке о максимуму ушле су у теорију о потиску земље, по мишљењу цисца, само с тога, што се није хтело водити рачуна о законима равнотеже.

Е ===

Образац (11) даје уопште знашно веће вредности за потисак земље, но образац који је срачунат по Сошотђ-у при чему се претпоставља да су површине клизања равни.

Узмимо н. пр. да је земљи окренута површина потпорног зида вертикакна и да је у == уџ=—20 па ће мо по обрасцу 11 добити:

о 1 јо8 (4567) ИЕ и ће 2 ) = 0,198 у ћз Сов 30

а по познатој Сошотђ-овој формули, |5) == а Ду је –== (0,129 у |з 2 (1 х |2. чп ф)

Разлика износи преко 22'%/,,

Овај резултат је у складу с већ поменутим покушајима о потиску земље, који су сви махом дали веће лотиске но што даје примена досад уобичајеник образаца, и ако можда услед малог дејства кохезије вредности из опита нису сасвим тако велике како их даје образац 11.

Образац 11 истина вреди само за случај да је површина земљишта хоризостална. Али је јасно, да у случају кад је површина земљишта у нагабу, испада мања разлика у оба начина рачунања. Разлике сасвим нестаје кад је при вертикалном по ложају зида правац потискм земље паралелан с површином земље.

На послетку још једна приметба о употребљивости обрзсца 4, која ће при даљем развоју теорије о потиску земље имати већи значај но што му се данас придаје. Човек би могао доћи у искушење да образац 4 примени непосредно за одредбу притиска на површина зид, држећи да потпорни зид има карактер површине клизања ако потисак земље нагиба према нормали за угао у ==. Али ово није умесно јер код зида више не постоји она поступна промена притиска од места до места на чему се оснива извођење поменутогзобрасца 4; на зиду је прекид континунтета поступноста.

превео

Страна Техничка, Књижевност,

Вефоп ипа Ејзеп. У свом петом броју о. г. доноси овај међународни часопис: Опис шаблона за израду равних тнваница од армираног бетона по конструкцији иашег проф. Универзитета г Ог Јпг М. Миланковића.

Писац чланка истиче како се по досадашњим методама рада, оздо равна таваница није израђивала изједна с главном конструкцијом саме таванице, већ је рад морао бити вршен у два маха. Најпре је израђивана конструкција таванице — ребра и сводићи од ормираног бетона; па сетек накнадно прикачивала конструкција која има да изравна и доњи део таванице да таваница изгледа равна.

По методи г. проф. РОг Јпг М. Маланковнића сад се све то ради одједном.

Трудићемо се да добијемо потребна клишета па да и пашим читаоцима и у слици покажемо ова. нов метод рада, који долази у све већу примену.

Ј.

УЧЕСНИЦИМА ВИСКУРЗИЈЕ

Напомиње се члановима Удружења који су прајавили своје госте за екскурзију за Цариград, да се ти гости морају сами побринути за подвозне карте (на жељезницама и на лађама) за долазак у Београд и повратак кућама пошто је Удружење доби-

ло повлашћену воншњу само за чланове

Удружења и њихове породице (а у породицу се рачуна само жена и деца.

Најзад препоручује се свима учесницима екскурзије да се сами побрину за посебне пасоше, и да пред полазак визирају пасоше у турском конзулату.

УПРАВА