Srpski tehnički list

— 206 —

писац ових редова, који је у току година добио друго мишљење о индустрији и индустријским етаблисманима, но што га је НЕ ком имао, задивио се колосалном напретку. # # »

Кад се пође из Београда ка Топчидеру, одмах чим се прође трошарински рејон, фабрика дувана и Акц. парни млин са леве стране пута и трамвајске пруге за Топчидер на левој обали Мокролушког потока постројена је.

Повлашћена фабрика пољопривредних справа и машина, плеханог и гвозденог кућевног намештаја и ливница гвожђа и метала»)

Браће Р. Гођевца у Београду.

Дуж Мокролушког потока, преко кога се гвозденим мостом прелази у фабрику, подигнута је целом дужином велика зграда на спрат која у главном служи за магацине — стоваришта готове израђене робе и кан: целарије. Остале грађевине у које су смештена поједина фабричка одељења распоређена су по ивици и средини дворишта онако како су то захтевале потребе фабрике.

На простору од 12500 квадратних метара распоређене су све фабричке зграде — радионице и сместишта. Саме зграде покривају површину око 4500 квадратних метара.

Фабрика је, као што смо раније помевули, основана 1888. године на Малој пијаци у Београду—непосредној близини Параносовог Хана Хотел Босне и данашње Београдске Задруге а после петнајест година труднога и напорнога рада подигнута је и јуна месеца 1903 године отпочела свој рад Гођевчева фабрика у овој великој новој радионици.

Е ~ %

На првоме месту да поменемо ливницу, која има два одељења. Прво одељење, или

2) Већ смо једном говорили у овоме листу о заблуди „Гвожђа и метала“ За наше занатлије и трговце гвожђе је само гвожђе а не метал, као што би ваљда и злато било злато или звечећа монета али не и метал. У саобраћају између занатлија, трговаца и фабрика па и сопственика разних индустријских етаблисмана са машинским постројењима „метал“ је име за извесне легуре, било за осовинска лежишта или друге какве потребе. Овој заблуди морале су се покорити и фабрике, јер се иначе не би могле споразумети са својим потрошачима, Дужност је, не само инжењера но и свих интелигентних људи, да ову заблуду разбијају и у народу створе тачан и прави појам о металу. :

Јпа Д.

тачније речено просторија, има око 500 квадратних метара (10 Х 12 мет.) површине, добро је осветљено и довољно високо По целоме поду поређани су калупи у које се лије растопљено гвожђе или други метал, а овако велика површина даје могућности, да се за један дан може излити много ситних малих комада, па ипак поред ове велике има и једна друга мања просторија у којој се такође лије метал.

Гвожђе се топи у две куполасте пећи, које раде наизменце а лије се сваки други дан. Пећи су инсталисане у нарочиту просторију поред ливнице, али тако, да је приступ пећима са свију страна потпуно слободан и лак. Пећи су према средини велике ливнице, те је тако даљина преноса растопљенога гвожђа сведена на најмању меру.

Вентилатори, који пећима дају потребну количину ваздуха за сагоревање, инсталисане су преко пута у другој згради — ковачници,

ближе парној машини ради повољније везе са трансмисијама, а има и ту добру страну, што пећи оставља потпуно слободне, тако, да су приступачне са свију страна.

Растопљен метал носе ј аденици рука. ма у графитним лонцима и из њих лију у у калупе, а за велике и тешке ливове постав“ љен је дуж целе ливнице нарочити колосек по коме се преносе калупи, растопљен метал и изливени предмети.

У фабрици браће Р. Гођеваца може се излити предмет од 1500 кг, тежине у једном комаду, — нешто више дају и пећи. Према томе и пошто се лије сваки други дан, значи да фабрика за 180 дана рада у години може израдити — излити огромну количину предмета од 275 000 кг. тежине годишње, рачунајући по 1500 кг. дневно

Калуповање — израда калупаз ливење, двојака је: ручна и машинска. Ручно је калуповање за све финије ствари које се израђују у мало примерака. Машинско калуповање примењује се за предме:е, који нису гломазни, велики и који се у маси израђују. У овој фабрици има четири машине за израду земљаних или пешчаних калупа за ливење. Две су у великој — главној а двеу малој споредној ливници.

Овде ћемо узгред поменути нешто и о самој изради калупа за ливење, који су двојаки. Тако, калупи у које се лије растопљени метал праве се од нарочите врсте земље измешане са песком. Ову земљу добија фабрика из Мокрог Луга а песак из београд-

ске тврђаве. Земља се дроби и уситнин у